Armenija

4. avgust – 18. avgust 2017angl

petnajstdnevno potovanje Ÿ • letalo • minibus

PROSTIH MEST NI VEČ, POTOVANJE BOMO PREDVIDOMA PONOVILI AVGUSTA 2018.

Prva država, ki je sprejela krščanstvo za svojo uradno vero, skriva v sebi neprecenljiva naravna in kulturna bogastva. Dežela, ki so jo oblikovali vulkani, leži na območju Spodnjega Kavkaza, in popotniku ponuja čudovite razglede na gorovja, reke, soteske, jezera, slapove, stepe in kamnite polpuščave. Starodavno armensko ljudstvo, ki se je v dolgi zgodovini svojega obstoja na svileni poti ohranilo s pomočjo kulture, v sebi izžareva ponos in neizmerno gostoljubnost, prepredeno s trgovsko iznajdljivostjo in sposobnostjo preživetja. Vse to je dežela, ki vsakemu obiskovalcu pusti trajen in nepozaben pečat.

 

1. dan: petek, 4. avgust 2017

Odhod iz Slovenije, ponoči prihod v Yerevan, glavno mesto Armenije. Prevoz do hotela.

2. dan: sobota, 5. avgust 2017: YEREVAN

 

V poznih dopoldanskih urah odhod na ogled znamenitosti Yerevana. Obiskali bomo Spominski muzej Tsitsernakaberd, ki je posvečen 1,5 milijonom umrlim Armencem, nad katerimi je leta 1915 tedanja turška vlada izvedla prvi genocid v 20. stoletju. Popoldan si bomo ogledali Matenadaran, muzej, v katerem je shranjenih 23.000 starodavnih rokopisov. Ob tem se bomo seznanili s starodavno in bogato armensko kulturo. Zvečer prosto za večerjo. Prenočevanje v hotelu.

3. dan: nedelja, 6. avgust 2017: GOROVJE GEGHAMA

 

Gorovje Geghama se razteza od severa proti jugu v dolžini približno 70 km in ločuje ravnino Ararat (na zahodu) od jezera Sevan (proti vzhodu). Gorovje je vulkanskega nastanka in ga gradijo številni ugasli vulkani. Povprečna nadmorska višina je približno 2.500 m, dvigne pa se do 3.597 m visokega vrha gore Azhdahak. S hojo bomo začeli v vasi Sevaberd (2.100 m n. m.), približno eno uro vožnje iz Yerevana. Ta dan se bomo zlagoma vzpenjali na planoto po cvetočih travnikih do jezera Akna (3.040 m), kjer bomo prenočevali. 6-7 ur hoje.

4. dan: ponedeljek, 7. avgust 2017: GOROVJE GEGHAMA

 

Od jezera Akna se bomo odpravili mimo bližnjega pastirskega bivališča in se vzpenjali preko vzpetin in gorskih travnikov do vznožja gore Azdahak (3.597 m). Po kosilu nas bo čakal strm vzpon po vijugasti poti preko melišča in manjših zaplat snega. V primeru jasnega vremena bomo nagrajeni s pogledom na krater na vrhu, ki je v celoti zapolnjen z vodo iz stopljenega snega, in s panoramskim razgledom na jezero Sevan in goro Ararat. Po počitku in uživanju v razgledih se bomo spustili do vznožja vulkana na drugi strani, kjer bomo kampirali nedaleč od pastirskih stanov. 5-6 ur hoje.

5. dan: torek, 8. avgust 2017: GOROVJE GEGHAMA

 

Čudovit pohod preko odprte gorske pokrajine pogorja Geghama. Na tem delu Armenije je znanih veliko lepo ohranjenih petroglifov (starodavne risbe, vklesane v skale, ki prikazujejo različne predmete, živali in astrološke simbole), ki si jih bomo ogledali v tej čudoviti vulkanski pokrajini na višini 3.500 m. Od tu so tudi čudoviti razgledi, na eno stran na goro Ararat in na drugo na goro Aragats. Šli bomo mimo jezera Vank s kamnitimi »stebri« in zaključili na prostoru za kampiranje. 5 ur hoje.

6. dan: sreda, 9. avgust 2017: ZAKLADI

 

Zadnji dan na pogorju Geghama. Zapustili bomo kamp in se spuščali preko travnikov in pašnikov. Pohod bomo zaključili pri samostanu Geghard, ki je bil zgrajen v zgodnjem srednjem veku in je uvrščen na UNESCO-v seznam kulturne svetovne dediščine. V samostanu je bil nekaj časa shranjen meč, s katerim so ranili Jezusa. Po ogledu se bomo odpeljali v Garni, kjer je obnovljen poganski antični tempelj, simbol predkrščanske Armenije. Na kratkem sprehodu si bomo ogledali bazaltne stebre, na vrhu katerih je postavljen tempelj. Sledila bo vožnja v Yerevan, kjer bomo odšli na večerjo in prenočevanje v hotelu. 5 ur hoje.

