Razpis za šolsko leto 2015-2016

Prirodoslovno društvo Slovenije organizira tekmovanje iz znanja biologije za osnovne šole za Proteusovo priznanje. Tekmovanje je organizirano na dveh nivojih – šolskem in državnem.

Na šolsko tekmovanje se lahko prijavijo učenci 8. in 9. razredov osnovnih šol. Več o pogojih udeležbe na državnem tekmovanju in ostala pravila tekmovanja si preberite v Pravilniku tekmovanja, ki je objavljen na spletni strani www.proteus.si.

Tema tekmovanja v naslednjem šolskem letu bo Metulji Slovenije, učenci pa naj poznajo naslednjo tematiko:

  • morfološko zgradbo metuljev, razvoj, življenjska okolja, prilagoditve na okolje,
  • ogroženost: kaj jih ogroža in zakaj,
  • posamezne vrste in njihove značilnosti: velerilec (Macroglossum stellatarum), jamamaj ali japonska sviloprejka (Antharaea yamamai), črtasti medvedek (Euplagia quadripunctaria), navadni gobar (Lymantria dispar), strašničin mravljinčar (Phengaris/Maculinea teleius), rdeči apolon (Parnassius apollo), barjanski okarček (Coenonympha oedippus), lastovičar (Papilio machaon), citronček (Gonepteryx rhamni) in lorkovičev rjavček (Erebia clacaria).
  • Latinskih imen ni potrebno poznati!

 

Šolsko tekmovanje bo v sredo, 21. oktobra 2015 ob 13.00, državno pa v petek, 4. decembra 2015 ob 15.00. Šolsko tekmovanje bo trajalo 45 minut, državno pa 90 minut.

Lokacije državnega tekmovanja bomo objavili konec meseca septembra na naši spletni strani.

Rezultati državnega tekmovanja bodo objavljeni najkasneje v 10 dneh po izvedenem tekmovanju na spletnih straneh društva.

 

Kotizacija za učenke in učence za sodelovanje na tekmovanju: višina kotizacije znaša 2,44 € (vštet je 22 % DDV) na posameznega učenca, ki se bo udeležil tekmovanja na šolskem nivoju. Račun za kotizacijo bomo na šole poslali po končanem tekmovanju.

Comments are closed.