Okrogla miza: Kam z obnovljivimi viri

Spoštovani člani in članice Prirodoslovnega društva Slovenije!

Vabimo vas, da se nam v torek 6. junija 2023 ob 18. uri pridružite na okrogli mizi v organizaciji Radia Študent z naslovom Kam z obnovljivimi viri.

Predavanje bo potekalo v prostorih Prirodoslovnega društva Slovenije (Poljanska cesta 6, Ljubljana, drugo nadstropje levo) ter preko spleta na Youtubu ali Facebooku.

Povezava do okrogle mize: https://www.youtube.com/watch?v=PiNHlw7HBpQ

Podrobnejši opis okrogle mize se nahaja spodaj in na Facebook dogodku.

347645926_3483148711957095_8144221463175223716_n

Nabrežine rek, gladine jezer, strehe kmetijskih poslopij ali odlagališča odpadkov? Vetrnice na Pohorju ali plavajoče sončne celice na Velenjskem jezeru so med aktualnimi načrti prostorskega umeščanja naprav za proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov, ki jih omogoča zakon v obravnavi.

V luči evropskih in posledično državnih ciljev zagotavljanja čim večjega deleža energije iz obnovljivih virov bomo na okrogli mizi prevpraševali predlog Zakona o umeščanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije (ZUOVE). Odbor državnega zbora za okolje bo drugo obravnavo predloga zakona začel 7. junija. Predlog predvideva pospešitev in lajšanje postopkov za umeščanje pretežno sončnih in vetrnih elektrarn v okolje.

V zvezi z zakonom so se oglasile tudi okoljevarstvene organizacije, saj lajšanje postopkov po njihovem pomeni odpravljanje postopkovnih varovalk varstva okolja. Zakon namreč spreminja in posega v zakonske ureditve varstva narave in okolja, denimo za umeščanje naprav na vodovarstvena območja.

Gostje okrogle mize:
___ dr. Mihael Brenčič, predsednik Slovenskega komiteja Mednarodnega združenja hidrogeologov in redni profesor na oddelku za geologijo na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani,
___ dr. Barbara Čenčur Curk, predsednica Globalnega partnerstva za vodo Slovenije in profesorica na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer predava predmet Zaščita in upravljanje podzemnih voda,
___ dr. Tadej Bevk, raziskovalec na oddelku za krajinsko arhitekturo na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, v doktorski disertaciji se je ukvarjal z vprašanjem umeščanja infrastrukture za rabo obnovljivih virov energije v prostor,
___ dr. Marina Pintar s katedre za agrometeorologijo, urejanje kmetijskega prostora ter ekonomiko in razvoj podeželja Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, trenutna dekanja BF UL,
___ mag. Hinko Šolinc, predstavnik Ministrstva za okolje, podnebje in energijo in generalni direktor direktorata za energijo.

Hkrati bo možno dogodek spremljati prek radijskih valov in živega prenosa na uradni Facebook in Youtube strani Radia Študent.

—————————————-

Dogodek je podprt s sredstvi ACF v Sloveniji 2014-2021.

Comments are closed.