Golija – odmaknjena lepotica južne Srbije

25. – 29. junij 2015

petdnevna ekskurzija • avtobus

 Golija je ena najlepših planot Srbije, vendar je zaradi svoje odmaknjenosti od glavnih prometnih poti predvsem tujcem malo poznana. Vsakega popotnika Golija navduši s prostranimi gozdovi, bujnimi pašniki, številnimi izviri, prijaznostjo domačinov, ljubitelji narave pa lahko občudujejo tudi pestrost rastlinskih in živalskih vrst, ki so zaradi raznolikega okolja in posebne geološke podlage še posebej zanimive. Program bomo popestrili z ogledi drugih zanimivosti ob poti, ki so morda manj znane, pa kljub temu vredne naše pozornosti.

1. dan: četrtek, 25. junij 2015

Zjutraj odhod iz Ljubljane mimo Zagreba preko Slavonije do Beograda. Tam se bomo v popoldanskih urah odpravili na voden ogled po podzemlju Beograda in se seznanili z bogato zgodovino, ki je skrita pred vsakdanjim vrvežem mesta. Videli bomo temelje glavnega vhoda rimske trdnjave iz 2. stoletja, bunker iz časa Informbiroja, ki nam odkriva vohunske delovanje in politične igre takratne oblasti. Pot nas bo vodila tudi do velike smodnišnice, katere zidovi pričajo o obrambi krščanske Evrope pred Turki, v vinski kleti pa se bomo vrnili v čas po osvoboditvi Srbije turške nadoblasti. Po ogledu namestitev hotelu, prosto za večerjo in prenočevanje.

2. dan: petek, 26. junij 2015 (Z, V)

Po zajtrku se bomo iz Beograda odpeljali do Kraljeva in od tam do bližnje Mataruške Banje, kjer si bomo v neposredni bližini ogledali naravni spomenik »Kamena šuma«. Z nekaj sreče bomo našli ostanke okamenelih dreves, ki so se nam v taki obliki ohranili zaradi prepojitve z vodo, obogateno s silicijem. Če bo čas, se bomo na poti do Golije po Ibarski magistrali oziroma Dolini jorgovana ustavili še v enem od številnih tamkajšnjih samostanov. Po prihodu na planoto Golija se bomo sprehodili po nekaj km dolgi poti, da dobimo splošni vtis o planoti. Večerja pri domačinih in prenočevanje v lesenih hišicah v tradicionalnem slogu v vasi Rudno na Goliji.

3. dan: sobota, 27. junij 2015 (Z, V)

Po zajtrku se bomo peš odpravili na celodnevni pohod proti slapu Izubra in nazaj, med potjo bomo spoznavali različne ekosisteme: suhe in gojene travnike, travišča na apnencu in serpentinitu, mokrišča, gozdove, ob tem pa tudi nekaj značilnih vrst: rdeči gadovec (Echium rubrum), Sendtnerjevo lepnico (Silene sendtneri), rumelijski  škrobotec (Rhinanthus rumelicus) in številne druge. Ob povratku se bomo za kosilo ustavili na kmečkem turizmu in se seznanili z lokalno kulinariko. Popoldan prihod nazaj v vas Rudno, kjer bo večerja in prenočevanje.

4. dan: nedelja, 28. junij 2015 (Z, V)

Po zajtrku bomo odšli na krajši sprehod do reke Brevine, kjer se bomo seznanili z različnimi vrstami travnikov. Sledilo bo slovo od Golije in na poti nazaj, se bomo ob ibarski magistrali ustavili pri srednjeveški trdnjavi Maglić, kjer bo tudi možnost kosila. Pot bomo nadaljevali mimo Kragujevca do Oplenca, kjer si bomo ogledali grobnice dinastije Karadjordjević. Sledila bo vožnja do Beograda, nastanitev hotelu, večerja in prenočevanje.

5. dan: ponedeljek, 29. junij 2015 (Z)

Po zajtrku se bomo odpeljali do prenovljenega Botaničnega vrta Jevremovac, ki si ga bomo ogledali s strokovnim vodstvom. Po ogledu se bomo vrnili v Slovenijo, kamor bomo prispeli v zgodnjih večernih urah.

Vodstvo: Janja Benedik, Pavle Pavlović, mag. Milica Petrović.

Cena potovanja, pogoji, doplačila

Cena za člane: 330,00 € – 15 oseb, 260,00 € – 25 oseb.
Cena za nečlane: 360,00 € – 15 oseb, 290,00 € – 25 oseb.
Cena vključuje: Prevoz s posebnim avtobusom z vsemi pripadajočimi stroški, prenočevanje z zajtrkom v centru Beograda v Hotelu Palace (2x) oz. polpenzion na kmečkem turizmu (2x), organizacijo potovanja in vodstvo slovenskega vodnika, srbski vodniki (strokovnjak za botaniko na Goliji), DDV.
Obvezno doplačilo: Približno 15,00 € za vstopnine in lokalno vodstvo (Podzemlje Beograda, Oplenac, Botanični vrt Jevremovac).
Doplačilo po želji: 5 % cene aranžmaja za zavarovanje rizika odpovedi potovanja (odstopnina), 12,10 € za osnovno nezgodno zavarovanje za tujino Coris, večerja v hotelu (cena 1 večerje je 10,00 €), kosilo na kmečkem turizmu na Goliji: 5,00 €, kosilo pri trdnjavi Maglić (postrvi s prilogo): 7,00 €. Doplačilo rizika odpovedi in zavarovanja Coris poravnate ob vplačilu akontacije.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa.

PRIJAVNICA

 

Comments are closed.