Gruzija

8. avgust – 22. avgust 2015

petnajstdnevno potovanje Ÿ • letalo • džip (4×4)

Malo drugačen program spoznavanja Gruzije: po odmaknjenih gorskih dolinah Kavkaza na severu države, kjer ti ob pogledih na vrhove štiritisočakov zastaja dih, kjer se konji prosto pasejo po pisanih travnikih in se krave mirno sprehajajo vsepovsod, ne da bi bilo komu mar za to in kjer so vasi ohranile pridih starinskosti in te popeljejo v življenje pred nekaj stoletji. Tja ne vozijo avtobusi in elegantni avtomobili, tja zaidejo le najbolj zagnani popotniki in ljubitelji divjine. In številni rastlinski in živalski endemiti kar kličejo po raziskovanju. Pravo nasprotje je jug – ponekod že polpuščavsko področje, kjer so zatočišče nekoč našli menihi v številnih v skale vklesanih samostanih, kjer se je odvijala burna zgodovina in kjer med vso pestrostjo kulture, zgodovine in religije lahko odkrivaš tudi naravo. Gruzija je tudi domovina vina in odlične hrane, ki jo z vso skrbnostjo za goste pripravljajo izredno prijazni domačini. Bogata zgodovina, močan vpliv gruzijske pravoslavne cerkve, posebna pisava in jezik, stepe, polpuščave, bogati gozdovi in vodnatost Kavkaza – neizmerno bogastvo in pisan mozaik vsega, kar ti poželi srce.

 

1. dan: sobota, 8. avgust 2015

Odhod Slovenija – Tbilisi (Gruzija).

2. dan: nedelja, 9. avgust 2015: Tbilisi (Z/V)

 

Zajtrk. Ogled Tbilisija. Kot gruzijska prestolnica je mesto znano že iz 5. stoletja in nekaj posebnega zaradi burne zgodovine, elegantne in vpadljive arhitekture, uničeno in ponovno obnovljeno skozi stoletja pa je uspelo ohraniti vse vrednote in tradicijo Gruzijske pravoslavne vere. Sprehodili se bomo skozi staro mesto, obiskali cerkev Metekhi iz 13. stoletja, žvepleno kopališče, trdnjavo Narikala iz 4. stoletja, katedralo Sioni, ki je bila izvorno zgrajena v 7. stoletju in baziliko Anchiskhati iz 6. stoletja. V popoldanskih urah obiska Nacionalnega muzeja. Zvečer sprehod po Aveniji Rustaveli. Večerja dobrodošlice v tradicionalni gruzijski restavraciji. Prenočevanje v hotelu.

3. dan: ponedeljek, 10. avgust 2015: Tbilisi – Davit Gareja – Sighnaghi – Telavi (Z/V)

 

Po zajtrku vožnja do vzhodne vinorodne regije Kakheti. Izlet v polpuščavsko območje David-Gareja z ogledom slanih jezer in samostanskega kompleksa, ki ga je ustanovil eden od tako imenovanih asirskih očetov David v 6. stoletju. Obiskali bomo samostan Lavra in se povzpeli še do Udabna, pomembnega zaradi fresk iz 9. do 14. stoletja. Pot bomo nadaljevali v Sighnaghi – kraljevsko mesto, obdano z obrambnim obzidjem s 23 stolpi, ki ga je zgradil kralj Erekle v 18. stoletju. Mesto ima veliko vhodov, preko katerih je bila Gruzija povezana z Evropo in Azijo preko različnih trgovskih poti. Sprehodili se bomo po prijetnih ozkih ulicah mesta in občudovali čudovit razgled na dolino Alazani. Sledila bo vožnja do mesta Telavi, središča province Kakheti. Večerja in prenočevanje z gruzijsko hrano in vinom v lokalnem gostišču.

4. dan: torek, 11. avgust 2015: Telavi – Tusheti: Shenako (Z/K/V)

 

Po zajtrku vožnja po “off-road” iz Telavija v provinco Tusheti preko prelaza Abano (2.926 m). Razgledi na tej poti so nepozabni. Postanek na poti za piknik. Prihod v vas Shenako, eno redkih od še vedno naseljenih vasi v Tushetiju s pogledom na goro Diklo z vrsto stavb z značilno gruzijsko arhitekturo in staro cerkvijo Svete Trojice. Večerja in prenočevanje pri domačinih.

