Dalmacija – zgodbe dinarskih rek

27. april – 2. maj 2017

šestdnevno potovanje Ÿ • avtobus

Ob besedi Dalmacija vsi najprej pomislimo na čudovite plaže, morje, otoke, morsko hrano in počitek v poletnih mesecih. Dalmacija pa ob obali in predvsem v notranjosti skriva še marsikaj, kar je vredno ogleda. Od bogate zgodovine, kjer so pustili pečat staroselci, Rimljani, vdori Turkov iz bližnje Bosne, do kulturnih običajev, ki so se oblikovali v zadnjih stoletjih, pa seveda tudi kulinarika, ki je vezana na življenje tamkajšnjih domačinov. V osrčju dinarskega krasa se skrivajo številna kraška polja, udornice, še posebno pa so čudovite dinarske reke, ki so sooblikovale zaledje Dalmacije.

1. dan: četrtek, 27. april 2017: REZERVAT VRANSKO JEZERO (V)

 

Zgodaj zjutraj odhod iz Ljubljane in vožnja po avtocesti mimo Zagreba proti Dalmaciji. Prvi dan bo namenjen ogledu Rezervata Vransko jezero pri Biogradu na Moru. Vransko jezero je največje hrvaško jezero in kripto depresija, saj njegovo dno leži pod gladino morja. Pod strokovnim vodstvom se bomo sprehodili po rezervatu ter se seznanili s tamkajšnjo floro in favno, z razgledišč pa bomo lahko občudovali čudovite razglede na Kornate in Jadransko morje. Sledila bo vožnja mimo Šibenika do Splita, kjer bo namestitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

2. dan: petek, 28. april 2017: OD ANTIKE DO DANES (Z, K, V)

 

Po zajtrku bomo najprej odšli do hriba Marjan, od koder bomo imeli lep razgled na mesto Split in okolico. Sledil bo sprehod do starega mestnega jedra, kjer si bomo vod vodstvom lokalnega vodnika ogledali znamenito palačo cesarja Dioklecijana, ki je bil znan po preganjanju Kristjanov. V neposredni bližini si bomo ogledali še katedralo Sv. Duje in Jupitrov tempelj, ki je bil – ironično – po padcu rimskega imperija spremenjen v krstilnico. Sledilo bo kosilo v lokalni restavraciji, nato pa se bomo odpeljali v Trogir, mesto muzej, kjer se bomo seznanili z bogato zgodovino, ki so jo sooblikovali Grki, Rimljani, Benečani in Hrvati. Pred povratkom v Split se bomo ustavili v Solinu, mestecu, ki je nastalo ob ruševinah pomembnega rimskega mesta Salona, katerega pomen in nekdanji blišč bomo spoznali v arheološkem parku. Sledila bo vožnja proti Splitu, kjer bo večerja in prenočevanje v hotelu.

3. dan: sobota, 29. april 2017: REKA CETINA (Z, M, V)

 

Po zajtrku se bomo odpravili raziskovat zaledje Splita. Najprej se bomo ustavili na trdnjavi Klis, ki je bila mnogokrat tarča napadov Ilirov, Benečanov in Otomanov, saj je branila pot proti Salomi in Splitu. Trdnjava predstavlja tudi simbol boja domačinov proti Otomanom. Na trdnjavi Klis, ki si jo bomo ogledali, se bomo seznanili z burno zgodovino zaledja Splita in občudovali lep razgled na mesto Split. V bližini se bomo nato ustavili na posestvu Stella Croatica, kjer posebno pozornost namenjajo proizvodnji tradicionalnih dalmatinskih izdelkov, kot so olivno olje, sladice iz fig in citrusov, medu, domačih marmelad ipd. Ob degustaciji izdelkov se bomo seznanili tudi s tradicionalno pridelavo in si ogledali muzej na prostem. Pot nas bo naprej vodila v mesto Sinj, kjer si bomo ogledali muzej s predstavitvijo Sinjske alke, viteške igre, ki jo vsako leto prirejajo meseca avgusta v spomin na zmago nad Otomani leta 1715. Iz Sinja nas bo pot vodila mimo Peručkega jezera do mesteca Vrlika, kjer se bomo povzpeli na trdnjavo, s katere bo lep razgled na Peručko jezero. Nekaj kilometrov stran si bomo ogledali izvir reke Cetine, ki jo bomo spremljali še ves naslednji dan do izliva v morje. Po kratkem sprehodu okrog izvira se bomo odpeljali na večerjo na kmečki turizem Markulin v vasi Rumin, po večerji pa v hotel v Sinj, kjer bo prenočevanje.

4. dan: nedelja, 30. april 2017: DINARSKI KRAS (Z, M, V)

 

Po zajtrku se bomo odpeljali do mesta Trilj, ki je bilo poseljeno že v prazgodovini blizu najprimernejšega mesta preko reke Cetine in kasneje na križišču pomembnih poti med antičnimi mesti Salona, Narona in Argentaria. Seznanili se bomo z bogato zgodovino in se ustavili ob ostankih trdnjave Nutjak, s katere je lep razgled na kanjon reke Cetine. Sledila bo vožnja do rečice Grab, levega pritoka reke Cetine ob istoimenski vasici, kjer si bomo ogledali najstarejši še delujoči mlin v Dalmaciji, star približno 600 let. Tam si bomo privoščili tudi manjšo degustacijo lokalnih pekovskih izdelkov, nato pa pot nadaljevali proti Imotskemu polju, največjem kraškem polju na območju Dinarskega gorstva. Ob njegovem robu se nahajajo številne udornice, najbolj znani Crveno in Modro jezero, si bomo tudi ogledali. Po ogledu se bomo vrnili k reki Cetini v kraju Zadvarje, kjer si bomo ogledali čudovit slap in rečni kanjon, ki nas bo nato spremljal vse do restavracije Radmanove mlinice, kjer bomo ob Cetini imeli večerjo. Sledila bo vožnja do Omiša, kjer bomo lahko opazovali izliv Cetine v Jadransko morje. Prenočevanje v Omišu.

