Skrivnostni Epir

23. april – 2. maj 2016

desetdnevno potovanje • Ÿ ladja • Ÿ avtobus

Severno-grška pokrajina Epir je nekaj posebnega: ostanki antične Grčije se prepletajo z naravnimi lepotami Pindskega gorovja, kjer so zaradi skrivnosti narave že v davnini nastajale bajke in legende, ki še danes navdihujejo redke obiskovalce. Mešanica kultur, geološke in botanične posebnosti območja zaznamujejo tudi številni samostani, reke pa so v geološki preteklosti izoblikovale slikovite soteske, ki so burile duhove antičnim prebivalcem in jih vodile v mitološko podzemlje. Vsega po malem za vse tiste, ki vam narava pomeni nekaj več kot le – narava.

 

1. dan: (sobota, 23. 4. 2016)

Odhod v zgodnjih jutranjih urah iz Ljubljane proti pristanišču v Italiji. Vkrcanje na ladjo in plovba proti Grčiji do pristanišča Igoumenitza.

2. dan (nedelja, 24. 4. 2016): Dodona – Ioannina

Po pristanku v Igoumenitzi vožnja do slavnega starogrškega svetišča in preročišča Dodona ob vznožju gore Tamaros. Ogledali si bomo ostanke svetišč in gledališča. Pot bomo nadaljevali proti Ioannini, kjer si bomo v predmestju ogledali zanimiv muzej voščenih lutk s prikazom zgodovine Epira. Od tu bo le še kratka vožnja do mesta Ioannina, kjer bo namestitev v hotelu in počitek, v poznih popoldanskih urah pa ogled mesta z burno zgodovino, ki jo je zaznamovalo dolgoletno vladanje Ali paše Tepelene. Večerja in prenočevanje v Ioannini.

3. dan (ponedeljek, 25. 4. 2016): Zagoria: soteska Vikos

Po zajtrku se bomo odpeljali do območja v Pindskem gorovju, imenovanem Zagoria, ki se nahaja znotraj Narodnega parka Vikos–Aoös. Tam se bomo iz vasi Vikos spustili v kanjon z enakim imenom, ki ga je izoblikovala reka Voidomatis. Kanjon velja za najglobjega na svetu glede na njegovo širino. Po 4 – 6 urah hoje se bomo povzpeli do vasi Monodendri in si privoščili počitek v vasici z značilno arhitekturo kamnito arhitekturo*. Sledila bo vožnja do nižjega toka reke Voidomatis, kjer si bomo ogledali nekaj lepo ohranjenih kamnitih turških mostov. Po ogledu se bomo vrnili v Ioannino, kjer bo večerja in prenočevanje.

4. dan (torek, 26. 4. 2016): Perama – Metsovo

Po zajtrku si bomo na obrobju mesta Ioannina ogledali kraško jamo Perama ob vznožju gore Goritza. Jamo je pred približno 1,5 milijoni let oblikovala podzemna reka, v njej pa so našli tudi ostanke jamskih medvedov, še danes pa v njej živi mnogo jamskih nevretenčarjev. Jamo z izredno lepimi kapniki si bomo ogledali z lokalnim vodnikom. Po ogledu bo sledila vožnja do mesta Metsovo z lepo obnovljeno tradicionalno arhitekturo in vlaško kulturo. Ogled mesta in bližnje okolice. Večerja in prenočevanje v mestu Metsovo.

5. dan (sreda, 27. 4. 2016): Metsovo

Po zajtrku se bomo odpeljali do akumulacijskega jezera reke Aoos in si privoščili celodnevni izlet po okolici, kjer bo čas za spoznavanje spomladanskega rastlinstva in drugih naravnih posebnosti Pindskega gorovja. V poznih popoldanskih urah povratek v Metsovo, večerja in prenočevanje.

6. dan (četrtek, 28. 4. 2016): Meteora

Po zajtrku vožnja do samostanov v Meteori, kjer se bomo seznanili z geološko zgodovino območja in si ogledali vsaj enega od številnih samostanov na znamenitih skalnih osamelcih. Po ogledu prosto, večerja in prenočevanje v Meteori.

7. dan (petek, 29. 4. 2016)

Po zajtrku se bomo odpeljali mimo Trikale proti soteski reke Acheloos, ki je dobila ime po starogrškem rečnem bogu in velja za eno daljših grških rek. Privoščili si bomo kratek ogled in se seznanili z ekološko problematiko območja zaradi načrtovane umetne preusmeritve naravne struge. Z vožnjo bomo nadaljevali proti zahodu, kjer se bomo v popoldanskih urah ustavili ob laguni Lamnothalasa. Večerja in prenočevanje v enem od letovišč ob obali Jonskega morja.

8. dan (sobota, 30. 4. 2016): Necromanteion, Acheron

 

Po zajtrku se bomo odpeljali do ostankov antičnega mesta Necromanteion, kjer so bila nekoč glavna vrata v Had, mesto mrtvih. Pot bomo nadaljevali do soteske reke Acheron, mitološke reke Styx, ki je vodila v mitološko podzemlje. Po ogledu in kratkem sprehodu se bomo odpeljali do Igoumenitse, kjer se bomo pozno ponoči vkrcali na ladjo. Nočna vožnja z ladjo proti Italiji.

9. dan (nedelja, 1. 5. 2016)

Celodnevna vožnja po Jadranskem morju proti Italiji.

10. dan (ponedeljek, 2. 5. 2016)

Ponoči pristanek v Italiji, sledila bo vožnja z avtobusom proti Ljubljani.

 

Strokovno vodstvo

Janja Benedik in lokalni strokovnjaki.

 

Cena potovanja, pogoji, doplačila

Okvirna cena za člane: 910,00 € – 25 oseb, 800,00 € – 30 oseb.
Okvirna cena za nečlane: 1.000,00 € – 25 oseb, 880,00 € – 30 oseb.
Cena vključuje: Avtobusni prevoz s turističnim avtobusom z vsemi pripadajočimi stroški, prevoz z ladjo na relaciji Italija (Trst, Benetke ali Ancona) – Igoumenitza in nazaj v dvoposteljni kabini, 6 x polpenzion v hotelih 3* ali 4*, organizacijo potovanja in strokovno vodstvo, DDV.
Obvezno doplačilo: Približno 30,00 € za vstopnine in lokalno vodstvo.
Doplačilo po želji: 120,00 € za enoposteljno sobo, 5 % vrednosti aranžmaja za zavarovanje rizika odpovedi potovanja (odstopnina), 15,00 € za osnovno nezgodno zavarovanje za tujino Coris. Doplačilo poravnate ob vplačilu akontacije.

V primeru takojšnjega plačila v enem obroku priznamo 5 % popust.

V primeru bistvenih sprememb cen ladijskega prevoznika ali druge storitve si pridržujemo pravico do spremembe cene programa.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa.

 

Avtor programa: © Janja Benedik, 2015.

Organizator in izvajalec programa: © Prirodoslovno društvo Slovenije, 2015-2016.

 

*Pohod lahko izpustite in se z avtobusom zapeljete do vasi Monodendri ter ob raziskovanju zanimive okolice počakate ostale udeležence, ki se udeležijo pohoda po soteski.

PRIJAVNICA

Comments are closed.