Kreta

20. – 27. oktober 2018

letalo • avtobus

100,00 € popusta na osebo za prijavo do 15.9.2018!

ODHOD ZAGOTOVLJEN!!!

 

Kreta je otok, ki privlači na različne načine – spomladi je tu raj za ljubitelje rastlin in pohodnike, ki uživajo v osvajanju visokih vrhov ali potepanju po številnih soteskah, v poletni vročini in čudovitih plažah ob morju tu lahko svoj raj na Zemlji najdejo številni počitnikarji, nikakor pa se ne moremo izogniti sledovom dolge, pestre in zelo bogate zgodovine, ki priča že o najzgodnejši človeški poselitvi, napredni minojski civilizaciji, ostankih grške in rimske poselitve in pestri paleti narodov, ki so v kasnejših obdobjih tudi na tem otoku pustili svoj pečat. V spremstvu arheologa bomo odkrivali starodavne skrivnosti in jih ponovno obudili v življenje.

 

 • Ogled najpomembnejših arheoloških spomenikov z odličnim slovenskim arheologom,
 • ogled geoloških in botaničnih posebnosti otoka, ki ostanejo skrite večini obiskovalcev.

 

1. dan: 20. oktober 2018: PRIHOD NA KRETO

Odhod iz Slovenije z letalom proti Kreti, nastanitev v hotelu.

2. dan: 21. oktober 2018: PLANOTA LASSITHI

 

Planota Lassithi je odmaknjena pokrajina, ki je dolgo časa živela svoje življenje.  Znana je po številnih mlinih na veter, ki pa so žal večinoma opuščeni, nekaj pa si jih bomo kljub vsemu uspeli ogledati. Na obrobju planote se nahaja nekdanje grško mesto Lato z bogato zgodovino in nekaj znanimi nekdanjimi prebivalci nad zalivom, kjer danes leži mesto Agios Nikolaos. Spoznavanje starogrške zgodovine nas bo vodilo tudi do jame, kjer naj bi se po grški mitologiji rodil vrhovni bog Zeus. Po sprejetju krščanstva so tudi na Kreti zgradili številne cerkvice, posvečene novemu bogu in številnim svetnikom, ena najbolj znanih je nedvomno Panagia Kera, v kateri so najbolje ohranjene bizantinske freske na Kreti.

3. dan: 22. oktober 2018: OTOK CHRISSI

 

Otok Chrissi se nahaja približno 15 km južno od mesta Iarepetra na jugovzhodu Krete, na katerem uspeva največji naravni brinov gozd (Juniperus macrocarpa) v Evropi. Ob severni obali se nahajajo številne fosilne školjke, za ljubitelje manj daljne preteklosti pa na otoku lahko najdemo ostanke minojske kulture in rimskega pokopališča, ostanke solin … Dan je namenjen raziskovanju otoka po urejenih poteh ali naključnemu raziskovanju obale, sproščenemu tavanju po brinovem gozdu ali plavanju.

4. dan: 23. oktober 2018: KNOSOS

 

Nedvomno je Kreta najbolj znana po minojski kulturi, ki ni zaznamovala le tega otoka, ampak celotno Sredozemlje. Za vpogled in širo predstavo o pomenu in dosežkih minojske civilizacije si bomo najprej ogledali izvrsten Arheološki muzej v Herakleonu, kjer bomo se bomo seznanili z načinom življenja takratnih otoških prebivalcev, njihovo kulturno zapuščino in predmeti, ki so nam jih zapustili. Z bogatimi vtisi si bomo privoščili kratek sprehod po mestu, nato pa si ogledali še najbolj znano arheološko nahajališče otoka, minojsko palačo Knosos, v kateri je prebival legendarni kralj Minos.

5. dan: 24. oktober 2018: GORTYN – PHAISTOS

 

Eno največjih minojskih mest Gortyn, ki je osvojilo drugo večje mesto, Phaistos, danes velja za eno najimenitnejših arheoloških lokacij Krete. Po propadu minojske civilizacije so v mestu Dorci zapustili vklesan mestni zakonik, ki ga lahko občudujemo še danes, sledove pa so nam zapustili tudi kasnejši prebivalci iz rimskega obdobja. Na območju nekdanjega Phaistosa, ki si po uničenju sosednjega Gortyna ni več opomoglo, lahko občudujemo ostanke dveh palač in glavnega trga, obiskali pa bomo tudi mestno pristanišče, ki se je nahajalo na območju današnjega letovišča Matala. Tam se nahajajo ostanki grško-rimskih grobnic.

6. dan: 25. oktober 2018: PREVELI

 

Južna obala Krete skriva mnoge zanimivosti, med drugim ene najbolj slikovitih tektonskih gub raznobarvnih apnenčastih plasti. Kreta se ponaša tudi z redko vrsto palme Phoenix theophrasti, ki jo najdemo le na Kreti, nekaterih Egejskih otokih in v Antaliji (južna Turčija). Najobsežnejše rastišče se nahaja na SV obali otoka, mi pa si jih bomo ogledali ob jezeru Preveli, ob obali pod istoimenskim samostanom. Tu je bil najintenzivnejši odpor proti Otomanski okupaciji otoka v 19. stoletju. Dan bomo zaključili z ogledom majhne jame, ki geološko ni prav nič posebnega, skriva pa najstarejše petroglife z otoka.

