Karnijske Alpe

14. junij 2014 – 15. junij 2014
dvodnevna ekskurzija • avtobus
1. DAN (SOBOTA, 14. 6. 2014): ZILJSKA DOLINA, DELLACH, MOKRINE (NASSFELD)
V jutranjih urah vožnja v Ziljsko dolino do kraja Čajna (Nötsch). V velikem kamnolomu diabaza Jakomini bomo v plasti glinavca iskali karbonske fosile. Nadaljevali bomo vožnjo do kraja Dellach, kjer je informacijsko središče Geoparka Karnijske Alpe z majhnim muzejem geologije. Po ogledu se bomo odpeljali do prelaza Mokrine (Nassfeld) in naprej s sedežnico na sedlo Garnitzentörl pod goro Gartnerkofel. Od tam bomo prehodili kratek del geološke poti čez grebena Garnitzen (1940 m) in Auernig (1863 m). Opazovali bomo pester razvoj zgornjekarbonskih plasti, katerih odlaganje so usmerjale hitre spremembe višine morske gladine. Posledica tega je nastanek zelo različnih kamnin z velikim številom fosilov (velikih foraminifer, alg, brahiopodov, mahovnjakov, koral in morskih lilij). Poleg geologije bomo opazovali pestro visokogorsko rastlinstvo. Pot je lepa in razgledna. Po ogledu sestop do ene od planinskih koč z domačimi kulinaričnimi izdelki, kjer bomo večerjali in prenočili.

 

 

 

 

 

2. DAN: (NEDELJA, 15. 6. 2014): SOTESKA GARNITZEN – PRESEŠKO JEZERO (PRESSEGER SEE)
Po zajtrku vožnja skozi Šmohor (Hermagor) do vstopa v sotesko Garnitzen. Soteska je čudovita, razgibana in slikovita. Na geološki poti, ki vodi skozi sotesko, bomo spoznali pisane metamorfne in sedimentne kamnine in geološke ter geomorfološke značilnosti. Zanimivo je tudi pojavljanje tako alpskih kot mediteranskih rastlinskih vrst. Po ogledu soteske se bomo lahko sprehodili še ob Preseškem jezeru (Presseger See) in si ogledali tamkajšnja mokrišča. Sledil bo povratek v Slovenijo.

 

 

 

CENA POTOVANJA, POGOJI, DOPLAČILA
Cena:
130,00 €.
Cena vključuje: prevoz s sodobnim turističnim avtobusom po programu z vsemi pripadajočimi stroški, polpenzion (prenočevanje, večerja, zajtrk), organizacijo potovanja in strokovno vodstvo, DDV.
Obvezno doplačilo: približno 10,00 € za vstopnine (plačate vodniku na poti).
Doplačilo po želji: 6,00 € za zavarovanje odstopnine, 6,50 € za zdravstveno zavarovanje Coris v tujini.
Vodstvo: prof. Hans Peter Schönlaub in dr. Matevž Novak.
Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa.

Comments are closed.