Jugovzhodni Iran

27. januar – 10. februar 2018

petnajstdnevno potovanje Ÿ • letalo • avtobus

Dežela iz 1001 noči je potovanje v pravljico, v neskončna prostranstva, slikovito pokrajino, kjer te poskrka v živahne bazarje in se te ljudje dotaknejo z neizmerno prijaznostjo, odprtostjo in ponosom. Dežela, kjer začutiš veličino nekdanjih imperijev in se utopiš v toplih pogledih preprostih ljudi in enostavno uživaš v okusih, barvah, oblikah. Raznolikost in veličina sta na vsakem koraku, občudujemo ju lahko v naravi, v miselnosti ljudi, v arhitekturi, običajih, hrani. Toliko vsega lepega, da si ob odhodu prisežeš, da boš to deželo zagotovo ponovno obiskal.

 

1. dan: sobota, 27. januar 2018

Odhod iz Slovenije z letališča Brnik, let do Istanbula in Istanbul – Teheran.

2. dan: nedelja, 28. januar 2018

Prihod v Teheran v zgodnjih jutranjih urah. Prevoz z mednarodnega na domače letališče in let Teheran – otok Qeshm.

3. dan: ponedeljek, 29. januar 2018

 

Otok Qeshm je največji otok v Perzijskem zalivu in je zaradi številnih geoloških posebnosti zavarovan kot UNESCO Geopark. Otok je znan tudi po pestrosti rastlinskih in živalskih vrst. Dopoldan se bomo s čolnom odpeljali v gozd mangrov Hara, največjim v Perzijskem zalivu, popoldan pa se sprehodili po geološko zanimivi dolini Chah-kooh, kjer se bomo seznanili z glavnimi geološkimi značilnostmi otoka. Prenočevanje na otoku Qeshm.

4. dan: torek, 30. januar 2018

 

Na JZ delu otoka se nahaja jama Namakdan, ki je s svojo dolžino 6 km najdaljša solna jama na svetu. Ogledali si bomo stalaktite in stalagmite iz soli in se seznanili z načinom in vzroki za nastanek teh, za nas tako nenavadnih oblik.  Popoldan notranji let z otoka Qeshm v Shiraz. Prevoz do hotela in prenočevanje.

5. dan: sreda, 31. januar 2018

 

Celodnevno raziskovanje mesta Shiraz, mesta pesnikov, poezije, cvetja in vina. Prav iz tega mesta namreč izhajata najslavnejša iranska pesnika, Hafez in Saadi. Obiskali bomo grad, Vakil bazar in čudovito rožnato mošejo Nasir-ol-Molk. Prenočevanje v Shirazu.

6. dan: četrtek, 1. februar 2018

 

Vožnja do Persepolisa, kjer si bomo ogledali nekdanjo Perijsko prestolnico, ki jo je uničil Aleksander Veliki. V bližini si bomo ogledali grobnice staroperzijskih kraljev Naqsh-e-Rostam in kasneje še Pasargadae, kjer si bomo ogledali grobnico perzijskega vladarja Kira Velikega, ustanovitelja Ahemedinskega cesarstva. Prenočevanje v Shirazu.

7. dan: petek, 2. februar 2018

 

Vožnja proti mestu Kerman s postankom ob slanem jezeru Maharlu. Tu se bomo seznanili z nastankom slanih jezer in če bomo imeli srečo, opazovali vodne ptice. Kerman je pomembno mesto ob robu puščave na nekdanji Svileni poti. Obiskali bomo stari bazar in uživali ob čaju v lokalni čajnici. Obiskali bomo “ledenico” Moayedi (Yakhchāl), stavbo, ki je nekoč služila kot hladilnica v vročih poletnih puščavskih dneh. Prenočevanje v Kermanu.

8. dan: sobota, 3. februar 2018

 

Iz Kermana se bomo odpeljali v puščavo Lut in se posvetili celodnevnemu raziskovanju največjih kalutov (peščenih stoplov) in nebk (zaraslih sipin) na svetu, obiskali bomo slano reko in zvečer pričakali sončni zahod v puščavi. Puščava Lut je zaradi izredno pestrih geomorfoloških oblik, kalutov in nebk vpisana na UNESCO-v seznam svetovne dediščine. Velja tudi za najbolj vročo puščavo na svetu. Prenočevali bomo v kampu v vasici Dehseyf, kjer bo tudi večerja.

