Narava Severnega Cipra

7. – 16. marec 2019

DESETDNEVNO POTOVANJE Ÿ•  LETALO • MINIBUS

Medtem, ko bo pri nas še vedno zima in bomo le slutili prihajajočo pomlad, se lahko z nami podate na raziskovanje neokrnjene narave Severnega Cipra, kjer si bomo ogledali več zavarovanih območij in spoznavali različna življenjska okolja rastlin in živali, od katerih so mnogi endemiti otoka. Ravno v tem času se bodo razcveteli divje rastoči tulipani in številne orhideje, ob morskih lagunah bomo opazovali vodne ptice, spoznavali slanoljubno vegetacijo obalnih sipin, gorovij, starih oljčnih nasadov in se sprehajali med prosto živečimi osli na skrajnem severovzhodu otoka. Bogate vtise bo popestrila odlična lokalna kulinarika.

 

1. dan (četrtek, 7. 3. 2019)

Odhod v dopoldanskih urah z letališča Brnik. Let do Istanbula in naprej do letališča Erçan na Cipru. Transfer do hotela, večerja in prenočevanje.

2. dan (petek, 8. 3. 2019): Zahod

Nad Solijem Anemone Vas

Pot bomo začeli pri ruševinah Soli po poti, ki teče skozi nasade citrusov. Pot gre nato mimo vznožja hribovja Troodos, kjer bodo cvetele spomladanske rastline. Na tem območju je veliko orhidej. Pot se zlagoma vzpenja do vasi Bağlıköy/ Ambelikou, prijetne vasice, skrite v gorski dolini. V vasi se nahaja precej tradicionalnih hiš, ki so obnovljene. Po ogledu vasice in postanku za kavo se bomo vrnili do ruševin Soli, kjer si bomo ogledali ostanke amfiteatra, agoro in baziliko, ki je znana po svojih mozaikih. Obiskali bomo tudi rudarsko mesto Lefke, ki ima bogato otomansko in kolonialno britansko arhitekturo, tu pa je tudi sedež islamske sekte Naqshibendi.

3. dan (sobota, 9. 3. 2019): Kmetijska pokrajina z visoko naravno vrednostjo

  IMG_1032 Orhideja Oljka

Pot bomo zjutraj začeli pri vodnem izviru, katerega vode se zbirajo v akvedukt in tečejo navzdol skozi rodovitno dolino. To je ena od redkih zelenih dolin s skoraj edinim izvirom v severnem delu Cipra, ki nikoli ne presahne. Ob akveduktu uspeva veliko vodnih in močvirnih rastlin. Ozka vijugasta pot sledi vodnemu toku proti dnu doline pod visokimi drevesi pinij. Na koncu akvedukta je velik vodni zbiralnik, ki ga že stoletja uporabljajo za namakanje oljčnih nasadov. V tem nasadu uspeva približno 2000 oljk, 400 od njih je starih več kot 500 let. Nekatera najstarejša drevesa so stara tudi od 800 do 900 let in še vedno obrodijo. V bližini nasada se nahaja tudi podzemna jama in nekaj ruševin. Zaključek pohoda bo po stari stezi ob robu doline med drevesi pinij. Med potjo bomo obiskali tudi grobnico Akdeniz Royal in peščene sipine ob morski obali, kjer bomo lahko opazovali kseromorfne in halofilne rastline Cipra.

4. dan (nedelja, 10. 3. 2019): Endemične in redke vrste na območju Akdeniz, Nicosia

 Tulipani Anemone2 Himantoglossum robertianum-Barlia robertiana Njiva

Pot se nahaja na zavarovanem območju Akdeniz in poteka preko ječmenovih polj, kar je idealno življenjsko okolje za endemične tulipane (Tulipa cypria). Med sezono cvetenja lahko vidimo na stotine rdečih tulipanov med zelenimi poljščinami. Druga redka rastlina Severnega Cipra je alepski hrast (Quercus infectoria), nekdaj prevladujoča gozdna vrsta zahodnih ravnic. To območje je eno od štirih pomembnih hrastovih območij Severnega Cipra in tu uspevajo mnoge ruderalne vrste, med njimi vetrnice in orhideje. Pot poteka mimo vodnega rezervoarja, kjer lahko z malo sreče opazujemo sezonske vodne ptice, zaključi pa se v maronitski vasici Kormacit, kjer živi libanonska arabska krščanska skupnost z neokrnjeno kulturo, ki je v tej odmaknjeni vasici še vedno živa. V popoldanskem čas za ogled Nikozije, razdeljenega glavnega mesta Cipra, kjer bomo vse dni tudi prenočevali.

