Aragats, najvišji vrh Armenije

28. junij – 7. julij 2019

desetdnevno potovanje Ÿ • letalo • minibus


CENEJE S PRIJAVO DO 31. MARCA 2019!!!

 

Armenska visoka planota je večinoma vulkanskega izvora, kar daje deželi poseben čar, to pa je v največji meri možno doživeti s pohodi po neokrnjeni pokrajini s čudovitimi razgledi. Začinjeno z bogato kulturno dediščino in odlično kulinariko ter prijaznostjo domačinov je prav gotovo pravo doživetje za vse, ki se želite vsaj za nekaj dni umakniti od hitrega vsakdanjika in doživeti nekaj več od klasičnih turističnih ogledov. Vabljeni k nepozabnim doživetjem!

 

1. dan: petek, 28. junij 2019

Odhod iz Slovenije, prihod v glavno mesto Armenije Yerevan v zgodnjih jutranjih urah naslednjega dne.

 

2. dan: sobota, 29. junij 2019: Kanjon reke Azat

Azat Clipboard02 Garni

Danes se bomo sprehodili skozi slikovito sotesko reke Azat. Pohod bomo začeli v vasi Hatsavan, kjer si bomo ogledali čudovite bazaltne stebre, ki so nastali po izbruhu vulkana. S pohodom bomo zaključili v vasi Garni, kjer bomo obiskali tempelj iz 1. stoletja, edini primer ohranjene sakralne arhitekture iz antičnega obdobja v Armeniji. Sledila bo vožnja do samostana Geghard (UNESCO), ki, delno vklesan v skalo, kraljuje ob robu kanjona. Po ogledu povratek v Yerevan.

Čas pohoda: 3 h.

Razdalja: 10 km.

Višinska razlika: -120 m, +130 m.

 

3. dan: nedelja, 30. junij 2019:

Khor Virap Noravank Noravank

Zjutraj se bomo iz Yerevana odpeljali do samostana Khor Virap, ki se nahaja ob vznožju biblijske gore Ararat in simbolizira sprejetje krščanstav v Armeniji leta 301. Po ogledu se bomo odpeljali do vasi Amaghu, kjer bomo začeli pohod do soteske Noravank z istoimenskim samostanom, ki slovi po čudovitih rezbarijah. Prijeten sprehod nas bo vodil po stari poti do samostana, ki so jo nekoč uporabljali menihi, vodi pa mimo slikovitih rdečkastih klifov. Po ogledu samostana si bomo privoščili degustacijo vina v vasi Areni, kjer slovijo po suhem rdečem vinu. Sledila bo vožnja do vasi Hermon, kjer vo večerja in prenočevanje.

Čas pohoda: 1,5 h.

Razdalja:  4 km.

Višinska razlika: -120 m.

 

4. dan: ponedeljek, 1. julij 2019

IMG_0213 Smbataberd2

Zjutraj kratka vožnja do vasi Artabuynk, kjer bomo začeli pohod proti trdnjavi Smbataberd, ki se nahaja na gorskem grebenu med vasema Artabuynk in Yeghegis, proti kateri se bomo s pustili s trdnjave. Po sestopu se bomo odpeljali preko prelaza Selim in mimo jezera sevan v mesto Dilijan. Prenočevanje v Dilijanu.

Čas pohoda: 4 h.

Razdalja: 10 km.

Višinska razlika: +500m, -500m.

 

5. dan: torek, 2. julij 2019

Parz Parz2 Goshavank

Kratek ogled mesta Dilijan, nato pa prevoz do jezera Parz in sprehod preko gozdov in travnikov do samostana Goshavank, ki slovi po izjemnih kačkarjih visoke umetniške vrednosti. Po ogledu prevoz do vasi Gaghpat.

Čas pohoda: 3 h.

Razdalja: 8 km.

Višinska razlika: +250 m, -335 m.

 

6. dan: sreda, 3. julij 2019

Haghpat Alaverdi Sanahin

Po zajtrku bomo obiskali samostan Haghpat in nato začeli s pohodom od vasi Haghpat do vasi Sanahin, ki je rojstna vas bratov Mikoyan: Anastas je bil obetaven sovjetski politik, Artem pa eden od inženirjev letal MIG. V vsaki od vasi se nahaja samostan, ki je vpisan na UNESCO-v seznam kulturne dediščine. Po ogledu vožnja do vasi Aragats, kjer bo večerja in prenočevanje.

Čas pohoda: 3,5 h.

Razdalja: 8 km.

Višinska razlika: -200 m, +200 m.

 

7. dan: četrtek, 4. julij 2019

Clipboard03 Pasnik Clipboard05

Svoj pohod bomo začeli od hotela proti kraterju gore Aragats ob reki Gagharot. Med potjo bomo srečali precej nomadov, ki poletja v gorah preživljajo ob paši živine, večer pa bomo preživeli med njimi in se seznanili z njihovim življenjem. Prenočevanje v šotorih blizu slapov.

Čas pohoda: 4,5 h.

Razdalja: 11 km.

Višinska razlika: +900 m.

 

8. dan: petek, 5. julij 2019

Clipboard02 Clipboard04 Aragats

Po zajtrku bomo začeli z vzponom na goro Aragats. Od vznožja kraterja  se bomo povzpeli na sedlo (3.800 m) med Zahodnim (4.080 m) in Južnim vrhom (3.878 m). Od sedla proti Zahodnemu vrhu vodi zelo kamnita in strma pot in glede na trenutne razmere se bo odločilo ali se povzpeti na Zahodni vrh ali ne. Po kosilu bo sledil vzpon na Južni vrh in nato spust na drugo stran gore Aragats v bližino Kamnitega jezera (3.200 m), kjer bo prenočevanje v šotorih.

