Armenija in Gorski Karabah 2019

[huge_it_slider id=”3                                        “]

19. julij – 2. avgust 2019

petnajstdnevno potovanje Ÿ • letalo • minibus


ODHOD ZAGOTOVLJEN, NA VOLJO LE ŠE 4 PROSTA MESTA.

Prva država, ki je sprejela krščanstvo za svojo uradno vero, skriva v sebi neprecenljiva naravna in kulturna bogastva. Dežela, ki so jo oblikovali vulkani, leži na Armenski visoki planoti, in popotniku ponuja čudovite razglede na gorovja, reke, soteske, jezera, slapove, stepe in kamnite polpuščave. Starodavno armensko ljudstvo, ki se je v dolgi zgodovini svojega obstoja na Svileni poti ohranilo s pomočjo kulture, v sebi izžareva ponos in neizmerno gostoljubnost, prepredeno z iznajdljivostjo in sposobnostjo preživetja. Vse to je dežela, ki vsakemu obiskovalcu pusti trajen in nepozaben pečat.

 

1. dan: petek, 19. julij 2019

Odhod iz Slovenije, prihod v glavno mesto Armenije Yerevan v zgodnjih jutranjih urah naslednjega dne.

2. dan: sobota, 20. julij 2019: YEREVAN (Z, V)

 

V poznih dopoldanskih urah odhod na ogled  Yerevana. Najprej si bomo ogledali Spominski muzej Tsitsernakaberd, ki je posvečen 1,5 milijonom Armencem, ki so umrli v genocidu zaradi posledic odločitve turške vlade leta 1915. Kasneje bomo obiskali Zgodovinski muzej Armenije in se seznanili z dolgo in bogato armensko zgodovino. Zvečer večerja v eni od restavracij v središču mesta. Prenočevanje v hotelu Silk road.

3. dan: nedelja, 21. julij 2019: VELIČASTNA ZGODOVINA  (Z, K, V)

 

Vožnja do Echmiadzina, nekdanje armenske prestolnice, kjer se nahaja tudi sedež armenske apostolske cerkve.  Naslednji postanek bo v arheološkem parku Zvarnots, kjer se nahajajo ostanki znamenite katedrale. Pot bomo nadaljevali do izredno pomembnega arheološkega parka Metsamor, kjer si bomo ogledali muzej in zapuščino, ki so jih na tej lokaciji zapustili prebivalci od paleolitika do srednjega veka. Sledila bo vožnja do mesta Aknalich in si ogledali nov jezidski tempelj ter se seznanili z največjo narodnostno manjšino v Armeniji – Jezidi, ki jih bomo pogosto srečevali v prihodnjih dneh na gorovju Geghama. Za konec se bomo odpeljali še ob vznožje najvišje gore Aragats in si ogledali znamenito trdnjavo Amberd s čudovitim razgledom proti dolini Ararat. Večerja in prenočevanje v vasi Aragats v tamkajšnjem hotelu.

4. dan: ponedeljek, 22. julij 2019: KANJONI IN SREDNJEVEŠKI SAMOSTANI – PROVINCA LORI (Z, K, V)

 

Po zajtrku vožnja skozi mesto Spitak in prelaza Pushkin do Stepanavana, kjer si bomo ogledali trdnjavo Loriberd, ki se dviga nad kanjonom reke Dzoraget. Vožnjo bomo nadaljevali do vasice Ardvi, kjer si bomo ogledali zanimiv geološki pojav, v bližini pa tudi čudovit razgled na kanjon reke Debed. Spustili se bomo na cesto do reke in se ob njej odpeljali na ogled dveh samostanov, ki sta vključena na seznam UNESCO-ve kulturne svetovne dediščine: Sanahin in Haghpat, vsak s svojimi posebnostmi in zgodovino. Večerja in prenočevanje v hotelu v vasi Haghpat.

5. dan: torek, 23. julij 2019: NARODNI PARK DILIJAN (Z, K, V)

 

Iz vasi Haghpat se bomo skozi mesto Alaverdi odpeljali proti jugu po čudovitem kanjonu reke Debed in si ob poti ogledali še znameniti samostan Kobayr, stisnjen ob steno visokega kanjona. Na poti proti Dilijanu si bomo ogledali zanimive kamnine in geomorfološke pojave. Naš cilj bo Narodni park Dilijan, ki se nahaja na območju gorskih verig Pambak, Aregouni in Miapor na nadmorski višini od 1.000 do 2.200 m. Največja posebnost parka so mezofilni gozdovi in visoka biotska pestrost. Naša vožnja se bo končala pri jezeru Parz, kjer se bo začel 8 km dolg pohod skozi gozdove in preko travnikov do vasi Gosh. Tam bomo obiskali samostan Goshavank, ki je znan po nekdanji univerzi in slavnih rokopisih. Po ogledu bo sledila vožnja do mesta Dilijan, kjer bo večerja in prenočevanje pri domačinih.