5. dan (ponedeljek, 11. 3. 2019): Endemiti gora in križarski grad, Kyrenia

  St. Hillarion Hilarion Zelje

Iz vasi Ilgaz vodi pot vzdolž gora do gorske vasice Karmi. To je zelo dobro ohranjena vas z obnovljenimi tradicionalnimi hišami. Pot se nato vzpenja skozi kanjone in doline proti gradu Sv. Hilarion. Grad stoji na skalnem osamelcu, kjer se je ohranilo nekaj zelo specializiranih endemitov gorovja Kyrenia, kot je na primer zelje Sv. Hilariona (Brassica hialionensis). Razgled z gradu na Kyrenio je čudovit. Za konec si bomo ogledali še mesto Kyrenia: staro mestno jedro, zgodovinsko pristanišče in grad Kyrenia.

6. dan (torek, 12. 3. 2019): Lov za gorskimi orhidejami

  Orchis syriaca Ophrys sicula6 Ophrys lapethica2 Ophrys iricolor3 Ophrys levantina2

Na območju Alevkaye so najboljše poti za opazovanje orhidej na Severnem Cipru in z malo sreče lahko najdemo do 10 različnih vrst. Poti po Alevkayi so del najstarejše mreže poti na tem delu otoka. Prve poti je odprla leta 1995 Planinsko športna zveza in nudijo lepe razglede na goro Pentodactylos, ki je simbol gorske verige Kyrenie. Med sprehodom skozi star pinijev gozd lahko opazujemo številna aromatična sredozemska zelišča. Ob poti se nahaja tudi zapuščen armenski samostan. Možnost ogleda znamenitega herbarija. Po poti lahko spremljamo spreminjanje vegetacije na humidnih severnih pobočjih in suhih in vročih južnih pobočjih, kjer se pot konča v tradicionalni ciprski vasi Kalavaç. Med potjo bomo obiskali tudi vas Çatoz (Serdarlι), kjer se bomo seznanili s tradicionalnim vaškim življenjem.

7. dan (sreda, 13. 3. 2019): Mokrišče Famagusta

Famagusta flamingos 1 Obala

Obiskali bomo ostanke antične rimske prestolnice Salamis in se sprehodili 2 km ob obali do lagune Famagusta. Ogledali si bomo jezeri Gülseren in Ayluka, kjer bomo imeli možnost opazovati kravjo čapljo (Bubulcus ibis), ostrogasto pribo (Vanellus spinosus), flaminge in druge ptice. Popoldan si bomo ogledali staro mesto Famagusta in mesto duhov Varosha, nekdanje mondeno letovišče, ki so ga prebivalci zapustili po turški zasedbi leta 1974.

8. dan (četrtek, 14.3. 2019): Zavarovano območje Karpaz

Karpaz3 Osli Karpaz2

Karpaz je zelo posebno območje, ki je malo razvito in ima zato dobro ohranjeno naravno krajino. Svoj ogled bomo začeli z ogledom samostana Apostola Andreja, enem najsvetejših krajev pravoslavnih vernikov. Pot poteka v glavnem po stezah, ki so jih naredili prosto živeči osli s polotoka Karpaz. Čeprav je brinov gozd v ostalem delu Mediterana redek tip vegetacije, potekajo steze po Karpazu prav skozi rastišča teh dreves. Mogoče bo videti lokalno karpaško endemitsko rastlino Teucrium karpasiticum in mnoge ptice selivke, vključno z lokalnim gnezdilcem sredozemskim galebom (Ichthyaetus audouinii), ki je bil nekoč ogrožen.

9. dan (petek, 15. 3. 2019): Ciprske kamnine

Skala Rdeca skala Geo1

Pot bomo začeli na južni obali polotoka Karpaz, kjer se nahajajo peščenjaki iz obdobja neogena. Pot se nato vzpenja po kvartarnih sedimentih in redkih vulkanskih ostankov lave. Glavna točka ogleda je skrivnostna Rdeča skala neznanega izvora, ki se nahaja le tukaj in nikjer drugje na otoku. Sprehod bomo nadaljevali s spustom v dolino in zaključili na severni, apnenčasti obali, kjer si bomo ogledali cerkev Ayios Philon in romansko baziliko v nekdanjem antičnem mestu Karpasia, enem od devetih kraljestev antičnega Cipra.

