Armenska zimska pravljica

Zimski sprehod s krpljami po armenskem višavju

23. februar –  4. marec 2018

letalo • Ÿ minibus

ODHOD ZAGOTOVLJEN!

Armenija postaja vedno bolj zanimiva tudi za tuje turiste in večina se ob kratkem obisku Armenije posveti le obiskovanju številnih starih samostanov. Država, ki poleg bogate zgodovine ponuja tudi neokrnjeno naravo na visokih vulkanskih planotah, ni zanimiva le poleti, saj je mogoče tudi v zimskem času doživeti lepo pokrajino in se seznaniti z večtisočletno bogato kulturno zapuščino, gostoljubnostjo domačinov in odlično kulinariko.

 

1. dan: petek, 23. februar 2018

Odhod iz Slovenije, prihod v glavno mesto Armenije Yerevan v zgodnjih jutranjih urah naslednjega dne.

2. dan: sobota, 24. februar 2018

 

Dopoldan bomo spoznavali armensko prestolnico z njenimi glavnimi znamenitostmi: Trg Republike, Opero, Kaskade z Modernim likovnim centrom z izjemnimi skulpturami in čudovitim panoramskim razgledom na Yerevan. Sprehodili se bomo po aveniji Baghramyan, kjer bomo videli Parlament, predsedniško palačo in Akademijo znanosti in umetnosti. Med ogledi si bomo vzeli čas in uživali ob kavi ali čaju in začutili prijeten utrip mesta, Če bo čas, bomo obiskali še tržnico, Spominski kompleks, posvečen armenskemu genocidu in muzej Matenadaran, v katerem je shranjena izjemna zbirka armenskih srednjeveških rokopisov. Večerja in prenočevanje v hotelu v Yerevanu.

3. dan: nedelja, 25. februar 2018

 

Vožnja v 25 km oddaljeno vas Banavan na nadmorski višini 1300 m, kjer bomo začeli s pohodom po značilni vulkanski armenski pokrajini. Ob sprehodu po soteski reke Azad bomo lahko občudovali izredno slikovite bazaltne stebre. Pohod bo trajal od 3 do 4 ure in bo vključeval približno 90 m spusta in 100 m vzpona. Sledil bo ogled poganskega templja sonca Garni iz leta 77, nato pa še znameniti samostan Gueghard, v katerem naj bi nekaj časa hranili kopje, s katerim so ranili Kristusa. Samostan je delno vklesan v skalo, na dvorišču pa se nahajajo značilni armenski nagrobniki kačkarji. Ob koncu dneva povratek v Yerevan in prenočevanje v hotelu.

4. dan: ponedeljek, 26. februar 2018

 

Vožnja do 30 km oddaljene vasi Kotayk na nadmorski višini 1500 m, od koder bo sledil vzpon s krpljami na goro Hatis (2500 m). Z gore se bomo spustili proti cerkvi Sv. Petra in Pavla, od koder se bomo odpeljali do smučarskega središča Tsaghkadzor (1800 m). Prenočevanje v hotelu Alpina. Hoja: 5-6 ur, približno 1000 m vzpona in spusta.

5. dan: torek, 27. februar 2018

 

Zjutraj bomo obiskali samostan Kecharis, nato pa se bomo z žičnico odpeljali na vrh gore Tsaghkunyats (2697 m). S krpljami se bomo spustili v sosednjo dolino do vasi Aghveran (1950 m), kjer bomo prenočevali v hotelu Artur’s. Hoja: 5-6 ur, višinska razlika: 200 m vzpona in 1000 m spusta.

6. dan: sreda, 28. februar 2018

 

Prevoz (10 km) do vasi Arzakan (1600m). Pohod s krpljami proti vrhu pobočja (2200 m) gore Teghenis (2840 m), od koder bomo imeli čudovit razgled na gori Ararat in Aragats. Na poti bomo obiskali samostan Neghutsavan in vas Bujakan (1850 m). 5-6 ur hoje, vzpona 600 m, spust 450 m. Popoldan se bomo odpeljali v približno 100 km oddaljeni Stepanavan, majhno mesto sredi gozdov na severu Armenije. Večerja in prenočevanje v hotelu v središču mesta.

7. dan: četrtek, 1. marec 2018

 

Pohod do vasi Pushkino in nadaljevanje do Dendroparka, čudovitega arboretuma na nadmorski višini 1500 m, v katerem uspeva približno 500 iglavcev, avtohtonih ali prinešenih iz drugih držav sveta. Sledila bo vožnja v 80 km oddaljeno mesto Dilijan, »armensko Švico«. Prenočevanje pri domačinih. Hoja: 4-5 ur, 200 m vzpona in spusta.