9. dan: nedelja, 4. februar 2018

 

Vožnja do mesteca Rayen, kjer bomo obiskali obnovljeno peščeno citadelo ob nekdanji Svileni poti, kasneje se bomo ustavili ob slikovitem gorovju Hormak in obiskali peščene sipine na drugi strani puščave Lut. Prenočevanje v Kermanu.

10. dan: ponedeljek, 5. februar 2018

 

Vožnja do mesta Yazd in v popoldanskih urah ogled mesta. Mesto je središče zoroastrianske kulture in znano po tkanju svile in slaščičarstvu. Stari del mesta je na seznamu UNESCO-ve svetovne dediščine z drugo najstarejšo arhitekturo na svetu. Znana je Petkova mošeja z najvišjima minaretoma v državi in čudovit vrt Dowlat-Abad z največjimi vetrnimi stolpi (bâdgir) v Iranu. Kasneje si bomo ogledali največji vodni rezervoar (Ab Anbar), glavni trg Chakhmakh in lokalni bazar s slikovitimi, ozkimi in pokritimi ulicami iz blata. Prenočevanje v Yazdu.

11. dan: torek, 6. februar 2018

 

Spoznavanje zoroastrianizma, nekoč prevladujoče vere v Iranu: ogled Stoplov tišine in Ognjenega templja, kjer je večni ogenj, ki naj bi gorel že več kot 1500 let. Popoldan vožnja do mesta Mahriz, kjer se bomo seznanili s starodavnim sistemom kanatov, ki še danes oskrbujejo mesto Yazd z vodo sredi puščave. Prenočevanje v Yazdu.

12. dan: sreda, 7. februar 2018

 

Vožnja do Esfahana, »najlepšega mesta na svetu«. Ogledali si bomo glavni trg Naqsh-e Jahan, kjer se nahajajo palača Ali Qapu ter mošeji Shah in Sheikh Lotf Allah. Preostanek dneva prosto za samostojno raziskovanje Velikega bazarja in drugih znamenitosti ali počivanje v enem od čudovitih mestnih parkov. Prenočevanje v Esfahanu.

13. dan: četrtek, 8. februar 2018

 

V dopoldanskem času ogled Nove Julfe, armenske četrti v Esfahanu. Obiskali bomo čudovito katedralo Svetega odrešenika in muzej Khatchatur Kesaratsi s predstavitvijo armenske manjšine. Prosto popoldne, prenočevanje v Esfahanu.

14. dan: petek, 9. februar 2018

 

Vožnja iz Esfahana do vasice Abyaneh, kjer se bomo seznanili s posebno arhitekturo. Vas je zgrajena iz rdečih blatnih opek, ki jim barvo dajejo železovi oksidi. Po sprehodu po vasi se bomo odpeljali do mesta Kashan, kjer si bomo ogledali zelo slikovite vrtove, nato pa se bomo odpeljali na teheransko mednarodno letališče.

15. dan: sobota, 10. februar 2018

Odhod iz Irana in prihod v Slovenijo.

Vodstvo: Janja Benedik in lokalni vodniki.

 

CENA POTOVANJA, DOPLAČILA

Cena za člane na osebo v dvoposteljni sobi: 1.775,00 € (20 oseb)

Cena za nečlane v dvoposteljni sobi: 1.952,50 € (20 oseb)

OBVEZNA DOPLAČILA:

 • vstopnine: 250,00 € (plačilo na samem potovanju)
 • dodatni naravoslovni vodnik (otok Qeshm, puščava Lut): 130,00 € na skupino (plačilo na samem potovanju, znesek se enakovredno porazdeli med udeležence)
 • doplačilo, če bo v skupini le od 15 do 19 oseb: 70,00 €
 • doplačilo, če bo v skupini le od 11 do 14 oseb: 255,00 €
 • doplačilo, če bo v skupini le od 8 do 10 oseb: 395,00 €

DOPLAČILA PO ŽELJI:

 • enoposteljna soba: 430,00 €
 • riziko odpovedi potovanja: 5 % cene aranžmaja
 • zavarovanje za tujino Coris: 40,00 €

POPUSTI

 • plačilo v enem obroku: -5 %
 • otroci, dijaki in študenti: -10 %

 

Možno je plačilo v 10 obrokih. Vsaj 5 obrokov mora biti plačanih pred odhodom.