6. dan: sreda, 24. julij 2019: GOROVJE GEGHAMA – jezero Akna (Z, K, V)

 

Gorovje Geghama se razteza od severa proti jugu v dolžini približno 70 km in ločuje ravnino Ararat (na zahodu) od jezera Sevan (proti vzhodu). Gorovje je vulkanskega nastanka in ga gradijo številni ugasli vulkani. Povprečna nadmorska višina je približno 2.500 m, dvigne pa se do 3.597 m visokega vrha gore Azhdahak. S hojo bomo začeli v vasi Gavar ob jezeru Sevan. Ta dan se bomo zlagoma vzpenjali na planoto po cvetočih travnikih do jezera Akna (3.040 m), kjer bomo prenočevali. 6-7 ur počasne hoje, 12 km, 1000 m višinske razlike.

7. dan: četrtek, 25. julij 2019: GOROVJE GEGHAMA – Azdahak (Z, K, V)

 

Od jezera Akna se bomo odpravili mimo bližnjega pastirskega bivališča in se vzpenjali preko vzpetin in gorskih travnikov do vznožja gore Asdahak (3.597 m). Po kosilu nas bo čakal strm vzpon po vijugasti poti preko melišča in manjših zaplat snega. V primeru jasnega vremena bomo nagrajeni s pogledom na krater na vrhu, ki je v celoti zapolnjen z vodo iz stopljenega snega, in s panoramskim razgledom na jezero Sevan in goro Ararat. Po počitku in uživanju v razgledih se bomo spustili do vznožja vulkana na drugi strani, kjer bomo kampirali nedaleč od pastirskih stanov, med potjo pa si bomo ogledali tudi lepo ohranjene petroglife (starodavne risbe, vklesane v skale, ki prikazujejo različne predmete, živali in astrološke simbole). 6 – 7 ur hoje.

8. dan: petek, 26. julij 2019: ZAKLADI PRETEKLOSTI (Z, K, V)

 

Zadnji dan na pogorju Geghama. Zapustili bomo kamp in se spuščali preko travnikov in pašnikov. Pohod bomo zaključili pri samostanu Geghard, ki je bil zgrajen v zgodnjem srednjem veku in je uvrščen na UNESCO-v seznam kulturne svetovne dediščine. V samostanu je bil nekaj časa shranjen meč, s katerim so ranili Jezusa. Po ogledu se bomo odpeljali v Garni, kjer je obnovljen poganski antični tempelj, simbol predkrščanske Armenije, tam se bomo seznanili s predkrščansko zgodovino. Večerja in prenočevanje pri domačinih v vasi Garni. 5 ur hoje.

9. dan: sobota, 27. julij 2019: SIMBOLI ARMENIJE (Z, K, V)

 

Zjutraj kratek sprehod pod vasjo Garni, kjer si bomo ogledali zelo impresivne bazaltne stebre, tako imenovano »Simfonijo kamnov«. Sledila bo vožnja do samostana Khor-Virap (4.-17. stol) južno od Yerevana s čudovitim razgledom na biblijsko goro Ararat, kjer je pristala Noetova barka. Khor-Virap leži na nizkem griču in tu je bil Sv. Jurij Razsvetitelj zaprt 13 let, preden je krščanstvo leta 301 postalo uradna državna vera, v neposredni bližini pa se je nahajala tudi nekdanja armenska prestolnica Artashat. Pot bomo nadaljevali do vasi Areni in obiskali proizvajalce znamenitega armenskega vina in žganih pijač ter si privoščili degustacijo in kosilo. Vožnjo bomo nadaljevali po čudoviti pokrajini province Vayotz Dzor in vožnjo zaključili pri samostanu Noravank iz 13. stol., mojstrovino armenske arhitekture, ki se nahaja v ozki soteski in je obdan z visokimi, rdečimi klifi. Po ogledu nas bo pot vodila v dolino Yeghegis, kjer bomo lahko občudovali čudovite vulkanske kamnine. Večerja in prenočevanje v hotelu v vasi Hermon.

