Sicilija in Eolski otoki

24. april – 2.maj 2018

devetdnevno potovanje Ÿ • letalo • avtobus

VSA MESTA SO ZASEDENA!

Sicilija je največji otok v Mediteranu. Zaradi svoje strateške lokacije v osrednjem delu mediteranskega morja in naravnih vrednot je že od samega začetka človeške poselitve tega območja zbujala veliko pozornosti. Najstarejši ostanki prvih naseljencev otoka so stari 12.000 let, kasneje pa so območje naselile in upravljale praktično vse naprednejše civilizacije na območju Mediterana: od Grkov, Rimljanov, Arabcev do Normanov, Francozov, Špancev in Italijanov. Sicilija je izredno zanimiva tudi z geološkega stališča. Veliko pozornost seveda vzbuja največji evropski delujoči vulkan Etna in vulkansko Eolsko otočje, izredno zanimive pa so tudi druge lokacije, ki so prava poslastica za vse ljubitelje narave.

 

1. dan: torek, 24. april 2018

Popoldan odhod s posebnim avtobusom iz Ljubljane do letališča v Benetkah. Vožnja z letalom do Catanie, kamor bomo prispeli v poznih večernih urah. Prenočevanje v Catanii.

2. dan: sreda, 25. april 2018: NARAVNI REZERVAT VENDICARI, ALCANTARA

 

Po zajtrku se bomo odpeljali proti jugu do Naravnega rezervata Vendicari, kjer se bomo po eni od številnih poti sprehodili mimo arheoloških spomenikov, ob morski obali, lagunah z brakično in celinsko vodo, makijo, … Če bomo imeli srečo, bomo lahko opazovali vodne ptice. Kasneje se bomo odpeljali do znamenite soteske ob reki Alcantara in si ogledali šestkotne bazaltne stebre. Sledil bo povratek v Catanio, ob poti si bomo ogledali še Obalo Kiklopov. Večerja v hotelu in prenočevanje ob vznožju Etne.

3. dan: četrtek, 26. april 2018: ETNA

 

Dan bomo namenili raziskovanju vulkana Etna, kamor se bomo odpravili pod vodstvom lokalnega vodnika in geologa in program prilagodili trenutnim razmeram: v primeru zelo ugodnih razmer se bomo s sedežnico in s kombiji odpeljali do jugovzhodnega kraterja pod vrhom. Če razmere tega ne bodo dopuščale, pa se bomo morali zadovoljiti s pohodom po pobočju vulkana in ogledom manjših, že ugaslih kraterjev. Po povratku z vrha bo sledil ogled kraterjev iz 18. in 19. stoletja z lavinimi cevmi in lavinimi tokovi iz obdobja 2001–2002. V popoldanskem času se bomo odpravili v notranjost otoka, kjer bomo v kraju Piazza Armerina imeli večerjo in prenočevanje.

4. dan: petek, 27. april 2018: VILLA IMPERIALE DEL CASALE – AGRIGENTO – SCALLA DEL TURCHI

 

Zjutraj se bomo odpravili v bližnji arheološki park in si pri kraju Piazza Armerina ogledali znamenito rimsko vilo z mozaiki Villa imperiale del Casale. Mestna rimska vila ima najbogatejše, največje in najbolj kompleksne mozaike na svetu, ki so se ohranili zaradi plazu, ki je zasul vilo. Po ogledu se bomo odpeljali proti južni obali in se ustavili v Dolini templjev pri mestu Agrigento. Seznanili se bomo z ostanki antične kulture, ki so jo kasneje nadomestile številne druge. Pot bomo nato nadaljevali do Porto Empedocle, kjer si bomo nedaleč stran ogledali »turške stopnice« – Scala del Turchi in se seznanili z njihovim nastankom, ki je vezan na orbitalne cikle našega planeta. Sledila bo vožnja do hotela v bližini, kjer bo večerja in prenočevanje.