5. dan: ponedeljek, 1. maj 2017: NARODNI PARK KRKA (Z, V)

 

Po zajtrku bomo zapustili območje Splita in se odpeljali do Narodnega parka Krka. Reka Krka na svoji poti do morja ustvarja številna jezera, slapove in tolmune in zaradi naravnih lepot in geoloških posebnosti je bilo to območje leta 1985 razglašeno za narodni park. Obisk Narodnega parka bomo začeli v Skradinskem buku z ogledom najdaljšega slapa na reki Krka. Od tu se bomo z ladjico odpeljali po toku reke Krke navzgor do otoka Visovac, kjer si bomo ogledali samostan, vožnjo z ladjico pa nato nadaljevali do Roškega slapa, kjer si bomo ogledali znamenito slapišče, polno kaskad in lehnjakovih otočkov. Sledila bo vožnja do hotela v bližini Šibenika, kjer bo večerja in prenočevanje.

6. dan: torek, 2. maj 2017: ZRMANJA IN KRUPA (Z)

 

Po zajtrku se bomo po avtocesti odpeljali do Obrovca, kjer bomo spoznali še dve čudoviti hrvaški reki – Zrmanjo in Krupo.  Pri vasi Golubić se bomo sprehodili do razgledišča nad kanjonom Krupe, največjim pritokom reke Zrmanje, in se nato spustili do same reke, kjer si bomo ogledali kamniti Krudin most. Po vzponu nazaj na izhodišče (pribl. 400 m nadmorske višine, skupne hoje pribl. 1,5 h) se bomo odpeljali še do razgledišča na meandre reke Zrmanje, sledila bo vožnja proti Ljubljani, kamor bomo prispeli v zgodnjih večernih urah.

Legenda:

Z – zajtrk, M – malica, K – kosilo, V – večerja.

Cena potovanja, pogoji, doplačila

Cena za člane: 420,00 € (45 oseb) – 670,00 € (15 oseb). Cena za nečlane je višja za 10 %.

Obvezna doplačila za vstopnine in lokalne vodnike (85,00 € na osebo): Rezervat Vransko jezero, Dioklecijanova palača, Jupitrov tempelj, Salona, trdnjava Klis, degustacija na posesti Stella Croatica, Muzej Sinjske alke, muzej v Trilju, mlin Grab, vstopnina v NP Krka, vožnja z ladjico po NP Krka, vodstvo v NP Krka.

Obvezna doplačila za kosila in večerje pri izbranih gostinskih ponudnikih z lokalno hrano (100,00 €): kosilo in večerja v SPlitu, kmečki turizem Markulin, Radmanove mlinice, Pakovo selo.

Za plačilo v enem obroku nudimo 5 % popust na osnovni aranžma. Možno plačilo v 8. obrokih. Zadnji obrok mora biti plačan pred odhodom.

Cena vključuje:

 • avtobusni prevoz s posebnim turističnim avtobusom z vsemi pripadajočimi stroški,
 • prenočevanje z zajtrkom v dvoposteljni sobi (večerje organizirane na drugih lokacijah),
 • slovenskega vodnika z licenco TZS,
 • organizacija potovanja in strokovno vodstvo, DDV.

Cena NE vključuje:

 • dodatne hrane in pijače,
 • doplačila za enoposteljno sobo,
 • vstopnine za morebitne dodatne oglede,
 • vse ostalo, kar ni navedeno v programu.

Doplačilo po želji:

 • 75,00 € za enoposteljno sobo,
 • 5 % vrednosti aranžmaja za zavarovanje rizika odpovedi potovanja (odstopnina),
 • 10,00 € za osnovno nezgodno zavarovanje za tujino Coris (osnovno multirisk).

Doplačilo poravnate ob vplačilu akontacije.

POMEMBNO!

 • med potovanjem potniki niso zdravstveno zavarovani (se ureja posebej), niti ni zavarovana lastnina ali kakršne koli poškodbe,
 • ne odgovarjamo, če bi se v primeru naravnih nesreč, kot so potresi, požari, poplave, plazovi, … moral spremeniti program potovanja,
 • ne odgovarjamo za nesreče ali poškodbe med trekingom in posledicami le-tega,
 • v primeru povišanja cen bencina, hotelov ali katerih koli drugih cen, se lahko poviša cena aranžmaja.

Avtorji programa: © Janja Benedik & Helle Travel Agency, Split, 2016.

Organizator in izvajalec programa: © Prirodoslovno društvo Slovenije, 2016-2017.

Vodstvo: Janja Benedik in lokalni vodniki.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa.

PRIJAVNICA

Prirodoslovno društvo Slovenije je 6. septembra 2012 pridobilo licenco za opravljanje dejavnosti organiziranja (št. 1390) in prodaje turističnih aranžmajev (št. 1391) pri Turistično gostinski zbornici Slovenije.

 

Comments are closed.