Gruzija 2016

5. avgust – 19. avgust 2016

petnajstdnevno potovanje Ÿ • letalo • džip (4×4)

Malo drugačen program spoznavanja Gruzije: po odmaknjenih gorskih dolinah Kavkaza na severu države, kjer ti ob pogledih na vrhove štiritisočakov zastaja dih, kjer se konji prosto pasejo po pisanih travnikih in se krave mirno sprehajajo vsepovsod, ne da bi bilo komu mar za to in kjer so vasi ohranile pridih starinskosti in te popeljejo v življenje pred nekaj stoletji. Tja ne vozijo avtobusi in elegantni avtomobili, tja zaidejo le najbolj zagnani popotniki in ljubitelji divjine. In številni rastlinski in živalski endemiti kar kličejo po raziskovanju. Pravo nasprotje je jug – ponekod že polpuščavsko področje, kjer so zatočišče nekoč našli menihi v številnih v skale vklesanih samostanih, kjer se je odvijala burna zgodovina in kjer med vso pestrostjo kulture, zgodovine in religije lahko odkrivaš tudi naravo. Gruzija je tudi domovina vina in odlične hrane, ki jo z vso skrbnostjo za goste pripravljajo izredno prijazni domačini. Bogata zgodovina, močan vpliv gruzijske pravoslavne cerkve, posebna pisava in jezik, stepe, polpuščave, bogati gozdovi in vodnatost Kavkaza – neizmerno bogastvo in pisan mozaik vsega, kar ti poželi srce.

 

1. dan: petek, 5. avgust 2016

Zjutraj vožnja do letališča v Benetkah. Letalski prevoz Benetke – Istanbul, Istanbul – Tbilisi, kamor bomo prispeli v poznih večernih urah. Prevoz do hotela in prenočevanje.

2. dan: sobota, 6. avgust 2016: Tbilisi (Z)

 

Zajtrk. Ogled Tbilisija z lokalnim vodnikom. Kot gruzijska prestolnica je mesto znano že iz 5. stoletja in nekaj posebnega zaradi burne zgodovine, elegantne in vpadljive arhitekture, uničeno in ponovno obnovljeno skozi stoletja pa je uspelo ohraniti vse vrednote in tradicijo Gruzijske pravoslavne vere. Sprehodili se bomo skozi staro mesto, obiskali cerkev Metekhi iz 13. stoletja, žvepleno termalno kopališče, trdnjavo Narikala iz 4. stoletja, katedralo Sioni, ki je bila izvorno zgrajena v 7. stoletju in baziliko Anchiskhati iz 6. stoletja. V popoldanskih urah obisk Nacionalnega muzeja z izredno lepo in bogato zbirko, ob kateri se zavemo bogastva zelo stare gruzijske kulture.  Zvečer sprehod po Aveniji Rustaveli v središču mesta, kjer si bomo privoščili večerjo v tradicionalni gruzijski restavraciji. Prenočevanje v hotelu.

3. dan: nedelja, 7. avgust 2016: Tbilisi – Davit Gareja – Sighnaghi – Telavi (Z/V)

Signaghi

Po zajtrku vožnja proti vzhodni vinorodni regiji Kakheti. Izlet v polpuščavsko območje David-Gareja z ogledom slanih jezer in samostanskega kompleksa, ki ga je ustanovil eden od tako imenovanih asirskih očetov David v 6. stoletju. Obiskali bomo samostan Lavra in se povzpeli do Udabna na meji z Azerbejdžanom, pomembnega zaradi fresk iz 9. do 14. stoletja. Pot bomo nadaljevali v Sighnaghi – kraljevsko mesto, obdano z obrambnim obzidjem s 23 stolpi, ki ga je zgradil kralj Erekle v 18. stoletju. Mesto je dostopno z mnogih strani, preko katerih je bila Gruzija s trgovskimi potmi povezana z Evropo in Azijo. Sprehodili se bomo po prijetnih ozkih ulicah mesta in občudovali čudovit razgled na rodovitno dolino Alazani. Sledila bo vožnja do mesta Telavi, središča province Kakheti. Tradicionalna gruzijska večerja in prenočevanje v lokalnem gostišču.