8. dan: petek, 2. marec 2018

 

Pohod do samostanov Jukhtak (1500 m) in Matossavank (3-4 ure hoje, vzpon in spust pribl. 300 m), po povratku kosilo pri domačinih in raziskovanje mesta Dilijan. Po kosilu povratek v Yerevan po cesti, ki vodi mimo velikega jezera Sevan, »dragulja Armenije«, ki se razprostira med gorovji na skoraj 2000 m nadmorske višine. Na poti postanek ob jezeru in ogled samostana Sevanank iz 9. stoletja. Prenočevanje v Yerevanu.

9. dan: sobota, 3. marec 2018

Prost dan v Yerevanu ali organizirani ogledi po želji udeležencev (npr. muzej in degustacija armenskega konjaka, muzej režiserja Sergeja Parajanova, Nacionalni muzej, …).

10. dan: nedelja, 4. marec 2018

V zgodnjih jutranjih urah odhod proti Sloveniji, prihod v zgodnjih popoldanskih urah.

 

Strokovno vodstvo

Arsen Minasyan in Janja Benedik.

 

Cena potovanja, doplačila

Cena za člane na osebo v dvoposteljni sobi: 1.450,00 € (12 oseb).

Cena za nečlane v dvoposteljni sobi: 1.595,00 € (12 oseb).

 

OBVEZNA DOPLAČILA:

 • doplačilo, če bo v skupini le od 9 do 11 oseb: 100,00 €,
 • doplačilo, če bo v skupini le od 6 do 10 oseb: 285,00 €,

DOPLAČILA PO ŽELJI:

 • enoposteljna soba: 160,00 €,
 • riziko odpovedi potovanja: 5 % cene aranžmaja,
 • zavarovanje za tujino Coris: 51,00 €.
 • napitnine za lokalne vodnike in voznike (od 10,00 do 20,00 €).

POPUSTI

 • plačilo v enem obroku: -5 %
 • otroci, dijaki in študenti: -10 %

Možno je plačilo v 10 obrokih. Vsaj 5 obrokov mora biti plačanih pred odhodom.

Cena vključuje: Letalski prevoz na relaciji Ljubljana – Yerevan, letališke pristojbine  in takse, zavarovanje odpovedi letalskih kart, prevoz z minibusom po programu, 8 x polni penzion, prenočevanje v hotelih 3* ali 4*, v Dilijanu prenočevanje pri domačinih, najem krpelj, slovensko in lokalno vodstvo izurjenega planinskega vodnika, vse vstopnine, 0,5 l ustekleničene vode na dan na osebo, stroške priprave in organizacijo potovanja.

V ceno NI vključeno: vstopnine za morebitne dodatne oglede, dodatna hrana in pijača, vse ostalo, kar ni navedeno posebej.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani www.proteus.si ali na sedežu društva.

Avtor programa: © Arsen Minasyan, 2017.

Organizator in izvajalec programa: © Prirodoslovno društvo Slovenije, 2017-2018.

Prirodoslovno društvo Slovenije ima licenci za opravljanje dejavnosti organiziranja in prodaje turističnih aranžmajev: št. 1390 in 1391 z dne, 6. 9 . 2012 (Turistično gostinska zbornica Slovenije).

 

POMEMBNO!

 • med bivanjem v Armeniji potniki niso zdravstveno zavarovani (se ureja proti doplačilu), niti ni zavarovana lastnina ali kakršne koli poškodbe (osebne poškodbe, tatvine, avtomobilske nesreče, ugrabitve, teroristični napadi, nemiri v državi, naravne katastrofe kot so potresi, požari, poplave, plazovi, …);
 • ne odgovarjamo, če bi se v primeru naravnih nesreč, kot so potresi, požari, poplave, plazovi, … moral spremeniti program potovanja;
 • ne odgovarjamo za nesreče ali poškodbe med trekingom in posledicami le-tega;
 • v primeru povišanja cen bencina, hotelov, letalskih kart ali katerih koli drugih cen, se lahko poviša cena aranžmaja;
 • ne odgovarjamo za odpovedi, zamude ali spremembe letov letalskih prevoznikov in posledic (višji stroški, ne izvedba celotnega programa);
 • če letalski prevoznik odpove let in ga prevzame druga letalska družba, ne prevzemamo morebitnih dodatnih stroškov;
 • ne prevzemamo posledic izgube prtljage med letalskimi prevozi, vse morebitne stroške krije potnik;
 • posebna zdravstvena oskrba (npr. cepljenje) pred odhodom ni potrebno;
 • vstopna viza za Armenijo ni potrebna.

PRIJAVNICA

Comments are closed.