5. dan: sreda, 12. avgust 2015: Tusheti: Shenako – Dartlo (Z/K/V)

 

Po zajtrku vožnja po “off road” skozi vasi Chigo in Dano Kvavlo. Piknik. Vožnja do vasi Dartlo in lažji pohod po okolici. Večerja in prenočevanje pri domačinih.

6. dan: četrtek, 13. avgust 2015: Tusheti: Dartlo – Omalo (Z/K/V)

 

Po zajtrku vožnja po “off road” do vasi Chesho, Parsma in Girevi – zadnja naseljena vas v Tushetiju. Vožnja nazaj v Omalo in večerni sprehod do stolpov Keselo. Večerja in prenočevanje pri domačinih v Omalu.

7. dan: petek, 14. avgust 2015: Omalo – Tbilisi (Z)

 

Po zajtrku vožnja preko prelaza Abano do Tbilisija. Na poti obisk katedrale Alaverdi iz 11. stoletja. Zvečer prihod v Tbilisi, vožnja do hotela in prenočevanje.

8. dan: sobota, 15. avgust 2015: Tbilisi – Mtskheta – Uplistsikhe – Gori – Kutaisi (Z/V)

 

Po zajtrku vožnja do Mtskhete – stare prestolnice kraljestva Kartli-Iberia, ki je slovela kot politično in kulturno središče od 3. stoletja dalje. Vožnja do samostana Jvari iz 6. stoletja, ki slovi po zelo harmoničnih razmerjih in predstavlja višek zgodnje gruzijske srednjeveške arhitekture. Sledil bo ogled arhitekturnega spomenika – katedrale Svetitskhoveli iz 11. stoletja. Pot bomo nadaljevali v notranjost province Kartli do mesta Gori – znano kot rojstno mesto J. Stalina, kjer si bomo ogledali Stalinov muzej. Nato izlet do mesta Uplistikshe, mesta, izklesanega v skali, ki je znano od 1. stoletja pred našim štetjem – kompleks v skale vklesanih dvoran, templjev, ulic in tunelov, kjer se helenistično grško obdobje meša z zgodnjo krščansko kulturo. Pot bomo nadaljevali v Kutaisi, nekdanje glavno mesto zahodne Gruzije, pri tem bomo prešli preko območja Likhi, ki ločuje zahodno in vzhodno Gruzijo. V večernih urah si bomo ogledali katedralo Bagrati iz 11. stoletja, ki je bila pred nekaj leti obnovljena. Večerja in prenočevanje pri domačinih.

9. dan: nedelja, 16. avgust 2015: Martvili,  Svaneti (Z/V)

 

Po zajtrku vožnja do province Svaneti, enega najlepših gorskih področij Gruzije. Na poti si bomo ogledali ogled kanjon reke Martvili. Pot bomo nadaljevali do Mestie, kamor bomo prispeli v večernih urah. Večerja in prenočevanje pri domačinih.

10. dan: ponedeljek, 17. avgust 2015: Svaneti: Mestia – Koruldi – Zuruldi – Mestia (Z/K/V)

 

Zgodaj zjutraj vožnja po “off road” do jezer Koruldi. Nadaljavali bomo do gore Zuruldi mimo vasice Heshkili. Piknik ob poti. Zvečer povratek v Mestio. Večerja in prenočevanje pri domačinih.

11. dan: torek, 18. avgust 2015: Mestia – Chalad – Ushguli (Z/K/V)

 

Po zajtrku kratek treking do ledenika Chalad v bližini Mestie (približno 3/4 ure v eno smer), nato vožnja po “off road” do vasi Ushguli – najvišje ležeče naseljene vasi v Evropi na 2000 m nadmorske višine, ki predstavlja arhitekturno edinstveno srednjeveško utrjeno naselje, obdano s 5000 m visokimi vrhovi Kavkaza. Prečili bomo prelaz Ugviri (1922 m), s katerega je čudovit razgled na dvojni vrh gore Ushba. Na poti si bomo ogledali vasi Kala in Ipari. Piknik kosilo v Usghuliju. Obisk kompleksa cerkva La Maria iz 12. stoletja. Večerja in prenočevanje pri domačinih v Ushguliju.

12. dan: sreda, 19. avgust 2015: Ushguli – prelaz Zagaro – Kutaisi (Z/K/V)

 

Po zajtrku vožnja preko prelaza Zagaro (2623 m) v Kutaisi po “off road”. Piknik kosilo na poti. Večerni prihod v Kutaisi. Večerja in prenočevanje pri domačinih.

