PREDAVANJE: Raziskovanje leopardov v Namibiji

V sredo, 15. maja 2024 vas ob 19.00 uri vabimo, da se nam pridružite na naravoslovnem predavanju z naslovom Raziskovanje leopardov v Namibiji, ki ga bo za člane in članice Prirodoslovnega društva Slovenije pripravil biolog Nik Šabeder.

Afriški leopardi so ena izmed najbolj razširjenih velikih mačk na svetu, vendar pa je vrsta ogrožena. Zaradi velike prilagodljivosti in širokega spektra habitatov, ki jih poseljuje,  jo spremlja tudi veliko konfliktov s človekom. Tekom predavanja bomo sprva orisali geopolitične in fitogeografske značilnosti raziskovalnega območja v Namibiji, potek terenskega dela in kaj so naša raziskovalna vprašanja v zvezi z leopardi. Nadalje bodo predstavljeni prvi pridobljeni rezultati raziskav s področja habitatnih preferenc leopardov v afriški grmovni savani, nekaj besed pa bo namenjenih tudi njihovi prehrani in prehranjevalnih vedenjih.

O predavatelju: Nik Šabeder je biolog z velikim zanimanjem narave kot celote, najbolj ga navdušujejo mokrišča, gozdovi in Afriška savana. Zaposlen je na Biotehniški fakulteti, kjer kot mladi raziskovalec opravlja raziskave s področja ekologije leopardov, v prostem času pa je član večih nevladnih organizacij s področja varstva narave, pri čemer se ukvarja s favnistiko kačjih pastirjev in dvoživk.

Leopard (Panthera pardus) Avtor: Miha Krofel

Predavanje bo potekalo v prostorih Prirodoslovnega društva Slovenije, (Poljanska cesta 6, Ljubljana, drugo nadstropje levo) ter prek spletne platforme Zoom.

 

Povezava do spletnega predavanja: https://us06web.zoom.us/j/83210476520?pwd=WvzZJ42MnfaJOuxQLuwwUEphdvxMOt.1

VABILO

 

Comments are closed.