4. dan: ponedeljek, 8. avgust 2016: Telavi – Tusheti: Shenako (Z/K/V)

 

Po zajtrku obisk lokalne tržnice in nato vožnja po “off-road” iz Telavija v provinco Tusheti preko prelaza Abano (2.926 m). Razgledi na tej poti so čudoviti in nepozabni. Postanek na poti za piknik. Tusheti je gorato območje Kavkaza, ki meji na Dagestan in Čečenijo, obsega pa porečje dveh krakov reke Alazani, ki s stranskimi pritoki planoto delijo v štiri doline. Proti večeru bomo prišli v vas Shenako, eno redkih stalno naseljenih vasi v Tushetiju s pogledom na goro Diklo in z vrsto stavb z značilno arhitekturo in staro cerkvijo Svete Trojice. Večina tušetijskih vasi je naseljena le v poletnih mesecih. Večerja in prenočevanje pri domačinih.

5. dan: torek, 9. avgust 2016: Tusheti: Shenako – Dartlo (Z/K/V)

 

Po zajtrku vožnja po “off road” skozi vasi Chigo in Dano Kvavlo. Piknik ob poti. Vožnja po čudoviti pokrajini s pašniki na strmih pobočjih, preko rek in potokov do vasi Dartlo, kjer bomo odšli na lažji pohod po okolici, kjer bo priložnost spoznavati rastlinstvo Kavkaza. Seznanili se bomo tudi z ostanki tradicionalne kulture in še delno ohranjenimi poganskimi verovanji. Večerja in prenočevanje pri domačinih.

6. dan: sreda, 10. avgust 2016: Tusheti: Dartlo – Omalo (Z/K/V)

 

Po zajtrku vožnja po “off road” do vasi Chesho, Parsma in Girevi, ki je zadnja naseljena vas v Tushetiju. Krajši sprehodi in ogledi vasi, nato vožnja nazaj v Omalo in večerni sprehod do stolpov Keselo. Večerja in prenočevanje pri domačinih v Omalu.

7. dan: četrtek, 11. avgust 2016: Omalo – Tbilisi (Z)

 

Po zajtrku bomo zapustili Tusheti in se preko prelaza Abano vrnili v Tbilisi. Na poti bo postanek ob katedrali Alaverdi iz 11. stoletja, po želji lahko tudi obisk vinske kleti z degustacijo lokalnih vin (doplačilo).  Zvečer prihod v Tbilisi, vožnja do hotela in prenočevanje.

8. dan: petek, 12. avgust 2016: Tbilisi – Mtskheta – Uplistsikhe – Gori – Kutaisi (Z/V)

 

Po zajtrku vožnja do Mtskhete – stare prestolnice kraljestva Kartli-Iberia, ki je slovela kot politično in kulturno središče od 3. stoletja dalje. Vožnja do samostana Jvari iz 6. stoletja, ki slovi po zelo harmoničnih razmerjih in predstavlja višek zgodnje gruzijske srednjeveške arhitekture. Sledil bo ogled arhitekturnega spomenika – katedrale Svetitskhoveli iz 11. stoletja. Pot bomo nadaljevali v notranjost province Kartli do mesta Gori – znano kot rojstno mesto J. Stalina, kjer si bomo ogledali Stalinov muzej. Nato izlet do mesta Uplistikshe, ki je znano od 1. stoletja pred našim štetjem – kompleks v skale vklesanih dvoran, templjev, ulic in tunelov, kjer se helenistično grško obdobje meša z zgodnjo krščansko kulturo. Pot bomo nadaljevali v Kutaisi, nekdanje glavno mesto zahodne Gruzije, pri tem bomo prešli preko območja Likhi, ki ločuje zahodno in vzhodno Gruzijo. V večernih urah si bomo ogledali za Gruzijce zelo pomembno katedralo Bagrati iz 11. stoletja, ki je bila pred nekaj leti obnovljena. Večerja in prenočevanje v hotelu.