13. dan: četrtek, 20. avgust 2015: Kutaisi – NP Borjom-Kaharagauli – Akhaltsikhe (Z/V)

 

Po zajtrku vožnja do province Samtskhe-Javakheti do Borjomija. Obisk Nacionalnega parka, enega največjih parkov v Gruziji in v Evropi. Lahek treking (2-3 ure) po parku. Vožnja do mesta Akhaltsikhe, večerja in prenočevanje.

14. dan: petek, 21. avgust 2015: Akhaltsikhe – Vardzia – Tbilisi (Z)

 

Po zajtrku ogled povsem obnovljenega gradu Akhaltsikhe, nato vožnja do v skale vklesanega samostanskega kompleksa Vardzia. Po ogledu vožnja do Tbilisija. Namestitev v hotelu in prenočevanje.

15. dan: sobota, 22. avgust 2015: Tbilisi – Ljubljana

Prevoz na letališče in vožnja proti Sloveniji.

 

 

Cena potovanja, pogoji, doplačila

Cena na osebo: 8 oseb 10 oseb 12 oseb 14 oseb 16 oseb 18 oseb 20 oseb
Končna cena za člane 2.300,00 € 2.200,00 € 2.040,00 € 2.005,00 € 1.906,00 € 1.885,00 € 1.775,00 €
Končna cena za nečlane 2.530,00 € 2.420,00 € 2.244,00 € 2.205,50 € 2.096,60 € 2.073,50 € 1.952,50 €
Doplačila:
Bencin (približno) 156,00 € 166,00 € 140,00 € 150,00 € 130,00 € 140,00 € 125,00 €
Riziko odpovedi (5 %) – po želji      115,00 €      110,00 €      102,00 €      100,25 €         95,30 €         94,25 €         88,75 €

 

Cena vključuje:

 • prevoz do letališča in letalska karta do Tbilisija in nazaj,
 • prevoz z letališča in na letališče v Tbilisiju,
 • najem terenskega vozila po Gruziji (cena bencina ni vključena – udeleženci lahko po želji vozijo sami),
 • prenočevanje v hotelu v Tbilisiju (3*) in pri domačinih (guesthouse),
 • hrana kot je navedeno v programu (Z – zajtrk, K – kosilo – V – večerja),
 • slovenski vodnik z licenco TZS,
 • angleško govoreči vodnik iz agencije Explore Georgia,
 • šofer/mehanik za en džip,
 • vstopnine in lokalni vodniki, kjer je to potrebno,
 • organizacija potovanja in strokovno vodstvo, DDV.

 

Cena NE vključuje:

 • dodatne hrane in pijače,
 • enoposteljne sobe,
 • bencina za terenska vozila (največ 4 osebe na avto),
 • vse ostalo, kar ni navedeno v programu.

 

Doplačilo po želji:

 • 50,00 € za enoposteljno sobo,
 • 5 % vrednosti aranžmaja za zavarovanje rizika odpovedi potovanja (odstopnina),
 • 41,31 € za osnovno nezgodno zavarovanje za tujino Coris (osnovno multirisk).

Doplačilo poravnate ob vplačilu akontacije.

POMEMBNO!

 • ne odgovarjamo, če bi se v primeru naravnih nesreč, kot so potresi, požari, poplave, plazovi, … moral spremeniti program potovanja,
 • ne odgovarjamo za nesreče ali poškodbe med trekingom in posledicami le-tega,
 • v primeru povišanja cen bencina, hotelov, letalskih kart ali katerih koli drugih cen, se lahko poviša cena aranžmaja,
 • ne odgovarjamo za odpovedi, zamude ali spremembe letov letalskih prevoznikov in posledic (višji stroški, neizvedba celotnega programa),
 • če letalski prevoznik odpove let in ga prevzame druga letalska družba, ne prevzemamo morebitnih dodatnih stroškov,
 • ne prevzemamo posledic izgube prtljage med letalskimi prevozi, vse morebitne stroške krije potnik.

 

Avtor programa: © Janja Benedik & Explore Georgia Ltd (www.exploregeorgia.com).

Organizator in izvajalec programa: © Prirodoslovno društvo Slovenije & Explore Georgia Ltd, 2015.

Vodstvo: Janja Benedik in lokalni vodniki.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa.

 

PRIJAVNICA

 

Comments are closed.