10. dan: nedelja, 28. julij 2019: OD SREDNJEGA VEKA V DAVNO PRETEKLOST (Z, K, V)

 

Odkrivanje doline Yeghegis in njene slavne zgodovine. Obiskali bomo judovsko pokopališče v bližini istoimenske vasi, kasneje pa se povzpeli do ruševin gradu Smbataberd (3 h hoje), ki ležijo na grebenu s strmimi klifi. Od tam bodo veličastni razgledi na spodaj ležečo pokrajino in nekdanje mesto, ki skriva zgodbo o naseljevanju Armencev v nekdanji Perziji. Po spustu v dolino se bomo odpeljali proti jugu do prazgodovinskega arheološkega nahajališča Karahunj, imenovanega tudi »Armenski Stonhenge«. Starodavni observatorij velja za enega najstarejših na svetu. Večerja in prenočevanje v bližnjem mestu Goris.

11. dan: ponedeljek, 29. julij 2019: OD BURNE ZGODOVINE DO MODERNE TEHNOLOGIJE (Z, LP, V)

 

Iz Gorisa se bomo odpeljali do samostana Tatev (UNESCO), ki leži nad sotesko in je s sosednjim bregom povezan z najdaljšo gondolo na svetu. Samostan so v 4. stol. zgradili na mestu nekdanjega poganskega svetišča na nadmorski višini 1.600 m sredi čudovite in divje pokrajine. Od samostana vodi pot do zapuščenega samostana Tatevi Anapat in sledili ji bomo vse do dna kanjona do reke Vorotan (5 km hoje). Postanek bomo naredili ob Hudičevem mostu (Satani Kamuri), naravnem spomeniku iz travertina v soteski reke Vorotan na nadmorski višini pribl. 500 m. Tu se nahajajo tudi topli izviri in naravni bazeni (možnost kopanja). Večerja in prenočevanje v Gorisu.

12. dan: torek, 30. julij 2018: GORSKI KARABAH (Z, K, V)

 

Nedaleč od mesta Goris si bomo po zajtrku ogledali znamenito jamsko vas s čudoviti razgledi na ruševine stare vasi, cerkve, grobnice, izvire in visečega mostu, ki povezuje bregova soteske. Khndzoresk je idealen kraj za pohajkovanje. Ob koncu 19. stoletja je bil Stari Khndzoresk največja vas v vzhodni Armeniji. Po ogledu se bomo odpeljali v Gorski Karabah (Artsakh). V zgodovinskem mestu Shusha, kulturnem središču Karabaha, bomo začeli sprehod po kanjonu reke Karkar. Ogledali si bomo zanimiv slap Zontik (dežnik), ruševine vasi Hunot, star kamnit most, jamo in občudovali lepe poglede na kanjon Karkar. Pot bomo zaključili v vasi Karintak (3 h hoje). Večerja in prenočevanje bosta v glavnem mestu Karabaha Stepanakert.

13. dan: sreda, 31. julij 2019: GORSKI KARABAH (Z, K, V)

 

Obiskali bomo Spominski muzej Nikola Dumana, ki je posvečen življenju voditelja Armenske revolucionarne federacije (ARF), ob tem pa se seznanili z zgodovino Armenije ob koncu 19. stoletja in problematiki Gorskega Karabaha. Hiša, v kateri je nekoč prebival Nikol Duman, je v celoti obnovljena v slogu 19. stoletja. Kasneje se bomo ustavili v samostanu Dadivank, nato pa se bomo poslovili se bomo od Gorskega Karabaha in se odpeljali do jezera Sevan. Ustavili se bomo v vasi Noratus, kjer si bomo ogledali znamenito pokopališče z največjim številom kačkarjev v Armeniji. Večerja in prenočevanje v Yerevanu.

14. dan: četrtek, 1. avgust 2019: YEREVAN (Z, V)

 

Tudi zadnji dan potovanja bomo preživeli v Yerevanu: po zajtrku se bomo odpravili v muzej, posvečen znamenitemu armenskemu režiserju Sergeju Parajanovu, sledila bo degustacija armenskega konjaka Ararat, popoldan pa bo čas za obisk znamenite odprte tržnice Vernisage, kjer bo možno kupiti lokalne proizvode, izdelke in spominke. Zvečer še zadnja skupna večerja in kratko prenočevanje v hotelu.

15. dan: petek, 2. avgust 2019 (Z)

Zgodaj zjutraj vožnja na letališče in povratek v Slovenijo.

Legenda: Z – zajtrk, K – kosilo ali lunch paket, V – večerja.

 

Vodnika: Janja Benedik in Arsen Minasyan.

 

CENA POTOVANJA:

Cena za člane in/ali naročnike revije Proteus na osebo v dvoposteljni sobi: 1.670,00 € (prijavljenih 15 oseb).

Cena za nečlane je višja za 10 %.

