Armenija in Gorski Karabah

[huge_it_slider id=”3                                        “]

24. julij – 7. avgust 2018

petnajstdnevno potovanje Ÿ • letalo • minibus

ODHOD ZAGOTOVLJEN!

Prva država, ki je sprejela krščanstvo za svojo uradno vero, skriva v sebi neprecenljiva naravna in kulturna bogastva. Dežela, ki so jo oblikovali vulkani, leži na območju Spodnjega Kavkaza, in popotniku ponuja čudovite razglede na gorovja, reke, soteske, jezera, slapove, stepe in kamnite polpuščave. Starodavno armensko ljudstvo, ki se je v dolgi zgodovini svojega obstoja na Svileni poti ohranilo s pomočjo kulture, v sebi izžareva ponos in neizmerno gostoljubnost, prepredeno z iznajdljivostjo in sposobnostjo preživetja. Vse to je dežela, ki vsakemu obiskovalcu pusti trajen in nepozaben pečat.

 

1. dan: torek, 24. julij 2018

Odhod iz Slovenije, prihod v glavno mesto Armenije Yerevan v zgodnjih jutranjih urah naslednjega dne.

2. dan: sreda, 25. julij 2018: YEREVAN (Z)

 

V poznih dopoldanskih urah odhod na ogled  Yerevana. Najprej si bomo ogledali Zgodovinski muzej Armenije in se seznanili z dolgo in bogato armensko zgodovino. Kasneje bomo obiskali Spominski muzej Tsitsernakaberd, ki je posvečen 1,5 milijonom Armencem, ki so umrli v genocidu zaradi nerazumne odločitve turške vlade leta 1915. Zvečer prosto za večerjo. Prenočevanje v hotelu Silk road.

3. dan: četrtek, 26. julij 2018: DAVNA PRETEKLOST (Z, K)

 

Vožnja do samostana Khor-Virap (4.-17. stol) južno od Yerevana s čudovitim razgledom na biblijsko goro Ararat, kjer je pristala Noetova barka. Khor-Virap leži na nizkem griču in tu je bil Sv. Jurij Razsvetljeni 13 let zaprt, preden je krščanstvo leta 301 postalo uradna državna vera, v neposredni bližini pa se je nahajala tudi nekdanja armenska prestolnica Artashat. Kasneje se bomo odpeljali v arheološki park Zvarnots, kjer se nahaja znamenita katedrala. Pot bomo nadaljevali do izredno pomembnega arheološkega parka Metsamor, kjer si bomo ogledali muzej in zapuščino, ki so jih na tej lokaciji zapustili prebivalci od paleolitika do srednjega veka. Sledila bo vožnja do mesta Aknalich in si ogledali nov jezidski tempelj ter se seznanili z največjo narodnostno manjšino v Armeniji – Jezidi, ki jih bomo pogosto srečevali v prihodnjih dneh na gorovju Geghama. Ob povratku proti Jerevanu se bomo ustavili v mestu Echmiadzin, nekdanjo armensko prestolnico, kjer se nahaja tudi sedež armenske cerkve. Kratek ogled znamenite katedrale, v Yerevanu pa prosto za večerjo in prenočevanje v hotelu.

4. dan: petek, 27. julij 2018: GOROVJE GEGHAMA – jezero Akna (Z, LP, V)

 

Gorovje Geghama se razteza od severa proti jugu v dolžini približno 70 km in ločuje ravnino Ararat (na zahodu) od jezera Sevan (proti vzhodu). Gorovje je vulkanskega nastanka in ga gradijo številni ugasli vulkani. Povprečna nadmorska višina je približno 2.500 m, dvigne pa se do 3.597 m visokega vrha gore Azhdahak. S hojo bomo začeli v vasi Sevaberd (2.100 m n. m.), približno eno uro vožnje iz Yerevana. Ta dan se bomo zlagoma vzpenjali na planoto po cvetočih travnikih do jezera Akna (3.040 m), kjer bomo prenočevali. 6-7 ur počasne hoje, 12 km, 1000 m višinske razlike.