7. dan: 26. oktober 2018: NEKROPOLE

 

Zadnji dan ogledov bomo posvetili slovesu nekdanjih prebivalcev otoka. Minojske grobnice Margarites so s svojo krožno zasnovano notranjostjo zagotovo nekaj posebnega. V nekdanjem mestu Eleftherna, ki je cvetelo od dorske ustanovitve do arabskega uničenja, so v grobnicah našli čudovite predmete, ki si jih bomo ogledali v tamkajšnjem muzeju. Minojsko pokopališče Armeni nam razkriva pestrost minojske družbe z različno velikimi in oblikovanimi grobnicami. Na koncu še naše slovo od otoka – v severno obalnem mestu Rethymno, kjer bo čas za sprehod po trdnjavi, nakupovanje ali tavanje po slikovitih ulicah starega dela mesta.

8. dan: 27. oktober 2018: POVRATEK DOMOV

Po zajtrku odhod do letališča in povratek domov, kamor bomo prispeli v večernih urah.

 

Vodstvo: Janja Benedik in dr. Marko Frelih, arheolog.

 

CENA POTOVANJA, DOPLAČILA:

Cena za člane na osebo v dvoposteljni sobi: 1.000,00 € (20 oseb, po 15.9.2018 je cena 1.100,00 € ).

Cena za nečlane v dvoposteljni sobi je višja za 10 %.

OBVEZNA DOPLAČILA:

 • vstopnine in prevoz z ladjico na otok Chrissi: 75,00 € (plačilo na samem potovanju),
 • doplačilo, če bo v skupini le od 16 do 19 oseb: 80,00 €,
 • doplačilo, če bo v skupini le od 12 do 15 oseb: 205,00 €.

DOPLAČILA PO ŽELJI:

 • enoposteljna soba: 330,00 €,
 • turistično zavarovanje za tujino: 10,00 €.
 • Doplačilo poravnate ob vplačilu akontacije.

POPUSTI

 • plačilo v enem obroku: -5 %
 • otroci, dijaki in študenti: -10 %
 • 100,00 € popusta na osebo za prijavo do 15.9.2018!

Možno je plačilo v 5 obrokih. Vsaj 3 obroki morajo biti plačani pred odhodom.

 

Cena vključuje:

 • transfer do zagrebškega letališča,
 • letalski prevoz na relaciji Zagreb – Atene – Heraklion – Atene – Zagreb, letališke pristojbine in zavarovanje letalskih kart,
 • avtobusni prevoz po otoku in vsi pripadajoči stroški,
 • 7x polpenzion (zajtrk, večerja), v dvoposteljni sobi,
 • vodstvo slovenskega vodnika z licenco TZS in slovenskega arheologa,
 • organizacijo potovanja.

 

V ceno NI vključeno: vstopnine za morebitne dodatne oglede, dodatna hrana in pijača, vse ostalo, kar ni navedeno posebej.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani www.proteus.si ali na sedežu društva.

Avtorica programa: © Janja Benedik, 2018.

Organizator in izvajalec programa: © Prirodoslovno društvo Slovenije, 2018.

Prirodoslovno društvo Slovenije ima licenci za opravljanje dejavnosti organiziranja in prodaje turističnih aranžmajev: št. 1390 in 1391 z dne, 6. 9 . 2012 (Turistično gostinska zbornica Slovenije).

 

POMEMBNO!

 • med bivanjem vna Kreti potniki niso posebej zdravstveno zavarovani, niti ni zavarovana lastnina ali kakršne koli poškodbe,
 • ne odgovarjamo, če bi se v primeru naravnih nesreč, kot so potresi, požari, poplave, plazovi, … moral spremeniti program potovanja,
 • ne odgovarjamo za nesreče ali poškodbe med ogledi,
 • v primeru povišanja cen bencina, hotelov, letalskih kart ali katerih koli drugih cen, se lahko poviša cena aranžmaja,
 • ne odgovarjamo za odpovedi, zamude ali spremembe letov letalskih prevoznikov in posledic (višji stroški, ne izvedba celotnega programa),
 • če letalski prevoznik odpove let in ga prevzame druga letalska družba, ne prevzemamo morebitnih dodatnih stroškov,
 • ne prevzemamo posledic izgube prtljage med letalskimi prevozi, vse morebitne stroške krije potnik.

 

Pot Kreta

Pozor! Prijava na potovanje je za potnika obvezujoča, odpoved udeležbe je mogoča le v skladu z IX. členom Splošnih pogojev poslovanja. Riziko odpovedi potovanja lahko zavarujete pri Zavarovalnici Triglav, Zavarovalnici Generali, Assistance Coris d.o.o.., …

PRIJAVNICA

 

 

 

Comments are closed.