Srbska osmica

NOVOLETNA SRBIJA ZA GURMANE

29. december 2017 – 1. januar 2018

štiridnevni izlet • avtobus

Novo leto vsi pričakujemo z upanjem, z željo po nečem novem, boljšem, lepšem. In v dobri družbi ob dobri hrani je to vsekakor najbolj prijetno. Če k temu dodamo še spoznavanje novih krajev in kultur, je to pravzaprav vse, kar si lahko želimo. Gurmansko potepanje po Srbiji letos začenjamo v Vojvodini in ob reki Drini, spoznali bomo pestro paleto narodov, kultur, navad in s tem povezano kulinariko, začinjeno s prefinjenimi okusi domačih žganj, piva in odličnega vina. Idealen zaključek starega in začetek novega leta.

 

1. dan (petek, 29. 12. 2017)

Muzej Zivanovic Golaz Tiganjica2

Zjutraj vožnja iz Ljubljane do Sremskih Karlovcev pri Novem Sadu, kjer si bomo ogledali Muzej čebelarstva in vinsko klet Živanović. Spoznali bomo družinsko dediščino čebelarjenja in 300-letno tradicijo pridelave vina, njihovo najbolj znano je Bermet. Če bo čas, si bomo ogledali še Petrovaradinsko trdnjavo, dan pa zaključili z divjačinskim golažem in prenočevanjem v Etno selu Tiganjica v vasi Stajićevo.

2. dan (sobota, 30. 12. 2017)

Kovacica Kruh Etno selo Vrdnik3

V Vojvodini živi tudi slovaška narodna skupnost in v vasi Kovačica si bomo ogledali njihovo Galerijo naivnih umetnosti. Sledila bo vožnja do Pančeva, kjer se bomo seznanili z dolgoletno tradicijo pivovarstva (od leta 1722) v Muzeju pivarstva Đorđe Vajfert in seveda različne vrste piva tudi poskusili. Pivu bomo ob Donavi v kraju Slan kamen dodali odlično ribo iz Čarde kod Mike Alasa ter jo zalili z domačim žganjem in tradicionalnim slankamenskim vinom. Po kosilu se bomo odpeljali v Pećince in si ogledali Srbski muzej hleba Jeremija, ki je bil nominiran za evropski muzej leta 2017, v njem pa je akademski slikar zbral številne predmete, povezane s kruhom iz mnogih srbskih krajev. Po ogledu bo sledila vožnja do Fruške gore v Etno naselje Vrdnička kula, kjer bo večerja in prenočevanje ter možnost brezplačne uporabe wellnessa in spa centra.

3. dan (nedelja, 31. 12. 2017)

Sirmium2 Vuk Suncana reka

Zadnji dan v letu bo najprej namenjen izobraževanju: v Sremski Mitrovici si bomo ogledali ostanke rimske cesarske palače antičnega mesta Sirmium in spoznali pomen teh krajev, saj je bila tu ena od štirih prestolnic Rimskega cesarstva. Sledilo bo spoznavanje kulinarike Mačve: v Mačvanskem konaku v vasi Mačvanski Metković bomo uživali v hrani izpod peke in si ogledali etno vas z značilno arhitekturo. Kasneje si bomo ogledali še rojstno hišo znamenitega Vuka Karadžića ter se nato ob reki Drini v Etno vasi Sunčana reka pripravili na novoletno večerjo in ob živi glasbi pričakali prve ure leta 2018.

4. dan (ponedeljek, 1. 1. 2018)

Po poznem zajtrku bo sledila vožnja proti Ljubljani, kamor bomo prispeli v večernih urah.

 

Cena potovanja, pogoji, doplačila

Cena za člane: 300,00 € – 30 oseb; 390,00 € – 15 oseb.

Cena za nečlane je višja za 10 %.

Pri plačilu v enem obroku nudimo 5 % popust na osnovni aranžma.

Cena vključuje:

 • prevoz s turističnim avtobusom z vsemi pripadajočimi stroški,
 • 2 x polni penzion in 1 x polpenzion v etno-naseljih visoke kategorije,
 • vse vstopnine in degustacije po programu (6 x),
 • kosilo pri izbranih gostinskih ponudnikih (2 x),
 • novoletna večerja ob živi glasbi,
 • slovenskega vodnika z licenco TZS in srbskega vodnika z licenco,
 • organizacija potovanja in DDV.

Cena NE vključuje:

 • dodatne hrane in pijače,
 • enoposteljne sobe,
 • vstopnine za morebitne dodatne oglede,
 • vse ostalo, kar ni navedeno v programu.

Doplačilo po želji:

 • 30,00 € za enoposteljno sobo,
 • 5 % vrednosti aranžmaja za zavarovanje rizika odpovedi potovanja (odstopnina),
 • 6,50 € za osnovno zdravstveno zavarovanje za tujino Coris (osnovno multirisk).

Doplačilo poravnate ob vplačilu akontacije.

POMEMBNO!

 • med potovanjem potniki niso zdravstveno zavarovani (se ureja posebej), niti ni zavarovana lastnina ali kakršne koli poškodbe (osebne poškodbe, tatvine, avtomobilske nesreče, naravne nesreče kot so potresi, požari, poplave, plazovi, …)
 • ne odgovarjamo, če bi se v primeru naravnih nesreč, kot so potresi, požari, poplave, plazovi, … moral spremeniti program potovanja,
 • ne odgovarjamo za nesreče ali poškodbe med hojo in posledicami le-te,
 • v primeru povišanja cen bencina, hotelov ali katerih koli drugih cen, se lahko poviša cena aranžmaja.

Avtorica programa: © Janja Benedik, 2017.

Organizator in izvajalec programa: © Prirodoslovno društvo Slovenije, 2017.

Vodstvo: Janja Benedik, Pavle Pavlović in lokalni vodniki.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa.

Prirodoslovno društvo Slovenije je 6. septembra 2012 pridobilo licenco za opravljanje dejavnosti organiziranja (št. 1390) in prodaje turističnih aranžmajev (št. 1391) pri Turistično gostinski zbornici Slovenije.

Comments are closed