5. dan: sobota, 28. julij 2018: GOROVJE GEGHAMA – Azdahak (Z, LP, V)

 

Od jezera Akna se bomo odpravili mimo bližnjega pastirskega bivališča in se vzpenjali preko vzpetin in gorskih travnikov do vznožja gore Azdahak (3.597 m). Po kosilu nas bo čakal strm vzpon po vijugasti poti preko melišča in manjših zaplat snega. V primeru jasnega vremena bomo nagrajeni s pogledom na krater na vrhu, ki je v celoti zapolnjen z vodo iz stopljenega snega, in s panoramskim razgledom na jezero Sevan in goro Ararat. Po počitku in uživanju v razgledih se bomo spustili do vznožja vulkana na drugo stran, kjer bomo kampirali nedaleč od pastirskih stanov. 5-6 ur hoje.

6. dan: nedelja, 29. julij 2018: GOROVJE GEGHAMA – petroglifi (Z, LP, V)

 

Čudovit pohod preko odprte gorske pokrajine pogorja Geghama. V tem delu Armenije je znanih veliko lepo ohranjenih petroglifov (starodavne risbe, vklesane v skale, ki prikazujejo različne predmete, živali in astrološke simbole), ki si jih bomo ogledali v tej čudoviti vulkanski pokrajini na višini 3.500 m. Od tu so tudi čudoviti razgledi, na eno stran na goro Ararat in na drugo na najvišjo armensko goro Aragats. Prispeli bomo do jezera Vank s kamnitimi »stebri« in zaključili na prostoru za kampiranje. 5 ur hoje.

7. dan: ponedeljek, 30. julij 2018: ZAKLADI PRETEKLOSTI (Z, LP)

 

Zadnji dan na pogorju Geghama. Zapustili bomo kamp in se spuščali preko travnikov in pašnikov. Pohod bomo zaključili pri samostanu Geghard, ki je bil zgrajen v zgodnjem srednjem veku in je uvrščen na UNESCO-v seznam kulturne svetovne dediščine. V samostanu je bil nekaj časa shranjen meč, s katerim so ranili Jezusa. Po ogledu se bomo odpeljali v Garni, kjer je obnovljen poganski antični tempelj, simbol predkrščanske Armenije. Na kratkem sprehodu si bomo ogledali bazaltne stebre, na vrhu katerih je postavljen tempelj. Sledila bo vožnja v Yerevan, prosto za večerjo in prenočevanje v hotelu Silk Road. 5 ur hoje.

8. dan: torek, 31. julij 2018: NARODNI PARK DILIJAN (Z, LP, V)

 

Ponoven beg v naravo: Narodni park Dilijan se nahaja v severnem delu Armenije na območju gorskih verig Pambak, Aregouni in Miapor na nadmorski višini od 1.000 do 2.200 m. Največja posebnost parka so mezofilni gozdovi in visoka biotska raznolikost. Naša vožnja iz Yerevana se bo končala pri jezeru Parz, kjer se bo začel 8 km dolg pohod skozi gozdove in preko travnikov do vasi Gosh. Tam bomo obiskali samostan Goshavank, ki je znan po nekdanji univerzi in slavnih rokopisih. Po ogledu bo sledila vožnja do vasi mesta Dilijan, kjer bo večerja in prenočevanje pri domačinih.

9. dan: sreda, 1. avgust 2018: SVILENA POT (Z, K, V)

 

Pot nas bo ob obali jezera Sevan vodila po nekdanji Svileni poti do prelaza Selim, kjer se bomo ustavili in si ogledali najlepše ohranjen karavanseraj v Armeniji. Pot bomo nadaljevali do vasi Areni in obiskali proizvajalce znamenitega armenskega vina in žganih pijač ter si privoščili degustacijo in kosilo. Vožnjo bomo nadaljevali po čudoviti pokrajini province Vayotz Dzor in vožnjo zaključili pri samostanu Noravank iz 13. stol., mojstrovino armenske arhitekture, ki se nahaja v ozki soteski in je obdan z visokimi, rdečimi klifi. Po ogledu nas bo pot vodila v dolino Yeghegis, kjer bomo lahko občudovali čudovite vulkanske kamnine. Večerja in prenočevanje v hotelu v vasi Hermon.

