Novoletna Srbija za gurmane

29. 12. 2018 – 1. 1. 2019

ŠE 4 PROSTA MESTA!

Srbija je dežela, ki je znana po svoji kulinariki. Vse prevečkrat posplošena in podcenjena, saj izbor srbske hrane Slovenci pogosto zožamo na čevapčiče, pleskavice, sarme, polnjene paprike in pasulj. Od pijač poznamo slivovico, morda smo slišali tudi za katero od vin, potem pa se zgodba počasi konča.

Lanskoletno novoletno gastronomsko potepanje zato letos nadaljujemo z novim programom, ki bo navdušil še tako izbirčne brbončice, želodec pa bo lahko počival ob ogledu nekaterih manj znanih kulturnih zanimivostih.

SRBIJA, KOT JE ŠE NE POZNATE!

 

1. dan: 29. december 2018: MANGULICA, RAKIJA

 

Po nekajurni vožnji se bomo ustavili v Bojčanski šumi, zavarovanem območju, kjer gojijo avtohtone prašiče mangulice. V restavraciji Bojčinska koleba so znani po pripravi jedi iz mangulic in njihov sloves bomo preizkusili tudi sami. Da se bo kosilo dobro in lepo prebavilo, se bomo odpeljali na ogled Avale, da si malo zbistrimo glave in pretegnemo noge, ob tem pa se seznanimo z nekaj srbske zgodovine. Sledila bo vožnja do hotela SUčević, kjer bomo imeli degustacijo več odličnih vrst domačije rakije.

Večerja in prenočevanje v Hotelu Sučević v bližini Beograda.

2. dan: 30. december 2018: PIVO, KRALJEVO VINO

 

Po zajtrku se bomo odpravili na obisk najboljše in najbolj znane craft pivovarne v Srbiji Kabinet. Izvirni okusi in etikete posameznih vrst piva bodo vsekakor prijale pivskim sladokuscem, ki bodo po prijetni izkušnji prav gotovo komaj čakali nadaljevanje v Vinariji Aleksandrović, ki je zaslužna, da se kraljevo vino Triumf še vedno proizvaja. Vino bomo seveda poskusili tudi sami. Sledil bo ogled kraljevih grobnic v Oplencu, nato pa bomo odšli na kraljevo večerjo in prenočevanje.

3. dan: 31. december 2018: MLINI IN POEZIJA

 

Pot nas bo vodila proti reki Kolubari, kjer so včasih stali številni mlini, v katerih so nekoč mleli žito. Danes sta ostala le še dva, ki si ju bomo tudi ogledali. Sledil bo ogled Brankovine, kulturno-zgodovinskega parka, kjer se bomo seznanili s pesnico Desanko Maksimović in pokukali v etno park s starimi ohranjenimi hišami. Ker bodo naše brbončice že nestrpne, jih bomo zadovoljili v Etno parku Avlija, nato pa se odpeljali do hotela v Sremski Mitrovici in se pripravili na novoletni večer. Preživeli ga bomo na posesti Etno zdanje »Zmaj od Noćaja« ob domači tradicionalni hrani, pijači in glasbi.

4. dan: 1. januar 2019: POVRATEK DOMOV

 

Sredi dopoldneva povratek v Slovenijo. Prihod v popoldanskih urah.

 

CENA

 • Cena za člane na osebo v dvoposteljni sobi: 215,00 € (25 oseb).
 • Cena za nečlane v dvoposteljni sobi je višja za 10 %.

 

CENA VKLJUČUJE:

 • prevoz s turističnim avtobusom z vsemi pripadajočimi stroški,
 • 3 x nočitev z zajtrkom (Hotel Sučević, Etno selo Divljakovac, Hotel Wood Sremska Mitrovica),
 • slovenskega vodnika z licenco TZS in srbskega vodnika z licenco,
 • organizacijo potovanja.

 

POPUSTI:

 • plačilo v enem obroku: -5 %.
 • Možno je plačilo v 3 obrokih. Vsaj 2 obroka morata biti plačana pred odhodom.

