Majsko naravoslovno predavanje

VABILO

na predavanje

PO SLEDEH ČRNE ČLOVEŠKE RIBICE

Predavatelja:

Gregor in Magdalena Aljančič,

Jamski laboratorij Tular.

Predavanje bo

v torek, 23. maja 2017 ob 19h

v prostorih Prirodoslovnega društva Slovenije,

Poljanska cesta 6, Ljubljana.

Minilo je 30 let, od kar so v izviru Dobličice v Beli krajini odkrili črno človeško ribico. Do nedavnega je bila znana le iz kraškega zaledja štirih izvirov v okolici Črnomlja. Zaradi svoje ozke razširjenosti jo lahko izbriše že lokalno onesnaženje. Da bi jo znali učinkovito varovati, pa moramo najprej vedeti, kje sploh živi. Pri črni človeški ribici res šteje vsak dodatno odkriti izvir.

Gregor in Magdalena Aljančič bosta predstavila inovativno ‘forenzično’ metodo Jamskega laboratorija Tular za iskanje okoljske DNK človeške ribice v podzemni vodi, ki sta jo s sodelavci marca 2017 objavila v ugledni reviji Scientific Reports (http://www.nature.com/articles/srep45054).

Čeprav so ob 30 letnici skoraj potrojili število izvirov s črno človeško ribico, pa so ti omejenih na manj kot 3 km2. Žal gre za kmetijsko izjemno obremenjeno ravnino plitvega belokranjskega krasa, zaradi česar ugotavljajo, da je črna človeška ribica veliko bolj ogrožena, kot so domnevali do sedaj.

Več o Jamskem laboratoriju Tular, ki ga je l. 1960 uredil jamski biolog Marko Aljančič (1933-2007), častni član Prirodoslovnega društva: www.tular.si in https://www.facebook.com/TularCaveLaboratory.

 

Vljudno vabljeni, vstop je prost.

Clipboard01

Foto: Gregor Aljančič

Comments are closed