Jugovzhodni Iran

26. januar – 9. februar 2018

letalo • avtobus

petnajstdnevno potovanje Ÿ • letalo • avtobus

Dežela iz 1001 noči je potovanje v pravljico, v neskončna prostranstva

 

1. dan: petek, 26. januar 2018

Odhod iz Slovenije in prihod v Teheran v zgodnjih urah naslednjega dne.

2. dan: sobota, 27. januar 2018: YAZD

Prihod v Teheran v zgodnjih jutranjih urah, prevoz do letališča za notranje lete in polet do mesta Yazd. Prevoz do hotela, večerja in prenočevanje.

3. dan: nedelja, 28. januar 2018: YAZD

Yazd1 Yazd2 Yazd3

Celodnevni ogled mesta Yazd, kjer se bomo seznanili z vero zoroastrianizmom, obiskali Stolpe tišine in Ognjeni tempelj. Obiskali bomo Petkovo mošejo in palačo Dowlat-Abad, kjer se nahajajo največji vetrni stolpi (bâdgir) v Iranu, nekdanje klimatske naprave. Kasneje si bomo ogledali muzej kanatov in se seznanili, na kakšen način so se prebivalci oskrbovali z vodo preko celega leta v puščavskem okolju, obiskali bomo največji vodni rezervoar (Ab Anbar), Zoorkhaneh (Power House), trg Amir Chakhmakh (najboljše slaščice v Iranu) in lokalni bazar z ozkimi pokritimi ulicami, narejenimi iz blata. Večerja in prenočevanje v hotelu v Yazdu.

4. dan: ponedeljek, 29. januar 2018: KERMAN

Pistacije Kerman bazaar Moayedi icehouse

Po zajtrku vožnja z avtobusom mimo plantaž pistacij do mesta Kerman, pomembnega središča ob robu puščave na nekdanji svileni poti. Obiskali bomo stari bazar in uživali ob čaju v lokalni čajnici. Nato bomo obiskali l “ledeno hišo” Moayedi (Yakhchāl), ki je nekoč služila kot hladilnik v vročih poletnih puščavskih dneh. Večerja in prenočevanje v Kermanu.

5. dan: torek, 30. januar 2018: PUŠČAVA LUT

Kalut Lut2 IMG_4077

Vožnja do puščave Lut, kjer bomo raziskovali največje kalute (peščene gradove) in nebke na svetu, obiskali slano reko in zvečer čakali na sončni zahod v puščavi. Večerja in prenočevanje v kampu v vasi Dehseyf.

6. dan: sreda, 31. januar 2018: PUŠČAVA LUT

Rayen2 Lut4 Lut5

Vožnja do mesta Rayen in ogled citadele iz peska, nato vožnja in postanek do barvitega pogorja Hormak, za konec pa še ogled peščenih sipin v vzhodnem delu puščave Lut. Nočna vožnja z avtobusom do Perzijskega zaliva.

7. dan: četrtek, 1. februar 2018: OTOK QESHM

Hara mangrove forest Hara mangrove forest2 Hara mangrove forest3

Zjutraj prihod do obale Perzijskega zaliva in vožnja za ladjo na otok Qeshm. Počitek v lokalni čajnici, nato vožnja s čolnom v gozdu mangrov Hara. Večerja in prenočevanje na otoku Qeshm.

8. dan: petek, 2. februar 2018: OTOK QESHM

Chahkuh Valley2 Namakdan

Raziskovanje doline Chakhuh in največje solne jame na svetu, nekaj prostega časa za plavanje v morju. Večerja in prenočevanje na otoku Qeshm.

9. dan: sobota, 3. februar 2018: OTOK QESHM

Maharlu Nasir al-Molk - rožnata mošeja Shiraz Shiraz1

Zjutraj bomo zapustili otok Qeshm in se peljali z avtobusom V Shiraz s postankom ob slanem jezeru Maharlu. Popoldan bomo raziskovali lepote mesta SHiraz s trdnjavo, starim bazarjem in mošejo Nasir-ol-Molk. Večerja in prenočevanje v Shirazu.

10. dan: nedelja, 4. februar 2018: PERSEPOLIS

IMG_3419 Persepolis Pasargadae

Vožnja do Persepolisa in ogled starodavnega mesta, ogled grobnic perzijskih kraljev Naqsh-e Rostam, nato pa še postanek v Pasargadae, kjer so pokopani najbolj znani kralji Perzije. Popoldan vožnja v Esfahan, prihod pozno zvečer.

11. dan: nedelja, 5. februar 2018: ESFAHAN

Esfahan1 Esfahan2 Esfahan3

Čez dan obisk trga Naqsh-e Jahan square: palača Ali Qapu, mošeji in Sheikh Lotf Allah. Preostanek dneva prosto za raziskovanje velikega bazarja in počitek v enem od številnih čudovitih parkov.

12. dan: ponedeljek, 6. februar 2018: ESFAHAN

Esfahan4 Esfahan5

Dopoldan ogled armenske mestne četrti Nova Yulfa. Obiskali bomo katedralo in armenski muzej Khatchatur Kesaratsi. Popoldan prosto za počitek ali samostojno raziskovanje mesta.

13. dan: torek, 7. februar 2018: ABYANEH – KASHAN

Abyaneh Abyaneh2 Kashan

Vožnja iz Esfahana do vasi Abyaneh s tradicionalno arhitekturo. Nato vožnja do mesta Kashan, kjer bo nekaj časa za raziskovanje čudovitih vrtov. Vožnja do mednarodnega letališča v Teheranu.

14. dan: sreda, 8. februar 2018

Odhod v Slovenijo.

Comments are closed