Od izvira do izliva

17. – 19- april 2019

tridnevna ekskurzija • avtobus

 

1. dan: 17. april 2019

Timava Villa Manin Parco delle

Vožnja iz Ljubljane do Štivana, kjer si bomo ogledali izvire Timave, najkrajše italijanske reke, ki vodo dobi iz večih virov, med drugim iz reke Reke, ki buči v podzemlje v Škocjanskih jamah. Kraj je znan že iz antičnih časov in v bližini je ohranjen delček rimske ceste. Sledila bo vožnja mimo Palmanove do Ville Manin, rezidence zadnjega beneškega doža Ludovica Manina konec 18. stoletja. Danes v vili gostujejo različne razstave in prireditve ter muzej, mogoče pa si je ogledati tudi čudovit park. V neposredni bližini vile se nahajajo izviri, tako imenovane fontanille, ki so zavarovani v sklopu Parco delle Risorgive. Sprehodili se bomo po učni poti (pribl. 4 km) in si ogledali vodne izvire, ki so tako značilni za celotno Padsko nižino. Sledila bo vožnja do mesteca Spilimbergo, kjer se nahaja svetovno znana šola mozaikov. Rečni prodniki so lahko vir materiala tudi za umetniške mozaike in ogledali si bomo šolo s predstavitvijo restavratorskega centra in načine izdelave mozaikov iz različnih materialov. Po ogledu vožnja do hotela, večerja in prenočevanje.

 

2. dan: 18. april 2019

Polcenigo Sviloprejke Vittorio Veneto

Po zajtrku vožnja do vasi  Polcenigo ob vznožju Zahodnih Karnijskih Predalp, kjer izvira reka Livenza. Pred nekaj tisoč leti je bilo tu najjužneje ležeče alpsko mostiščarsko naselje, ki je danes vpisano na UNESCO-v seznam kulturne dediščine. Številni izviri (fontanilli) se nahajajo tudi tu in jih bomo lahko opazovali v sklopu arheološkega parka. Sledila bo vožnja proti mestu Vittorio Veneto, kjer si bomo se bomo sprehodili še po srednjeveškem delu mesta in si privoščili kavo, nato pa si bomo v predmestju ogledali Muzej sviloprejstva, ki je posvečen eni od glavnih gospodarskih panog od konca 18. do začetka 20. stoletja. Muzej se nahaja v starem mlinu. Po ogledu muzeja bo sledila vožnja v hotel na večerjo in prenočevanje.

 

3. dan: 19. april 2019

Sile2 Sile3 Burano

Po zajtrku se bomo odpeljali do vasice Portegrandi in se vkrcali na ladjico, s katero se bomo odpeljali po reki Sile po kanalih do Beneškega zaliva in si ogledali otoke Murano, Burano in Torcello. Med potjo bomo lahko opazovali izliv reke Sile v Beneški zaliv ter vodne ptice in spoznavali slanoljubno rastlinstvo. Na otokih se bomo seznanili z izdelovanjem muranskega stekla (voden ogled steklarne) in se seznanili z bogato kulturno dediščino ter življenjem ob morski laguni. Po ogledih vožnja proti Ljubljani, kamor bomo prispeli v poznih večernih urah.

 

Cena izleta:

  • 15 oseb: 360,00 €
  • 20 oseb: 320,00 €
  • 25 oseb: 295,00 €

Doplačila po želji: plačate ob plačilu prvega obroka aranžmaja.

  • enoposteljna soba: 30,00 €
  • zavarovanje za tujino Coris: 6,50 €

Obvezno doplačilo: do polne cene aranžmaja v primeru manjšega števila potnikov.

Možno je plačilo v 5 obrokih. Pri plačilu v enem obroku nudimo 5 % popust.

Cena vključuje: prevoz s turističnim avtobusom po programu z vsemi pripadajočimi stroški, vse vstopnine in lokalni vodniki, vožnja z ladjico v Beneški zaliv z lokalnim vodnikom in vodenim ogledom steklarne), 2 x polpenzion (Hotel all’ Orso, Biancade di Roncade v bližini Trevisa), slovensko vodstvo, stroški priprave in organizacije potovanja.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani www.proteus.si ali na sedežu društva.

Avtorica programa: © Janja Benedik, 2018.

Organizator in izvajalec programa: © Prirodoslovno društvo Slovenije, 2019.

 

PRIJAVNICA

 

Comments are closed.