Cena vključuje: Letalski prevoz na relaciji Ljubljana – Teheran, letališke pristojbine  in takse, zavarovanje odpovedi letalskih kart, notranja leta Teheran – Qeshm in Qeshm – Shiraz, ureditev iranske vize, prevoz z avtobusom po programu, prevoz z ladjico na otoku Qeshm, 13 nočitev z zajtrkom v hotelih 3* ali 4*, slovensko in lokalno vodstvo, stroški priprave in organizacije potovanja.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani www.proteus.si ali na sedežu društva.

Avtorica programa: © Janja Benedik, 2017.

Organizator in izvajalec programa: © Prirodoslovno društvo Slovenije v sodelovanju s Pars Tourist Agency (Shiraz), 2017-2018.

Prirodoslovno društvo Slovenije ima licenci za opravljanje dejavnosti organiziranja in prodaje turističnih aranžmajev: št. 1390 in 1391 z dne, 6. 9 . 2012 (Turistično gostinska zbornica Slovenije).

POMEMBNO!

 • med bivanjem v Iranu potniki niso zdravstveno zavarovani (se ureja posebej), niti ni zavarovana lastnina ali kakršne koli poškodbe (osebne poškodbe, tatvine, avtomobilske nesreče, ugrabitve, teroristični napadi, nemiri v državi, naravne katastrofe kot so potresi, požari, poplave, plazovi, …)
 • ne odgovarjamo, če bi se v primeru naravnih nesreč, kot so potresi, požari, poplave, plazovi, … moral spremeniti program potovanja,
 • ne odgovarjamo za nesreče ali poškodbe med trekingom in posledicami le-tega,
 • v primeru povišanja cen bencina, hotelov, letalskih kart ali katerih koli drugih cen, se lahko poviša cena aranžmaja,
 • ne odgovarjamo za odpovedi, zamude ali spremembe letov letalskih prevoznikov in posledic (višji stroški, ne izvedba celotnega programa),
 • če letalski prevoznik odpove let in ga prevzame druga letalska družba, ne prevzemamo morebitnih dodatnih stroškov,
 • ne prevzemamo posledic izgube prtljage med letalskimi prevozi, vse morebitne stroške krije potnik.
 • posebna zdravstvena oskrba (npr. cepljenje) pred odhodom ni potrebno.

IRANSKA VIZA: Slovenci za potovanje v Iran potrebujemo iransko vizo, ki vam jo bomo uredili mi. Najkasneje do 20. decembra 2017 nam morate predložiti izpolnjen obrazec za vizo, ki vam ga bomo posredovali ob prijavi, poleg tega pa še 2 fotografiji za osebni dokument in potni list, ki mora biti veljaven še vsaj 9 mesecev in v njem ni izraelskega žiga.

Zdravstveno zavarovanje: ob vstopu v državo je potrebno pokazati urejeno zdravstveno zavarovanje za Iran, sicer vstop v Iran ni mogoč. Zavarovanje vam lahko uredimo mi (Coris, označite ob prijavi), lahko pa si ga uredite sami, vendar nam morate o tem poslati potrdilo, da na letališču v Teheranu ne bi prišlo do neljubih zapletov.

 

Pomembni napotki pred potovanjem v Iran

Zdravje: obveznih cepljeni za potovanje v Iran ni.

Vreme: Zimski čas potovanja je izbran namerno, saj bomo obiskali predele Irana, kjer padavin na splošno ni veliko, pozimi pa so temperature zelo primerne za potovanje in poleti prav gotovo previsoke (v puščavi Lut do 70 °C). Malo hladneje bo v osrednjem delu Irana, kjer bodo temperature precej nižje in podobne našim jesenskim oz. spomladanskim.

Varnost: Iran je varna dežela, ljudje pa so izredno prijazni in zelo odprti ter zelo pogosto hitro navežejo stike s tujci in se zapletejo v pogovor. Kljub temu je treba vedno paziti na morebitne žeparje, še posebej, kjer je veliko ljudi, na primer na bazarjih in bolj obiskanih turističnih krajih.

Obleka: v Iranu so uradno predpisana naslednja pravila oblačenja:

MOŠKI:

 • obvezne so dolge hlače,
 • priporočene so majice ali srajce z dolgimi rokavi, dovoljeni so tudi kratki rokavi.

ŽENSKE:

 • lasje morajo biti obvezno pokriti z ruto;
 • zgornji del oblačila mora imeti dolge rokave in mora segati do sredine stegen (najbolj primerne so tunike);
 • spodnji del oblačila so lahko dolge hlače ali dolgo krilo, ki naj sega do gležnjev.

 

PRIJAVNICA

 

Comments are closed.