Ob vznožju Dolomitov

24. – 26. maj 2019

3 dni • avtobus

 

TRENUTNO SO VSA MESTA ZASEDENA!

 

Benečija leži na stiku med Južnimi Alpami in Beneško laguno in v sebi skriva številne zgodbe o zemeljski zgodovini, o zgodovini človeka, o njegovem domiselnem načinu preživetja, o tekmovanju z naravo in izgubljenim bojem, o bogati kulturi različnih ljudstev, ki so v preteklosti naselila te kraje. Zgodbe o vodi, ki prihaja na površje v številnih izvirih in je nekoč poganjala mline ter v dolgi geološki preteklosti preoblikovala površje v čudovite doline in soteske. Voda, ki napaja številna polja in vinograde in ustvarja pogoje za življenje številnim rastlinskim in živalskim vrstam. Toliko zgodb, da se jih bomo večino le dotaknili, podrobneje pa spoznali le izbrane in skupaj sestavili novo, le našo.

 

1. dan: petek, 24. maj 2019

 

Zjutraj odhod iz Ljubljane proti Spilimbergu, kjer si bomo ogledali znamenito Šolo mozaikov s praktičnim prikazom priprave in izdelave. Sledila bo vožnja v vas Polcenigo, kjer si bomo ogledali številne vodne izvire, tako imenovane fontanile, ki so značilni za Padsko nižino, in se sprehodili po arheološkem parku, ki stoji na mestu nekdanjega mostiščarskega naselja (1 h hoje po ravnini). Novo zgodbo o vodi bomo spoznali ob čudovitem starem mlinu Molinetto della Croda, nato pa se ob reki Piavi odpeljali do čudovitega starega mesteca Feltre ob dnu Bellunske doline, kjer bo večerja in prenočevanje.

 

2. dan: sobota, 25. maj 2019

 

Dan bomo preživeli v dolini Belluno. Najprej se bomo sprehodili do soteske Brent dell’Art, ki slovi po pisanih plasteh apnencev in se seznanili z geološko zgodovino teh krajev (pribl. 2 h zložne hoje). Z zanimivo geologijo in geomorfologijo belunske doline se bomo seznanili tudi v dolini jezera Mis in si ogledali čudovita korita in slap (1,5 h nenaporne hoje). Sledilo bo spoznavanje kulture v dolini Cadore, kjer si bomo v vasi Cibiana di Cadore ogledali znamenite murale in se seznanili z značilno arhitekturo teh krajev. Pred večerjo in prenočevanjem v vasi Pieve di Cadore pa si bomo ogledali še rojstno hišo znamenitega slikarja Tiziana in se seznanili z eno od uspešnih obrti teh krajev – izdelovanjem očal.

 

3. dan: nedelja, 26. maj 2019

 

Iz doline Cadore se bomo ob reki Piavi spet spustili v dolino in se ob vasi Langarone zapeljali do znamenite soteske Vajont z istoimenskim jezom. Tam je zaradi človeškega pohlepa in neupoštevanja zakonitosti narave leta 1963 prišlo do hude naravne katastrofe, v kateri je umrlo več kot 2000 ljudi. Po ogledu se bomo zapeljali do mesteca Vittorio Veneto in si ogledali čudovito staro mestno jedro. Pred odhodom domov se bomo ustavili na posestvu Astoria na pokušini vin in se seznanili z njihovo pridelavo v dolini Val Prosecco. Prihod v Ljubljano je predviden v večernih urah.

 

CENA:

 • Cena za člane in naročnike revije Proteus na osebo v dvoposteljni sobi : 255,00 € (25 oseb) – OB PRIJAVI PO 14. APRILU 2019 JE CENA VIŠJA ZA 10 %.
 • Cena za nečlane v dvoposteljni sobi je višja za 10 %.

 

Cena vključuje:

 • prevoz s turističnim avtobusom z vsemi pripadajočimi stroški,
 • 2 x polpenzion,
 • vse vstopnine,
 • slovenskega vodnika z licenco TZS,
 • organizacijo potovanja.

 

Obvezna doplačila:

 • v primeru, da je potnikov le 20: 35,00 €,
 • v primeru, da je potnikov le 15: 65,00 €.

 

Doplačila po želji:

 • 6,50 €za osnovno zdravstveno zavarovanje za tujino Coris (osnovno multirisk),
 • zavarovanje rizika odpovedi (le za osebe do 75. leta starosti): 4,3 % vrednosti aranžmaja,
 • enoposteljna soba: 60,00 €.
 • Doplačilo poravnate ob vplačilu akontacije.

 

Popusti:

 • Plačilo v enem obroku: – 5 %.
 • Možno je plačilo v 3 obrokih. Vsaj 2 obroka morata biti plačana pred odhodom.

 

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani www.proteus.si ali na sedežu društva.

Avtorica programa: © Janja Benedik, 2018.

Organizator in izvajalec programa: © Prirodoslovno društvo Slovenije, 2018-2019.

Prirodoslovno društvo Slovenije ima licenci za opravljanje dejavnosti organiziranja in prodaje turističnih aranžmajev: št. 1390 in 1391 z dne, 6. 9 . 2012 (Turistično gostinska zbornica Slovenije).

 

Pozor! Prijava na potovanje je za potnika obvezujoča, odpoved udeležbe je mogoča le v skladu z IX. členom Splošnih pogojev poslovanja. Riziko odpovedi potovanja lahko zavarujete pri Zavarovalnici Triglav, Zavarovalnici Generali, Assistance Coris d.o.o.., …

 

PRIJAVNICA za potovanje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.