10. dan: četrtek, 2. avgust 2018: OD SREDNJEGA VEKA V DAVNO PRETEKLOST (Z, LP, V)

 

Odkrivanje doline Yeghegis in njene slavne zgodovine. Obiskali bomo judovsko pokopališče v bližini vasi Yeghegis, nato pa se povzpeli do ruševin gradu Smbataberd (6 km hoje), ki ležijo na grebenu s strmimi klifi. Od tam bodo veličastni razgledi na spodaj ležečo pokrajino in nekdanje mesto, ki skriva zgodbo o naseljevanju Armencev v nekdanji Perziji. Po spustu v dolino se bomo odpeljali proti jugu do prazgodovinskega arheološkega nahajališča Karahunj, imenovanega tudi »Armenski Stonhenge«. Večerja in prenočevanje bosta v bližnjem mestu Sisian.

11. dan: petek, 3. avgust 2018: OD BURNE ZGODOVINE DO MODERNE TEHNOLOGIJE (Z, LP, V)

 

Iz Gorisa se bomo odpeljali do samostana Tatev (UNESCO), ki leži nad sotesko in je s sosednjim bregom povezan z najdaljšo vzpenjačo na svetu. Samostan so v 4. stol. zgradili na mestu nekdanjega poganskega svetišča na nadmorski višini 1600 m sredi čudovite in divje pokrajine. Od samostana vodi pot do zapuščenega samostana Tatevi Anapat in sledili ji bomo vse do dna kanjona do reke Vorotan (5 km hoje). Postanek bomo naredili ob Hudičevem mostu (Satani Kamuri), naravnem spomeniku iz travertina v soteski reke Vorotan na nadmorski višini pribl. 500 m. Tu se nahajajo tudi topli izviri in naravni bazeni (možnost kopanja). Vrnili se bomo v Goris, kjer bo večerja in prenočevanje.

12. dan: sobota, 4. avgust 2018: GORSKI KARABAH (Z, LP, V)

 

Nedaleč od mesta Goris si bomo po zajtrku ogledali znamenito jamsko vas s čudoviti razgledi na ruševine stare vasi, cerkve, grobnice, izvire in visečega mostu, ki povezuje bregova soteske. Khndzoresk je idealen kraj za pohajkovanje. Ob koncu 19. stoletja je je bil Stari Khndzoresk največja vas v vzhodni Armeniji. Po ogledu se bomo odpeljali v Gorski Karabah (Artsakh). V vasi Karintak bomo začeli sprehod do reke Karkar. Ogledali si bomo zanimiv slap Zontik (dežnik), ruševine vasi Hunot, star kamnit most, jamo in občudovali lepe poglede na kanjon Karkar. Pot bomo zaključili v zgodovinskem utrjenem mestu Shusha, kulturnem središču Karabaha (3 km hoje). Večerja in prenočevanje bosta v bližnjem mestu Stepanakert.

13. dan: nedelja, 5. avgust 2018: GORSKI KARABAH (Z, LP, V)

 

Obiskali bomo Spominski muzej Nikola Dumana, ki je posvečen življenju voditelja Armenske revolucionarne federacije (ARF), ob tem pa se seznanili z zgodovino Armenije ob koncu 19. stoletja in problematiki Gorskega Karabaha. Hiša, v kateri je nekoč prebival Nikol Duman, je v celoti obnovljena v slogu 19. stoletja. Kasneje se bomo ustavili v samostanu Dadivank in se peljali ob reki Tartar, kjer bomo lahko občudovali bazaltne stebre in lepo pokrajino. Poslovili se bomo od Gorskega Karabaha in se odpeljali do jezera Sevan. Ustavili se bomo v vasi Noratus, kjer si bomo ogledali znamenite armenske nagrobnike kačkarje. Vožnja do Yerevana.

