Od Kablarja do Stare planine

24. – 30. junij 2017

sedemdnevna ekskurzija • minibus

Srbija je izredno slikovita in pestra dežela, kjer si poleg vsem dobro znane kulinarike in slikovitih ter zgodovinsko bogatih pravoslavnih samostanov lahko ogledamo veliko več. Naravne znamenitosti so prav gotovo eno od neodkritih bogastev, ki so se v največji meri ohranila stran od glavnih prometnih poti. Tokrat se bomo podali na raziskovanje območij med rekama Savo in Moravo ter na skrajni vzhod države, kjer Stara planina, odmaknjena lepotica, vsakogar navduši s pestrostjo kamnin, vrstno bogatimi travniki, številnimi potoki in slapovi, ob vsem tem pa lahko še vedno doživimo tudi tradicionalno srbsko podeželsko življenje.  

1. dan (sobota, 24. 6. 2017): OBEDSKA BARA

 

Zjutraj vožnja iz Ljubljane proti Beogradu. Malo pred Beogradom bomo na izhodu Pećinci zavili proti Naravnemu rezervatu Obedska bara. Mokrišče predstavlja nekdanjo strugo reke Save, kjer danes najdemo različna življenjska okolja: mrtvice, mokrišča, vlažne travnike in poplavne gozdove. Vse to predstavlja pomembno življenjsko okolje za številne redke rastlinske in živalske vrste. Sprehodili se bomo skozi poplavne gozdove ob strugi reke in se nato s čolni zapeljali še po sami strugi ter opazovali vodno rastlinstvo in živalstvo, predvsem ptice. Večerja in prenočevanje v mestu Šabac.

2. dan (nedelja, 25. 6. 2017): KABLARSKO-OVČARSKA SOTESKA

 

Po zajtrku se bomo odpeljali proti jugu v Šumadijo med Požego in Čačkom, kjer se bomo povzpeli na planino Kablar (možnost tudi prevoz do vrha), od koder bomo lahko občudovali sotesko Kablar, kjer reka Morava tvori čudovite meandre, na bregovih pa stojijo srednjeveški samostani. Po malici in spustu v dolino se bomo nastanili v bližnji Ovčar banji, kjer si bomo lahko odpočili v tamkajšnjih toplicah. Večerja in prenočevanje v Ovčar banji.

3. dan (ponedeljek, 26. 6. 2017): ZGODOVINA

 

Po zajtrku se bomo odpravili proti jugovzhodu Srbije in naredili kratek postanek v Nišu za ogled Ćele kule, ob kateri se bomo spomnili srbskih vstaj proti otomanski nadoblasti v 19. stoletju. V neposredni bližini si bomo ogledali še arheološki park Mediana, kjer je imel nekoč rimski cesar Konstantin, rojen v Nišu, svojo letno rezidenco. Pot bomo nadaljevali proti Pirotu, mestu, ki je znano po tkanih preprogah (Pirotski ćilim), siru kačkavalju, keramiki in peglani kobasici. Večerja vrestavraciji Kraljev Čardak in prenočevanje v bližnjem hotelu v Pirotu.

4. dan (torek, 27. 6. 2017): STARA PLANINA – VODA IN KAMEN

 

Po zajtrku si bomo v tradicionalni patriarhalni hiši iz 19. stoletja ogledali Muzej Ponišavlja in se seznanili z zgodovino in tradicijo območja, kjer bomo preživeli naslednjih nekaj dni. Sledila bo vožnja do vasi Slavinja, od koder se bomo odpravili na kratek sprehod do kanjona Rosomačke reke Slavinjsko grlo, ki ga je reka izdolbla v slikovite plasti jurskih apnencev. Po povratku se bomo odpeljali v sosednjo dolino in si ogledali morda najlepši slap na Stari planini – slap Tupavica. Pot bomo nadaljevali do umetnega Zavojskega jezera in naprej v tradicionalno vas Gostuša z ohranjeno vzhodno srbsko kmečko arhitekturo. Kratek ogled vasi in postanek za kavo. Sledila bo vožnja do vznožja gore Babin zub (1.550 m), kjer bomo v vasi Balta Berilovac večerjali in prenočevali pri domačinih v Vili Babin zub.

