Archaeopteryx na meji rimskega cesarstva

Naravni park Altmühltal na Bavarskem

2. – 4. junij 2017

tridnevna ekskurzija • avtobus

 

1. dan (petek, 2. 6. 2017): SOTESKA DONAVE

Soteska Donave Weltenburg 3 Pivo

Odhod v jutranjih urah iz Ljubljane s turističnim avtobusom. Vožnja po Turski avtocesti do Salzburga in naprej mimo Münchna do Kelheima, kjer se bomo vkrcali na ladjico in se po soteski reke Donave odpeljali do samostana Weltenburg. Po vodenem ogledu najstarejše samostanske pivovarne na svetu in degustaciji vožnja z avtobusom do hotela v bližini Eichstätta, kjer bo večerja in prenočevanje.

2. dan (sobota, 3. 6. 2017): RIMSKI LIMES IN FOSILI

IMG_0752 Stolp Jura1 IMG_0996

Po zajtrku se bomo odpeljali do vasi Pfünf, kjer je v antiki stal rimski castrum Vetoniana. Ogledali si bomo njegovo rekonstrukcijo in se seznanili z rimskim obrambnim sistemom v obrambi pred germanskimi plemeni.  500 km dolg obrambni sistem je poleg zidu vključeval tudi obrambne stolpe. Enega od njih si bomo ogledali v bližini vasi Erkersthofen. Drugi del dopoldneva bomo posvetili zemeljskemu srednjemu veku, obdobju jure, ko so na tem območju obstajale plitve morske lagune, v katerih so nastajali ploščnati apnenci, v njih pa so se kot fosili ohranili številni organizmi. Značilne apnenčaste kamnine si bomo ogledali na kratkem sprehodu nad reko Altmühl, ene najlepše ohranjenih fosilov pa v zasebnem paleontološkem muzeju v Solnhofnu, kjer poleg fosilnih ostankov rastlin, meduz, kačjih pastirjev, rib in drugih živalskih skupin hranijo tudi nekaj primerkov Archaeopteryxa, vmesnega člena med dinozavri in ptiči.  Za prave ljubitelje fosilov bomo pot nadaljevali do bližnjega kamnoloma Mühlheim, kjer bomo z nekaj sreče sami lahko našli fosilne primerke amonitov in drugih živali. Najlepši najdeni primerek Arhaeopteryxa se nahaja v mestu Eichstätt v Muzeju jure na gradu Willibaldsburg, kjer si bomo poleg paleontološke zbirke ogledali še rekonstrukcijo rimskega castruma Vetoniana. Dan bomo zaključili s sprehodom po starem baročnem mestnem jedru Eichstätta, sledila bo vožnja do hotela, večerja in prenočevanje.

3. dan (nedelja, 4. 6. 2017): ŽIVLJENJE OB LIMESU

Kipfenberg 1 Kipfenberg4 Kipfenberg 2

Po zajtrku se bomo odpeljali do bližnjega mesteca Kipfenberg, kjer se bomo najprej sprehodili do lesene rekonstrukcije obrambnega rimskega stolpa, nato pa si na tamkajšnjem gradu ogledali prikaz življenja ljudi na obeh straneh nekdanje severne meje rimskega cesarstva. Po ogledu bo sledila vožnja mimo Münchna in Salzburga nazaj proti Ljubljani. Prihod v večernih urah.

 

Cena potovanja, pogoji, doplačila

Cena za člane: 260,00  € – 35 oseb – 360,00 € – 15 oseb.
Cena za nečlane: 10 % višja od članske cene.
Cena vključuje: prevoz s turističnim avtobusom po programu z vsemi pripadajočimi stroški, polpenzion v hotelu (zajtrk, večerja), organizacijo potovanja, vožnjo z ladjo po Donavi, vse vstopnine po programu, strokovno vodstvo in DDV.
Doplačilo po želji: 40,00 € za enoposteljno sobo, 5 5 vrednosti aranžmaja za zavarovanje rizika odpovedi potovanja, 6,50 € za osnovno nezgodno zavarovanje za tujino Coris. Doplačilo poravnate ob vplačilu akontacije.

Cena NE vključuje:

 • dodatne hrane in pijače,
 • enoposteljne sobe,
 • vstopnine za morebitne dodatne oglede,
 • vse ostalo, kar ni navedeno v programu.

Doplačilo po želji:

 • 40,00 € za enoposteljno sobo,
 • 5 % vrednosti aranžmaja za zavarovanje rizika odpovedi potovanja (odstopnina),
 • 6,50 € za osnovno nezgodno zavarovanje za tujino Coris (osnovno multirisk).

Doplačilo poravnate ob vplačilu akontacije.

POMEMBNO!

 • med potovanjem potniki niso zdravstveno zavarovani (se ureja posebej), niti ni zavarovana lastnina ali kakršne koli poškodbe (osebne poškodbe, tatvine, avtomobilske nesreče, naravne nesreče kot so potresi, požari, poplave, plazovi, …)
 • ne odgovarjamo, če bi se v primeru naravnih nesreč, kot so potresi, požari, poplave, plazovi, … moral spremeniti program potovanja,
 • ne odgovarjamo za nesreče ali poškodbe med hojo in posledicami le-te,
 • v primeru povišanja cen bencina, hotela ali katerih koli drugih cen, se lahko poviša cena aranžmaja.

Avtorica programa: © Janja Benedik, 2016.

Organizator in izvajalec programa: © Prirodoslovno društvo Slovenije, 2016-2017.

Vodstvo: Janja Benedik in lokalni vodniki.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa.

PRIJAVNICA

Prirodoslovno društvo Slovenije je 6. septembra 2012 pridobilo licenco za opravljanje dejavnosti organiziranja (št. 1390) in prodaje turističnih aranžmajev (št. 1391) pri Turistično gostinski zbornici Slovenije.

Comments are closed.