14. dan: ponedeljek, 6. avgust 2018: YEREVAN (Z)

 

Zadnji dan bomo preživeli v Yerevanu: po zajtrku se bomo odpravili na znamenito odprto tržnico, kjer bo možno kupiti lokalne proizvode in izdelke. Če bomo imeli čas, si bomo ogledali muzej, posvečen znamenitemu armenskemu režiserju Sergeju Parajanovu, v popoldanskih urah pa se bomo odpravili še v muzej armenskega konjaka Ararat. Prosto za večerjo in kratko prenočevanje v hotelu.

15. dan: torek, 7. avgust 2018

Zgodaj zjutraj vožnja na letališče in povratek v Slovenijo.

 

Legenda: Z – zajtrk, K – kosilo, LP – lunch paket, V – večerja.

 

Vodstvo: Janja Benedik in Arsen Minasyan.

 

CENA POTOVANJA, DOPLAČILA

Cena na osebo v dvoposteljni sobi: 2.070,00 €.

 

DOPLAČILA PO ŽELJI:

 • enoposteljna soba: 188,00 €,
 • riziko odpovedi potovanja: 5 % cene aranžmaja,
 • zavarovanje za tujino Coris: 40,00 €.
 • napitnine za lokalne vodnike in voznike (od 20,00 do 30,00 €).

POPUSTI

 • plačilo v enem obroku: -5 %
 • otroci, dijaki in študenti: -10 %

Možno je plačilo v 12 obrokih. Vsaj 7 obrokov mora biti plačanih pred odhodom.

Cena vključuje: Letalski prevoz na relaciji Ljubljana – Yerevan, letališke pristojbine  in takse, zavarovanje odpovedi letalskih kart, ureditev vize za Gorski Karabah, prevoz z minibusom in terenskimi vozili po programu, 11 x polni penzion, 3 x polpenzion, 4 x nočitev z zajtrkom, prenočevanje v hotelih 3* ali 4*, spremljevalna vozila in kuhar na gorovju Geghama ter najem opreme za prenočevanje v šotorih (4 x), slovensko in lokalno vodstvo, vse vstopnine, stroške priprave in organizacijo potovanja.

V ceno NI vključeno: kosila in večerje v Yerevanu, vstopnine za morebitne dodatne oglede, dodatna hrana in pijača, vse ostalo, kar ni navedeno posebej.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani www.proteus.si ali na sedežu društva.

Avtorji programa: © Janja Benedik, Zhanna Galyan, Arsen Minasyan, 2017-2018.

Organizator in izvajalec programa: © Prirodoslovno društvo Slovenije v sodelovanju z Armenian Ecotourism Association, 2017-2018.

Prirodoslovno društvo Slovenije ima licenci za opravljanje dejavnosti organiziranja in prodaje turističnih aranžmajev: št. 1390 in 1391 z dne, 6. 9 . 2012 (Turistično gostinska zbornica Slovenije).

POMEMBNO!

 • med bivanjem v Armeniji potniki niso posebej zdravstveno zavarovani, niti ni zavarovana lastnina ali kakršne koli poškodbe (osebne poškodbe, tatvine, avtomobilske nesreče, ugrabitve, teroristični napadi, nemiri v državi, naravne katastrofe kot so potresi, požari, poplave, plazovi, …)
 • ne odgovarjamo, če bi se v primeru naravnih nesreč, kot so potresi, požari, poplave, plazovi, … moral spremeniti program potovanja,
 • ne odgovarjamo za nesreče ali poškodbe med trekingom in posledicami le-tega,
 • v primeru povišanja cen bencina, hotelov, letalskih kart ali katerih koli drugih cen, se lahko poviša cena aranžmaja,
 • ne odgovarjamo za odpovedi, zamude ali spremembe letov letalskih prevoznikov in posledic (višji stroški, ne izvedba celotnega programa),
 • če letalski prevoznik odpove let in ga prevzame druga letalska družba, ne prevzemamo morebitnih dodatnih stroškov,
 • ne prevzemamo posledic izgube prtljage med letalskimi prevozi, vse morebitne stroške krije potnik.
 • posebna zdravstvena oskrba (npr. cepljenje) pred odhodom ni potrebno.

PRIJAVNICA

 

Pot Armenija

Comments are closed.