5. dan: sobota, 28. april 2018: CATTEDRALA DI SALE – MACALUBE – CEFALU – MILAZZO

 

Po zajtrku bomo morda lahko obiskali rudnik soli Cattedrale di sale, ki slovi po zanimivih vzorcih črnih in belih plasti soli, nastale pri izhlapitvi Sredozemskega morja v preteklosti (odvisno od trenutnih razmer v rudniku). Nato se bomo odpeljali do Naravnega rezervata Vulcanelli di Macalube, kjer se bomo sprehodili po zavarovanem območju s sedimentnimi muljastimi vulkani in izvedeli, zakaj to niso pravi vulkani. Sledila bo vožnja do severne obale Sicilije, kjer se bomo ustavili v slikovitem obalnem mestecu Cefalu in si privoščili kratek oddih pred nadaljevanjem vožnje do mesta Milazzo na severovzhodnem delu otoka. Tam bo v hotelu ob pristanišču večerja in prenočevanje.

6. dan: nedelja, 29. april 2018: VOLCANO – LIPARI

 

Po zajtrku se bomo vkrcali na ladjo in odpluli iz Milazza do otoka Lipari, kjer bomo preko dneva v hotelu shranili svojo prtljago in se nato podali na vožnjo z ladjo do sosednjega otoka Vulcano, ki je vsem vulkanom dal tudi ime. Po pristanku se bomo povzpeli do vrha kraterja in se sprehodili po njegovem robu. Glede na razmere bomo doživeli tudi bolj ali manj intenziven stik z vulkanskimi izpusti (fumarolami) in samorodnim rumenim žveplom. Po spustu v mesto bomo pri pristanišču videli tudi “smrdljivo” blatno jezero, se vkrcali na ladjo in se vrnili na otok Lipari, kjer bo v hotelu večerja in prenočevanje.

7. dan: ponedeljek, 30. april 2018: LIPARI

 

Dan bo namenjen raziskovanju otoka Lipari: ustavili se bomo na znanem razgledišču Quattrocchi (štiri očesa), videli bomo fumarole in zapuščeni rudnik kaolina s pisanimi vulkanskimi kamninami, spustili se bomo po poti do zahodne obale in se z avtobusom odpeljali do severnega dela otoka, kjer se v lavinem toku nahajata beli plovec in črni obsidian. Po krožni poti okoli otoka bo sledil povratek v hotel.

8. dan: torek, 1. maj 2018: STROMBOLI

 

Zapustili bomo otok Lipari in se odpeljali na Stromboli, najaktivnejši otok v Eolskem otočju. Popoldne se bomo peš povzpeli proti vrhu otoka (urejena turistična pot od morja do nadmorske višine približno 750 m) in z njegovega roba v mraku opazovali izbruhe lave iz treh kraterjev. Po rednih izbruhih slovi ta otok tudi z imenom svetilnik Mediterana. Prenočevanje v hotelu na Stromboliju.

9. dan: sreda, 2. maj 2018: SAVOCA

 

Zgodaj zjutraj se bomo s Strombolija odpeljali v Milazzo, od tam pa ob vzhodni obali otoka proti letališču Catania. Če bomo imeli čas, se bomo ustavili v Savocci, kjer si bomo v kapucinskem samostanu ogledali znamenite mumije ali pa naravni rezervat Fiumefreddo z rastiščem ciperusa. V Benetke bomo prispeli v poznih večernih urah. Prihod v Ljubljano je predviden v zgodnjih jutranjih urah v torek, 3. maja.

 

CENA POTOVANJA, POGOJI, DOPLAČILA

Okvirna cena za člane*: 1.200,00 € – 30 oseb, 1.350,00 € – 20 oseb.

Cena za nečlane: 10 % višja od članske cene.

*Cena aranžmaja se lahko delno spremeni zaradi sprememb cen avtobusnega prevoznika s Sicilije.