DOPLAČILA PO ŽELJI:

 • enoposteljna soba: 125,00 €.
 • zavarovanje za tujino Coris: 40,00 €,
 • zavarovanje rizika odpovedi za osebe do 75. leta starosti: 4,3 % vrednosti aranžmaja.

OBVEZNO DOPLAČILO OB PRIJAVI MANJŠEGA ŠTEVILA OSEB:

 • doplačilo, če bo v skupini le od 12 do 14 oseb: 130,00 €,
 • doplačilo, če bo v skupini le od 10 do 11 oseb: 220,00 €,
 • doplačilo, če bo v skupini le od 7 do 9 oseb: 540,00 €.

OBVEZNO DOPLAČILO ZA DRAŽJO LETALSKO KARTO (prvi nakup letalskih kart se opravi po prijavi minimalnega števila potnikov):

 • ob prijavi po 31. marcu 2019: 50,00 € na osebo,
 • ob prijavi po 15. aprilu 2019: 70,00 € na osebo,
 • ob prijavi po 15. maju 2019: 100,00 € na osebo,
 • ob prijavi po 15. juniju 2019: 200,00 € na osebo.

POPUSTI

 • plačilo v enem obroku: -5 %

Možno je plačilo v 12 obrokih. Vsaj 7 obrokov mora biti plačanih pred odhodom.

Cena vključuje: Letalski prevoz na relaciji Ljubljana – Yerevan, letališke pristojbine in takse, zavarovanje odpovedi letalskih kart, viza za Gorski Karabah, prevoz z minibusom in terenskimi vozili po programu, 12 x polni penzion, 2 x polpenzion, 1 x nočitev z zajtrkom, prenočevanje v hotelih 3* ali 4* ali pri domačinih, spremljevalna vozila in kuhar na gorovju Geghama ter najem opreme za prenočevanje v šotorih (3 x: šotor, spalna podloga, dodatna odeja, jedilni pribor), slovenski in lokalni, angleško govoreči vodnik, vse vstopnine po programu, stroške priprave in organizacijo potovanja.

V ceno NI vključeno: kosila v Yerevanu, vstopnine za morebitne dodatne oglede, dodatna hrana in pijača, vse ostalo, kar ni navedeno posebej, napitnine za lokalne vodnike in voznike (od 20,00 do 30,00 €).

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani www.proteus.si ali na sedežu društva.

Avtorji programa: © Janja Benedik, Zhanna Galyan, Arsen Minasyan, 2017 – 2018.

Organizator in izvajalec programa: © Prirodoslovno društvo Slovenije v sodelovanju z Armenian Ecotourism Association, 2017-2019.

Prirodoslovno društvo Slovenije ima licenci za opravljanje dejavnosti organiziranja in prodaje turističnih aranžmajev: št. 1390 in 1391 z dne, 6. 9 . 2012 (Turistično gostinska zbornica Slovenije).

POMEMBNO!

 • med bivanjem v Armeniji potniki niso posebej zdravstveno zavarovani, niti ni zavarovana lastnina ali kakršne koli poškodbe (osebne poškodbe, tatvine, avtomobilske nesreče, ugrabitve, teroristični napadi, nemiri v državi, naravne katastrofe kot so potresi, požari, poplave, plazovi, …)
 • ne odgovarjamo, če bi se v primeru naravnih nesreč, kot so potresi, požari, poplave, plazovi, … moral spremeniti program potovanja,
 • ne odgovarjamo za nesreče ali poškodbe med trekingom in posledicami le-tega,
 • v primeru povišanja cen bencina, hotelov, letalskih kart ali katerih koli drugih cen, se lahko poviša cena aranžmaja,
 • ne odgovarjamo za odpovedi, zamude ali spremembe letov letalskih prevoznikov in posledic (višji stroški, ne izvedba celotnega programa),
 • če letalski prevoznik odpove let in ga prevzame druga letalska družba, ne prevzemamo morebitnih dodatnih stroškov,
 • ne prevzemamo posledic izgube prtljage med letalskimi prevozi, vse morebitne stroške krije potnik.
 • posebna zdravstvena oskrba (npr. cepljenje) pred odhodom ni potrebno.

 

Pozor! Prijava na potovanje je za potnika obvezujoča, odpoved udeležbe je mogoča le v skladu z IX. členom Splošnih pogojev poslovanja. Riziko odpovedi potovanja lahko zavarujete pri Zavarovalnici Triglav, Zavarovalnici Generali, Assistance Coris d.o.o.., …

 

PRIJAVNICA ZA POTOVANJE

 

Verzija za tisk: Naslovnica prospekt

 

 

 

Pot Armenija gif

Comments are closed.