 

OBVEZNA DOPLAČILA ZA VSTOPNINE IN DEGUSTACIJE: 122, 00 €:

 • večerje (Hotel Sučević, Etno selo Divljakovac, Etno selo Zmaj od Noćaja – novoletna večerja z 20 jedmi in neomejeno količino hrane in pijače ob živi glasbi),
 • kosila pri izbranih gostinskih ponudnikih (Bojčinska koleba, Etno park Avlija),
 • vse vstopnine in degustacije po programu (6 x).

 

OBVEZNO DOPLAČILO V PRIMERU MANJŠEGA ŠTEVILA POTNIKOV:

 • za skupino od 21 do 24 oseb: 25,00 €,
 • za skupino od 15 do 20 oseb: 90,00 €.

DOPLAČILO PO ŽELJI:

 • enoposteljna soba: 50,00 €

Zemljevid poti Srbija

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani www.proteus.si ali na sedežu društva.

Avtorica programa: © Janja Benedik, 2018.

Organizator in izvajalec programa: © Prirodoslovno društvo Slovenije, 2018-2019.

Vodstvo: Janja Benedik in Pavle Pavlović.

Prirodoslovno društvo Slovenije ima licenci za opravljanje dejavnosti organiziranja in prodaje turističnih aranžmajev: št. 1390 in 1391 z dne, 6. 9 . 2012 (Turistično gostinska zbornica Slovenije).

 

DODATNE INFORMACIJE:

 • BOJČINSKA KOLEBA se nahaja v gozdu Bojčinska šuma v občini Surčin nedaleč od Beograda. Gozd je zavarovan kot naravni spomenik zaradi nekaterih rastlinskin in živalskih vrst, med katerimi izstopa orel belorepec. Mangulica je stara avtohtona pasma svinj, v Bojčinski šumi pa se prosto pasejo na 60 ha veliki površini. Izredno okusno meso mangulic bomo poskusili v restavraciji Bojčinska koleba.
 • PIVOVARNA KABINET velja za eno najbolj poznanih kraft pivovarn na Balkanu in je prva kraft pivovarna v Srbiji. Poznani so po pestri paleti različnih okusov piva, za katere so prejeli številna mednarodna priznanja in nagrade. Nekaj vrst piva bomo preizkusili tudi mi.
 • VINARIJA ALEKSANDROVIĆ nadaljuje tradicijo pridelave vin vinske kleti kraljev Petra in Aleksandra Karađorđevića, še posebej so ponosni na sortni sestav Triumf, najboljšega vina kraljevske vinske kleti, ki so ga pred drugo svetovno vojno pili na skoraj vseh evropskih kraljevskih dvorih. Poleg drugih vin bomo ob obisku preizskusili tudi vino Triumf.
 • MLINI NA KOLUBARI so v glavnem propadli, ohranila sta se dva, ki sta obnovljena in predstavljata pomembno kulturno in tehniško dediščino Srbije.
 • BRANKOVINA predstavlja etno muzej na prostem in je zgodovinsko povezan s princem Aleksom Nenadovićem, ki se je boril v avstroogrsko-turški vojni, ogledali pa si bomo tudi grob slavne srbske pesnice Desanke Maksimović.
 • ETNO PARK AVLIJA predstavlja nekdanje življenje na srbskem podeželju, ob odlični lokalni hrani pa se bomo seznanili s srbsko glasbeno tradicijo.
 • ETNO ZDANJE »ZMAJ OD NOĆAJA« arhitekturno predstavlja srednjeveško utrjeno posestvo, ki predstavlja družinsko vez z mačvanskim vojvodo Stojanom Čupićem (Zmaj od Noćaja), ki je odigral pomembno vlogo v času prve srbske vstaje proti Turkom. Na izvrstnem kmečkem turizmu bomo spoznali nekaj srbske zgodovine, predvsem pa okušali odlično domačo hrano in v prijetnem vzdušju pričakali leto 2019.

 

POZOR! Prijava na potovanje je za potnika obvezujoča. Odpoved je mogoča le v skladu z IX. členom Splošnih pogojev poslovanja.

PRIJAVNICA

Verzija za tisk: Print logo

 

Comments are closed.