5. dan (sreda, 28. 6. 2017): NA STREHI BALKANA

 

Po zajtrku se bomo odpeljali na vrh Babin zub (1.758 m), od tam pa na pohod do najvišjega vrha Stare planine Midžor (2.169 m), ki leži na meji z Bolgarijo. 8 km dolga pot*** se vije po grebenu čez gorske travnike s planinskim cvetjem, s katerih bomo imeli čudovite razglede na okolico in tudi sam Midžor, morda nam bo uspelo videti tudi črede divjih konjev. Z Midžorja se bomo po isti poti v popoldanskih urah vrnili na Babin zub, od koder se bomo z avtobusom odpeljali na večerjo in prenočevanje v Balto Berilovac.

***Za vse, ki ne bi zmogli pohoda na Midžor, je možen dogovor za kopanje v tamkajšnjem hotelu ali pohajanje po okolici Babinega zuba.

6. dan (četrtek, 29. 6. 2017): STARA PLANINA – SIĆEVO – JELAŠNICA – NIŠ

 

Po zajtrku se bomo odpeljali do vasi Temska in od tam po kanjonu reke Temtštice, kjer se bomo seznanili z zadnjimi geološkimi posebnostmi Stare planine. Po ogledu se bomo od tam skozi Pirot odpravili proti Nišu. Na poti si bomo ogledali še eno naravno posebnost, to je Sićevaška klisura (soteska), ki je zaradi svojih geomorfoloških, rastlinskih in živalskih posebnosti zavarovana kot naravni park. Od tu se bomo odpeljali do Jelašnice, kjer bomo z nekaj sreče morda še našli zavarovano ramondo (Ramonda serbica), nato pa si bomo privoščili pozno kosilo v bližnji domači gostilni. Sledila bo vožnja v Niš, kjer bo prenočevanje v hotelu.

7. dan (petek, 30. 6. 2017)

Po zajtrku bo sledila vožnja iz Niša v Ljubljano, kamor bomo prispeli v večernih urah.

 

Cena potovanja, pogoji, doplačila

Cena za člane: 485,00 € – 17 oseb; 525,00 € – 15 oseb.

Cena za nečlane je višja za 10 %.

Pri plačilu v enem obroku nudimo 5 % popust na osnovni aranžma.

 

Cena vključuje:

 • prevoz s turističnim avtobusom z vsemi pripadajočimi stroški,
 • 6 x polpenzion v hotelih 3* ali 4*,
 • dodatna malica na dan pohoda (lunch paket),
 • vstopnine in strokovno vodstvo po programu,
 • slovenskega vodnika z licenco TZS in srbskega vodnika z licenco,
 • organizacija potovanja in DDV.

Cena NE vključuje:

 • dodatne hrane in pijače,
 • enoposteljne sobe,
 • vstopnine za morebitne dodatne oglede,
 • vse ostalo, kar ni navedeno v programu.

Doplačilo po želji:

 • 60,00 € za enoposteljno sobo,
 • 5 % vrednosti aranžmaja za zavarovanje rizika odpovedi potovanja (odstopnina),
 • 15,00 € za osnovno zdravstveno zavarovanje za tujino Coris (osnovno multirisk).

Doplačilo poravnate ob vplačilu akontacije.

POMEMBNO!

 • med potovanjem potniki niso zdravstveno zavarovani (se ureja posebej), niti ni zavarovana lastnina ali kakršne koli poškodbe (osebne poškodbe, tatvine, avtomobilske nesreče, naravne nesreče kot so potresi, požari, poplave, plazovi, …)
 • ne odgovarjamo, če bi se v primeru naravnih nesreč, kot so potresi, požari, poplave, plazovi, … moral spremeniti program potovanja,
 • ne odgovarjamo za nesreče ali poškodbe med hojo in posledicami le-te,
 • v primeru povišanja cen bencina, hotelov ali katerih koli drugih cen, se lahko poviša cena aranžmaja.

Avtorica programa: © Janja Benedik, 2017.

Organizator in izvajalec programa: © Prirodoslovno društvo Slovenije, 2017.

Vodstvo: Janja Benedik, Pavle Pavlović in lokalni vodniki.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa.

Prirodoslovno društvo Slovenije je 6. septembra 2012 pridobilo licenco za opravljanje dejavnosti organiziranja (št. 1390) in prodaje turističnih aranžmajev (št. 1391) pri Turistično gostinski zbornici Slovenije.

Pot1

PRIJAVNICA

Comments are closed.