Za plačilo v enem obroku nudimo 5 % popust na osnovni aranžma. Možno plačilo v 7. obrokih. Zadnji obrok mora biti plačan pred odhodom.

Cena vključuje:

 • transfer na relaciji Ljubljana – letališče Benetke in nazaj,
 • letalski prevoz na relaciji Benetke – Catania – Benetke,
 • prevoz z avtobusom po Siciliji in otoku Lipari,
 • 8 x polpenzion v hotelih 3 ali 4*,
 • slovenski vodnik z licenco TZS, slovenski strokovnjak za geologijo,
 • vse vstopnine po programu, razen za Etno (Villa imperiale del Casale, Agrigento, pohod na Stromboli),
 • prevozi z ladjo na Eolskih otokih (Milazzo – Lipari, Lipari – Vulcano, Lipari – Stromboli, Stromboli – Milazzo),
 • organizacija potovanja in strokovno vodstvo, DDV.

Cena NE vključuje:

 • dodatne hrane in pijače,
 • enoposteljne sobe,
 • vstopnine za dodatne oglede,
 • sedežnice, kombije in lokalnega vodnika za Etno (doplačilo v primeru ugodnih razmer, predvidoma 65,00 € na osebo),
 • vse ostalo, kar ni navedeno v programu.

Doplačilo po želji:

 • 120,00 € za enoposteljno sobo,
 • 5 % vrednosti aranžmaja za zavarovanje rizika odpovedi potovanja (odstopnina),
 • 15,00 € za osnovno nezgodno zavarovanje za tujino Coris (osnovno multirisk).

Doplačilo poravnate ob vplačilu akontacije.

Obvezna oprema:

 • pohodni čevlji,
 • naglavna svetilka.

V primeru podražitve letalskih kart si pridržujemo pravico do spremembe cene aranžmaja.

 

POMEMBNO!

 • med bivanjem na Siciliji potniki niso zdravstveno zavarovani (se ureja posebej), niti ni zavarovana lastnina ali kakršne koli poškodbe (osebne poškodbe, tatvine, avtomobilske nesreče, ugrabitve, teroristični napadi, nemiri v državi, naravne katastrofe kot so potresi, požari, poplave, plazovi, …)
 • ne odgovarjamo, če bi se v primeru naravnih nesreč, kot so potresi, požari, poplave, plazovi, … moral spremeniti program potovanja,
 • ne odgovarjamo za nesreče ali poškodbe med trekingom in posledicami le-tega,
 • v primeru povišanja cen bencina, hotelov, letalskih kart ali katerih koli drugih cen, se lahko poviša cena aranžmaja,
 • ne odgovarjamo za odpovedi, zamude ali spremembe letov letalskih prevoznikov in posledic (višji stroški, ne izvedba celotnega programa),
 • če letalski prevoznik odpove let in ga prevzame druga letalska družba, ne prevzemamo morebitnih dodatnih stroškov,
 • ne prevzemamo posledic izgube prtljage med letalskimi prevozi, vse morebitne stroške krije potnik.
 • Posebna zdravstvena oskrba (npr. cepljenje) pred odhodom ni potrebno.

Avtorja programa: © Timotej Verbovšek & Janja Benedik, 2017.

Organizator in izvajalec programa: © Prirodoslovno društvo Slovenije, 2017.

Vodstvo: dr. Timotej Verbovšek, Janja Benedik in lokalni vodniki.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa.

Prirodoslovno društvo Slovenije je 6. septembra 2012 pridobilo licenco za opravljanje dejavnosti organiziranja (št. 1390) in prodaje turističnih aranžmajev (št. 1391) pri Turistično gostinski zbornici Slovenije.

 

PRIJAVE SPREJEMAMO DO 15. MARCA 2018 OZIROMA DO ZASEDENOSTI MEST.

 

PRIJAVNICA

Pot Sicilija-gif

Comments are closed.