7. dan: četrtek, 10. avgust 2017: MED KRŠČANSTVOM, SREDNJIM VEKOM IN DAVNO PRETEKLOSTJO

 

Vožnja do samostana Khor-Virap (4.-17. stol) južno od Yerevana s čudovitim razgledom na biblijsko goro Ararat, kjer je pristala Noetova barka. Khor-Virap leži na nizkem griču in tu je bil Sv. Jurij Razsvetljeni 13 let zaprt, preden je krščanstvo leta 301 postalo uradna državna vera. Pot bomo nadaljevali do vasi Areni, kjer bomo obiskali vinarno in poskusili nekaj posebnih lokalnih vin. Vožnjo bomo nadaljevali po čudoviti pokrajini province Vayotz Dzor in vožnjo zaključili pri samostanu Noravank iz 13. stol., mojstrovino armenske arhitekture, ki se nahaja v ozki soteski in je obdan z visokimi, rdečimi klifi. Po ogledu bo sledila vožnja v Sisian do Zoras Karer, kjer si bomo ogledali predzgodovinsko arheološko nahajališče (armenski »Stonehange«). Po ogledu se bomo odpeljali v Goris – čudovito mesto s privlačno lokalno kamnito arhitekturo, ki ga obdajajo visoke gore in posamezne kamnite skulpture z nekdanjimi v skalo vklesanimi naselbinami.

8. dan: petek, 11. avgust 2017: MISTIKA

 

Nedaleč od mesta Goris si bomo po zajtrku ogledali znamenito jamsko vas s čudoviti razgledi na ruševine stare vasi, cerkve, grobnice, izvire in visečega mostu, ki povezuje bregova soteske. Khndzoresk je idealen kraj za pohajkovanje. Ob koncu 19. stoletja je je bil Stari Khndzoresk največja vas v vzhodni Armeniji. Po končanem raziskovanju nas bo pot vodila proti jugu, kjer se bomo ustavili pri »Hudičevem mostu« (Satani Kamurj), naravni znamenitosti iz travertina, ki se nahaja v soteski reke Vorotan, ki je globoka približno 500 m. V soteski se nahajajo tudi številni mineralni izviri, ki veljajo za zdravilne (možnost kopanja). Posebna kulturna znamenitost teh krajev pa je sloviti samostan Tatev (UNESCO), ki se nahaja nad sotesko, do njega pa vodi žičnica. Samostan je nastal v 4. stoletju na mestu poganskega svetišča na nadmorski višini 1.600 m sredi čudovite pokrajine. Po ogledu vožnja do vasi Shikahogh, kjer bo večerja in prenočevanje v centru za obiskovalce istoimenskega državnega rezervata.

9. dan: sobota, 12. avgust 2017: REZERVAT SHIGAHOGH

 

Shigahogh je drugo največje gozdnato območje v Armeniji, kjer živijo številne ogrožene vrste rastlin in živali (kavkaški leopard, bezoarska koza, rjavi medved, simfiandra, sorodnica zvončice, redke orhideje, tulipani, maki, …). Po zajtrku se bomo odpravili na pohod po parku. Pot se bo začela v gozdu vzdolž potoka mimo srednjeveškega mostu do ruševin stare cerkvice, v kateri se nahaja vodni izvir. Nadaljevali bomo do slapu Tsav in se nato vrnili do vasi Shigahogh, kjer bo večerja in prenočevanje. 3-4 ure hoje.

10. dan: nedelja, 13. avgust 2017: OD GEOLOGIJE DO ZGODOVINE

 

Po zajtrku bomo zapustili južni del Armenije in se odpravili proti severu proti Yeghegnadzorju in Getapu do ruševin trdnjave Smbataberd, ki leži na grebenu, s treh strani obdanim s strmimi klifi. Razgledi na pokrajino pod trdnjavo so nepozabni. Po ogledu nas bo pot vodila v dolino Yeghegis, kjer bomo lahko občudovali čudovite vulkanske kamnine, ogledali pa si bomo tudi staro judovsko pokopališče. Večerja in prenočevanje v hotelu v vasi Hermon.

11. dan: ponedeljek, 14. avgust 2017: SVETO JEZERO

 

Zjutraj bomo zapustili dolino Yeghegis in se odpeljali po nekdanji svileni poti preko prelaza Selim, kjer se nahaja najlepše ohranjeni armenski karavanseraj, kjer bo kratek postanek. Na drugi strani prelaza nas bo pričakal čudovit razgled na jezero Sevan, ob katerem nas bo pot vodila do vasi Noratus, kjer se bomo seznanili s kulturo armenskih kačkarjev in si ogledali pokopališče, kjer so le-ti najlepše ohranjeni. Sledila bo vožnja do samostana Sevanavank in nato naprej na nasprotno stran obale do kraja Wishupshore, kjer bo večerja in prenočevanje.

12. dan: torek, 15. avgust 2017: JEZERO SEVAN

 

Dopoldan bo namenjen počitku, zabavi in rekreaciji ob jezeru Sevan. Prosto za kopanje, jadranje, vožnjo s čolnom ali raziskovanje okolice. V popoldanskih urah vožnja do Yerevana, prenočevanje v hotelu.