9. dan: sobota, 13. avgust 2016: Martvili,  Svaneti (Z/V)

 

Po zajtrku vožnja do province Svaneti, enega najlepših gorskih področij Gruzije. Piknik ob poti. Vožnjo bomo nadaljevali do Mestie, središče gorskega območja, kjer si bomo ogledali bogato opremljen muzej in se seznanili z značilno arhitekturo in burno zgodovino. Večerja in prenočevanje pri domačinih.

10. dan: nedelja, 14. avgust 2016: Svaneti: Mestia – Koruldi – Zuruldi – Mestia (Z/K/V)

 

Zgodaj zjutraj vožnja po “off road” do jezer Koruldi s čudovitimi razgledi na visoke vrhove Kavkaza. Nadaljavali bomo do gore Zuruldi mimo vasice Heshkili. Piknik ob poti. Zvečer povratek v Mestio. Večerja in prenočevanje pri domačinih.

11. dan: ponedeljek, 15. avgust 2016: Mestia – Chalad – Ushguli (Z/K/V)

 

Po zajtrku kratek treking do ledenika Chalad v bližini Mestie (približno 3/4 ure v eno smer), nato vožnja po “off road” do vasi Ushguli – najvišje ležeče naseljene vasi v Evropi na 2000 m nadmorske višine, ki predstavlja arhitekturno edinstveno srednjeveško utrjeno naselje, obdano s 5000 m visokimi vrhovi Kavkaza. Prečili bomo prelaz Ugviri (1.922 m), s katerega je čudovit razgled na dvojni vrh gore Ushba. Na poti si bomo ogledali vasi Kala in Ipari. Piknik v Usghuliju. Obisk kompleksa cerkva La Maria iz 12. stoletja. Večerja in prenočevanje pri domačinih v Ushguliju.

12. dan: torek, 16. avgust 2016: Ushguli – prelaz Zagaro – Kutaisi (Z/K/V)

 

Po zajtrku vožnja preko prelaza Zagaro (2623 m) proti mestu Kutaisi po “off road”. Piknik na poti. Pred prihodom v Kutaisi ogled največje, za turistične oglede urejene kraške jame Sataplia (Prometeus). Zvečer prihod v Kutaisi. Večerja in prenočevanje v hotelu.

13. dan: sreda, 17. avgust 2016: Kutaisi – NP Borjomi-Kharagauli – Akhaltsikhe (Z/V)

 

Po zajtrku vožnja do province Samtskhe-Javakheti do Borjomija. Obisk Narodnega parka, ki se nahaja na stičišču sušnejših stepskih predelov, kolinskega pasu z značilno vednozeleno vegetacijo in alpinskega pasu, v parku pa lahko vidimo tudi ostanke nekdanjega vulkanskega delovanja na tem območju. Lahek treking po parku. Nato bo sledila vožnja do bližnjega mesta Akhaltsikhe, kjer si bomo, če bo čas dopuščal, ogledali v celoti obnovljeni grad Rabati (doplačilo za vstopnino), večerja in prenočevanje pri domačinih.

14. dan: četrtek, 18. avgust 2016: Akhaltsikhe – Vardzia – Tbilisi (Z)

 

Po zajtrku vožnja do v skale vklesanega samostanskega kompleksa Vardzia, kjer je viden pečat pustila srednjeveška gruzijska kraljica Tamara. Možnost kosila v bližnjem gostišču ob reki. Po ogledu vožnja mimo največjega gruzijskega jezera Paravani, kjer stoji obeležje gruzijski svetnici Sv. Nini. Postanek za ogled obrežnega rastlinstva in nato nadaljevanje vožnje do Tbilisija. Namestitev v hotelu in prenočevanje.

15. dan: petek, 19. avgust 2016: Tbilisi – Ljubljana

Zgodaj zjutraj vožnja z minibusom do letališča. Let Tbilisi – Istanbul, Istanbul – Benetke. Sledila bo vožnja do Ljubljane, kamor bomo prispeli v večernih urah.

