Ob vznožju Dolomitov

24. – 26. maj 2019

avtobus

 

1. dan: petek, 24. maj 2019

Spilimbergo Bordano

Zjutraj odhod iz Ljubljane proti Spilimbergu, kjer si bomo ogledali znamenito Šolo mozaikov s praktičnim prikazom priprave in izdelave. Sledila bo vožnja v vas Bordano, kjer si bomo ogledali Hišo metuljev z več kot … Vrstami predvsem tropskih vrst. Krajši postanek za kavo in malico bo v bližnjem mestecu Venzone, ki slovi po mumijah. Pot bomo nadaljevali proti vznožju Dolomitov v zanimivo vas Pesaris, kjer si bomo ogledali muzej na prostem s predstavitvijo različnih mehanizmov za merjenje časa. Vožnja do hotela v bližini Cibiane de Cadore, večerja in prenočevanje.

 

2. dan: sobota, 25. maj 2019

Cibiana Longarone Grotte

Dan bomo začeli z ogledom vasi Cibiana di Cadore, ki slovi po muralih, značilnih poslikavah na fasadh hiš. Sledila bo vožnja do vasi Langarone, nad katero se nahaja jez Vajont, ki je zaradi plazu leta 1963 popustil in povzročil smrt okrog 2000 prebivalcev. Od grozljivih dogodkov se bomo spostili s sprehodom po soteski Grotte del Caglieron. Del soteske gradijo peščenjaki, večji del pa apnenci, kjer lahko občudujemo prave kapnike, na nekaterih mestih se pojavlja travertin. Kratek sprehod po geološko in botanično pestri soteski. Za zaključek dneva se bomo odpeljali proti Valle del Prosecco na pokušino lokalnih vin, večerjo in prenočevanje.

 

3. dan: nedelja, 26. maj 2019

San Boldo Brent

Najlepši del smo prihranili za konec. Najprej bo sledila atraktivna vožnja preko slovitega gorskega prelaza San Boldo, od katerega se bomo podali proti soteski Brent dell’Art, ki slovi po pisanih plasteh apnencev, glinavcev in fliša. Nepozaben in nezahteven pohod. Pot bomo nadaljevali proti mestu Valdobadiene, kjer si bomo privoščili pravo italijansko kosilo, nato pa se bomo odpravili domov, kamor bomo prispeli v poznih popoldanskih urah.

 

 

Comments are closed.