13. dan: sreda, 16. avgust 2017: GORA ARAGATS

 

Vožnja iz Yerevana do jezera Kari pod vznožjem najvišje armenske gore Aragats. Sprehodili se bomo po okolici in spoznavali tamkajšnjo naravo (1-2 uri hoje). Sledila bo vožnja nazaj proti Yerevanu, še prej pa se bomo ustavili v mestu Echmiadzin, nekdanji armenski prestolnici in v arheološkem parku, kjer se nahaja znamenita katedrala Zvarnots. Vožnja do Yerevana.

14. dan: četrtek, 17. avgust 2017: YEREVAN

 

Zadnji dan bomo preživeli v Yerevanu: po zajtrku se bomo odpravili na znamenito odprto tržnico, kjer bo možno kupiti lokalne proizvode in izdelke. Če bomo imeli čas, si bomo ogledali muzej, posvečen znamenitemu armenskemu režiserju Sergeju Parajanovu, v popoldanskih urah pa se bomo odpravili še v muzej armenskega brendija. Prosto za večerjo in kratko prenočevanje v hotelu.

15. dan: petek, 18. avgust 2017

Zgodaj zjutraj vožnja na letališče in povratek v Slovenijo.

 

 

 

Cena potovanja, pogoji, doplačila

Cena na osebo: 8 oseb 10 oseb 12 oseb 14 oseb
Končna cena za člane 2.200,00 € 2.030,00 € 1.900,00 € 1.810,00 €
Končna cena za nečlane 2.420,00 € 2.233,00 € 2.090,00 € 1.991,00 €

Za plačilo v enem obroku nudimo 5 % popust na osnovni aranžma. Možno plačilo v 10. obrokih. Zadnji obrok mora biti plačan pred odhodom.

Cena vključuje:

 • letalski prevoz na relaciji Ljubljana – Yerevan,
 • prevoz z minibusom po Armeniji,
 • spremljevalno vozilo v gorovju Geghama,
 • najem šotorov (Geghama),
 • polni penzion na vseh lokacijah, razen v Yerevanu (tam le zajtrk, kosilo in večerja v lastni režiji)
 • slovenski vodnik z licenco TZS,
 • angleško govoreči vodnik iz Armenian Ecotourism Association,
 • vstopnine in lokalni vodniki, kjer je to potrebno,
 • organizacija potovanja in strokovno vodstvo, DDV.

 

Cena NE vključuje:

 • dodatne hrane in pijače,
 • enoposteljne sobe,
 • vstopnine za dodatne oglede,
 • vse ostalo, kar ni navedeno v programu.

Doplačilo po želji:

 • 155,00 € za enoposteljno sobo (organizirano, kjer je to mogoče),
 • 5 % vrednosti aranžmaja za zavarovanje rizika odpovedi potovanja (odstopnina),
 • 42,00 € za osnovno nezgodno zavarovanje za tujino Coris (osnovno multirisk).

Doplačilo poravnate ob vplačilu akontacije.

POMEMBNO!

 • med bivanjem v Armeniji potniki niso zdravstveno zavarovani (se ureja posebej), niti ni zavarovana lastnina ali kakršne koli poškodbe (osebne poškodbe, tatvine, avtomobilske nesreče, ugrabitve, teroristični napadi, nemiri v državi, naravne katastrofe kot so potresi, požari, poplave, plazovi, …)
 • ne odgovarjamo, če bi se v primeru naravnih nesreč, kot so potresi, požari, poplave, plazovi, … moral spremeniti program potovanja,
 • ne odgovarjamo za nesreče ali poškodbe med trekingom in posledicami le-tega,
 • v primeru povišanja cen bencina, hotelov, letalskih kart ali katerih koli drugih cen, se lahko poviša cena aranžmaja,
 • ne odgovarjamo za odpovedi, zamude ali spremembe letov letalskih prevoznikov in posledic (višji stroški, ne izvedba celotnega programa),
 • če letalski prevoznik odpove let in ga prevzame druga letalska družba, ne prevzemamo morebitnih dodatnih stroškov,
 • ne prevzemamo posledic izgube prtljage med letalskimi prevozi, vse morebitne stroške krije potnik.
 • Posebna zdravstvena oskrba (npr. cepljenje) pred odhodom ni potrebno.

Avtor programa: © Janja Benedik & Armenian Ecotourism Association, 2016.

Organizator in izvajalec programa: © Prirodoslovno društvo Slovenije & Armenian Ecotourism Association, 2016-2017.

Vodstvo: Janja Benedik in lokalni vodniki.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa.

Prirodoslovno društvo Slovenije je 6. septembra 2012 pridobilo licenco za opravljanje dejavnosti organiziranja (št. 1390) in prodaje turističnih aranžmajev (št. 1391) pri Turistično gostinski zbornici Slovenije.

PRIJAVNICA

Comments are closed.