 

 

Cena potovanja, pogoji, doplačila

Cena na osebo: 8 oseb 10 oseb 12 oseb 14 oseb
Končna cena za člane 2.245,00 € 2.180,00 € 2.055,00 € 2.030,00 €
Končna cena za nečlane 2.448,00 € 2.350,00 € 2.260,00 € 2.235,00 €
Doplačila:
Bencin (približno) 150,00 € 150,00 € 1540,00 € 150,00 €
Riziko odpovedi (5 %) – po želji      112,00 €      107,00 €      100,00 €      99,00 €

Za plačilo v enem obroku nudimo 5 % popust na osnovni aranžma.

Cena vključuje:

 • prevoz do letališča in letalska karta do Tbilisija in nazaj,
 • prevoz z letališča in na letališče v Tbilisiju,
 • najem terenskega vozila po Gruziji (cena bencina ni vključena – udeleženci lahko po želji vozijo sami),
 • prenočevanje v hotelu v Tbilisiju (3*) in pri domačinih (guesthouse),
 • hrana kot je navedeno v programu (Z – zajtrk, K – kosilo – V – večerja),
 • slovenski vodnik z licenco TZS,
 • angleško govoreči vodnik iz agencije Explore Georgia,
 • šofer/mehanik za en džip,
 • vstopnine in lokalni vodniki, kjer je to potrebno,
 • organizacija potovanja in strokovno vodstvo, DDV.

Cena NE vključuje:

 • dodatne hrane in pijače,
 • enoposteljne sobe,
 • bencin za terenska vozila (3, izjemoma 4 osebe na avto),
 • vstopnine za dodatne oglede,
 • vse ostalo, kar ni navedeno v programu.
 • OPOZORILO: V ceno aranžmaja sta všteta voznika za dva džipa. V primeru, da je potnikov več in potrebujemo več džipov, nihče od potnikov pa se ne prijavi za voznika, je treba najeti lokalnega šoferja, kar predstavlja dodatnih 180,00 €, ki se enakovredno porazdeli  med prijavljene potnike (v primeru dveh najetih šoferjev 360,00 €, …).

Doplačilo po želji:

 • 86,00 € za enoposteljno sobo (organizirano, kjer je to mogoče, praviloma le v hotelih v večjih mestih),
 • 5 % vrednosti aranžmaja za zavarovanje rizika odpovedi potovanja (odstopnina),
 • 42,00 € za osnovno nezgodno zavarovanje za tujino Coris (osnovno multirisk).

Doplačilo poravnate ob vplačilu akontacije.

POMEMBNO!

 • ne odgovarjamo, če bi se v primeru naravnih nesreč, kot so potresi, požari, poplave, plazovi, … moral spremeniti program potovanja,
 • ne odgovarjamo za nesreče ali poškodbe med trekingom in posledicami le-tega,
 • v primeru povišanja cen bencina, hotelov, letalskih kart ali katerih koli drugih cen, se lahko poviša cena aranžmaja,
 • ne odgovarjamo za odpovedi, zamude ali spremembe letov letalskih prevoznikov in posledic (višji stroški, neizvedba celotnega programa),
 • če letalski prevoznik odpove let in ga prevzame druga letalska družba, ne prevzemamo morebitnih dodatnih stroškov,
 • ne prevzemamo posledic izgube prtljage med letalskimi prevozi, vse morebitne stroške krije potnik,
 • izvedeni program v dolinah Tusheti in Svaneti se lahko prilagodi vremenskih razmeram ali željam potnikov (možnost jahanja v Teshetiju po predhodnjem dogovoru, itd.).

Avtor programa: © Janja Benedik & Explore Georgia Ltd (www.exploregeorgia.com).

Organizator in izvajalec programa: © Prirodoslovno društvo Slovenije & Explore Georgia Ltd, 2015-2016.

Vodstvo: Janja Benedik in lokalni vodniki.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa.

PRIJAVNICA

Comments are closed.