10. dan (sobota, 16. 3. 2019)
Po zgodnjem zajtrku transfer do letališča. Let Erçan – Istanbul, Istanbul – Brnik.

 

CENA POTOVANJA:

Cena za člane in/ali naročnike revije Proteus na osebo v dvoposteljni sobi: 1.330,00 € (prijavljenih 12 oseb).

Cena za nečlane je višja za 10 %.

DOPLAČILA PO ŽELJI:

 • enoposteljna soba: 200,00 €
 • zavarovanje za tujino Coris: 40,00 €.

OBVEZNO DOPLAČILO OB PRIJAVI MANJŠEGA ŠTEVILA OSEB:

 • doplačilo, če bo v skupini le 10 oseb: 75,00 €,
 • doplačilo, če bo v skupini le 8 oseb: 180,00 €.

OBVEZNO DOPLAČILO ZA DRAŽJO LETALSKO KARTO (prvi nakup letalskih kart se opravi po prijavi minimalnega števila potnikov):

 • ob prijavi po 1. januarju 2019: 50,00 € na osebo,
 • ob prijavi po 1. februarju 2019: 80,00 € na osebo.

POPUSTI

 • plačilo v enem obroku: -5 %

Možno je plačilo v 8 obrokih. Vsaj 4 obroki morajo biti plačani pred odhodom.

Cena vključuje: letalski prevoz na relaciji Ljubljana – Erçan, letališke pristojbine in takse, zavarovanje odpovedi letalskih kart, prevoz z minibusom po programu, 8 x polni penzion, 1 x nočitev z zajtrkom, prenočevanje v butičnem hotelu znotraj starega obzidja Nikozije, slovenskega in lokalnega, angleško govorečega vodnika biologa, vse vstopnine po programu, stroške priprave in organizacijo potovanja.

V ceno NI vključeno: vstopnine za morebitne dodatne oglede, dodatna hrana in pijača, vse ostalo, kar ni navedeno posebej, napitnine za lokalne vodnike in voznike (od 5,00 do 10,00 €).

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani www.proteus.si ali na sedežu društva.

Organizator in izvajalec programa: © Prirodoslovno društvo Slovenije, 2016-2019.

Prirodoslovno društvo Slovenije ima licenci za opravljanje dejavnosti organiziranja in prodaje turističnih aranžmajev: št. 1390 in 1391 z dne, 6. 9 . 2012 (Turistično gostinska zbornica Slovenije).

POMEMBNO!

 • med bivanjem na Cipru potniki niso posebej zdravstveno zavarovani, niti ni zavarovana lastnina ali kakršne koli poškodbe (osebne poškodbe, tatvine, avtomobilske nesreče, ugrabitve, teroristični napadi, nemiri v državi, naravne katastrofe kot so potresi, požari, poplave, plazovi, …)
 • ne odgovarjamo, če bi se v primeru naravnih nesreč, kot so potresi, požari, poplave, plazovi, … moral spremeniti program potovanja,
 • ne odgovarjamo za nesreče ali poškodbe med trekingom in posledicami le-tega,
 • v primeru povišanja cen bencina, hotelov, letalskih kart ali katerih koli drugih cen, se lahko poviša cena aranžmaja,
 • ne odgovarjamo za odpovedi, zamude ali spremembe letov letalskih prevoznikov in posledic (višji stroški, ne izvedba celotnega programa),
 • če letalski prevoznik odpove let in ga prevzame druga letalska družba, ne prevzemamo morebitnih dodatnih stroškov,
 • ne prevzemamo posledic izgube prtljage med letalskimi prevozi, vse morebitne stroške krije potnik,
 • vstopna viza za državljane Slovenije za Severni Ciper ni potrebna,
 • posebna zdravstvena oskrba (npr. cepljenje) pred odhodom ni potrebna.

Pozor! Prijava na potovanje je za potnika obvezujoča, odpoved udeležbe je mogoča le v skladu z IX. členom Splošnih pogojev poslovanja. Riziko odpovedi potovanja lahko zavarujete pri Zavarovalnici Triglav, Zavarovalnici Generali, Assistance Coris d.o.o.., …

 

PRIJAVNICA ZA POTOVANJE

 

Comments are closed.