Čas pohoda: 6-7 h.

Razdalja: 14 (15) km.

Višinska razlika: + 900 m, – 650 m.

 

9. dan: sobota, 6. julij 2019

Amberd IMG_6058

Po zajtrku bomo začeli spust od Kamnitega jezera proti trdnjavi Amberd. Med potjo bomo lahko občudovali sotesko Amberd in gorske alpinske travnike. Z velike višine bomo lahko občudovali razglede na dolino Ararat in goro Ararat v ozadju. Od trdnjave Amberd se bomo z avtobusom odpeljali v Yerevan, kjer bo poslovilna večerja v eni od lokalnih restavracij z živo armensko glasbo.

Čas pohoda: 4,5-5 h.

Razdalja: 12 km.

Višinska razlika: +100 m, -1000 m.

 

10. dan: nedelja, 7. julij 2019

Zgodaj zjutraj vožnja na letališče in povratek v Slovenijo.

 

 

CENA POTOVANJA:

Cena za člane in/ali naročnike revije Proteus na osebo v dvoposteljni sobi: 1.385,00 € (prijavljenih 12 oseb).

Cena za nečlane je višja za 10 %.

DOPLAČILA PO ŽELJI:

 • enoposteljna soba: 90,00 €
 • zavarovanje za tujino Coris: 40,00 €
 • zavarovanje rizika odpovedi za osebe, mlajše od 75 let: 4,3 % vrednosti aranžmaja.

OBVEZNO DOPLAČILO OB PRIJAVI MANJŠEGA ŠTEVILA OSEB:

 • doplačilo, če bo v skupini le od 9 do 11 oseb: 120,00 €,
 • doplačilo, če bo v skupini le od 7 do 8 oseb: 265,00 €,
 • doplačilo, če bo v skupini le od 5 do 6 oseb: 565,00 €.

OBVEZNO DOPLAČILO ZA DRAŽJO LETALSKO KARTO (prvi nakup letalskih kart se opravi po prijavi minimalnega števila potnikov):

 • ob prijavi po 31. marcu 2019: 50,00 € na osebo,
 • ob prijavi po 15. maju 2019: 70,00 € na osebo,
 • ob prijavi po 15. juniju 2019: 100,00 € na osebo.

POPUSTI

 • plačilo v enem obroku: -5 %

Možno je plačilo v 10 obrokih. Vsaj 7 obrokov mora biti plačanih pred odhodom.

Cena vključuje: Letalski prevoz na relaciji Ljubljana – Yerevan, letališke pristojbine in takse, zavarovanje odpovedi letalskih kart, prevoz z minibusom po programu, 8 x polni penzion, 1 x nočitev z zajtrkom, prenočevanje v hotelih 3* ali 4* ali pri domačinih,  najem opreme za prenočevanje v šotorih (2 x: šotor, spalna podloga, dodatna odeja, jedilni pribor), slovenski in lokalni, angleško govoreči vodnik, vse vstopnine po programu, stroške priprave in organizacijo potovanja.

V ceno NI vključeno: vstopnine za morebitne dodatne oglede, dodatna hrana in pijača, vse ostalo, kar ni navedeno posebej, napitnine za lokalne vodnike in voznike (od 20,00 do 30,00 €).

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani www.proteus.si ali na sedežu društva.

 

Avtorja programa: © Arsen Minasyan, Arshak Mkrtchyan, 2018.

Organizator in izvajalec programa: © Prirodoslovno društvo Slovenije, 2018-2019.

Prirodoslovno društvo Slovenije ima licenci za opravljanje dejavnosti organiziranja in prodaje turističnih aranžmajev: št. 1390 in 1391 z dne, 6. 9 . 2012 (Turistično gostinska zbornica Slovenije).

 

POMEMBNO!

 • med bivanjem v Armeniji potniki niso posebej zdravstveno zavarovani, niti ni zavarovana lastnina ali kakršne koli poškodbe (osebne poškodbe, tatvine, avtomobilske nesreče, ugrabitve, teroristični napadi, nemiri v državi, naravne katastrofe kot so potresi, požari, poplave, plazovi, …)
 • ne odgovarjamo, če bi se v primeru naravnih nesreč, kot so potresi, požari, poplave, plazovi, … moral spremeniti program potovanja,
 • ne odgovarjamo za nesreče ali poškodbe med trekingom in posledicami le-tega,
 • v primeru povišanja cen bencina, hotelov, letalskih kart ali katerih koli drugih cen, se lahko poviša cena aranžmaja,
 • ne odgovarjamo za odpovedi, zamude ali spremembe letov letalskih prevoznikov in posledic (višji stroški, ne izvedba celotnega programa),
 • če letalski prevoznik odpove let in ga prevzame druga letalska družba, ne prevzemamo morebitnih dodatnih stroškov,
 • ne prevzemamo posledic izgube prtljage med letalskimi prevozi, vse morebitne stroške krije potnik,
 • vstopna viza za državljane Slovenije za Armenijo ni potrebna,
 • posebna zdravstvena oskrba (npr. cepljenje) pred odhodom ni potrebna.

 

Pozor! Prijava na potovanje je za potnika obvezujoča, odpoved udeležbe je mogoča le v skladu z IX. členom Splošnih pogojev poslovanja. Riziko odpovedi potovanja lahko zavarujete pri Zavarovalnici Triglav, Zavarovalnici Generali, Assistance Coris d.o.o.., …

 

PRIJAVNICA ZA POTOVANJE

 

Comments are closed.