Srbska osmica

NOVOLETNA SRBIJA ZA GURMANE

29. december 2017 – 1. januar 2018

štiridnevni izlet • avtobus

Novo leto vsi pričakujemo z upanjem, z željo po nečem novem, boljšem, lepšem. In v dobri družbi ob dobri hrani je to vsekakor najbolj prijetno. Če k temu dodamo še spoznavanje novih krajev in kultur, je to pravzaprav vse, kar si lahko želimo. Gurmansko potepanje po Srbiji letos začenjamo v Bački, Sremu in Mačvi, spoznali bomo pestro paleto narodov, kultur, navad in s tem povezano kulinariko, začinjeno s prefinjenimi okusi domačih žganj, piva in odličnega vina. Idealen zaključek starega in začetek novega leta.

 

1. dan (petek, 29. 12. 2017)

 

Zjutraj vožnja iz Ljubljane do Sremskih Karlovcev pri Novem Sadu, kjer si bomo ogledali Muzej čebelarstva in vinsko klet Živanović. Spoznali bomo družinsko dediščino čebelarjenja in 300-letno tradicijo pridelave vina. Poskusili bomo različne vrste vin (Laški rizling, Chardonnay, Merlot, Cabernet, avtohtona vina iz Sremskih Karlovcev in Fruške gore: Probus, Beli Bermet, Rdeči Bermet), medico in nekaj vrst medu, pred tem pa nam bodo poslužili tudi dobro kosilo. Če bo čas, si bomo ogledali še Petrovaradinsko trdnjavo, dan pa zaključili z divjačinskim golažem, po katerem slovijo  v Etno selu Tiganjica v vasi Stajićevo, kjer bomo tudi prenočevali.

2. dan (sobota, 30. 12. 2017)

 

V Vojvodini živijo različne narodne skupnosti, ena od njih je slovaška in v vasi Kovačica si bomo ogledali njihovo Galerijo naivnih umetnosti. Sledila bo vožnja do Pančeva, kjer se bomo seznanili z dolgoletno tradicijo pivovarstva (od leta 1722) v Muzeju pivarstva Đorđe Vajfert in seveda različne vrste piva tudi poskusili: temno pivo Rudar, Guverner in sadno pivo. Pivu bomo ob Donavi v kraju Slan kamen dodali odlične ribe iz Čarde kod Mike Alasa (som, smuč, krap, pečen v plitvem kotličku, ribja čorba) ter jih zalili z domačim žganjem in tradicionalnim slankamenskim vinom. Po kosilu se bomo odpeljali v Pećince in si ogledali Srbski muzej hleba Jeremija, ki je bil nominiran za evropski muzej leta 2017, v njem pa so zbrani številni predmeti, povezani s kruhom iz mnogih srbskih krajev. Sledila bo vožnja do Sremske Mitrovice, kjer bomo ob večerji uživali dobrote iz kuhinje Etno dvorca Zmaj od Noćaja, še prej pa si ogledali njihovo posest s tradicionalno arhitekturo. Prenočevanje v hotelu v Sremski Mitrovici.

3. dan (nedelja, 31. 12. 2017)

 

Zadnji dan v letu bo najprej namenjen izobraževanju: po zajtrku se bomo odpeljali proti jugu do kraja Trsić in si ogledali rojstno hišo Vuka Karadžića, reformatorja srbskega knjižnega jezika in zbiratelja srbskih ljudskih pesmi in druge narodne dediščine iz prve polovice 19. stoletja. Na poti nazaj proti Sremski Mitrovici si bomo ogledali Radovan kulo, ki jo je postavil Milić od Mačve (Milić Stanković), eden najbolj slavnih in kontroverznih srbskih slikarjev 20. stoletja. Sledilo bo značilno mačvansko kosilo (hrana izpod peke) na kmečkem turizmu Čikić v bližini Posebnega naravnega rezervata Zásavica, nato pa se bomo vrnili v Sremsko Mitrovico, kjer se bomo seznanili z zgodovino mesta Sirmium in spoznali pomen teh krajev, saj je bila tu ena od štirih prestolnic Rimskega cesarstva. Sprehod po lepo urejeni Sremski Mitrovici in povratek v hotel za pripravo na novoletno večerjo (neomejena količina izbrane hrane in pijače), ob kateri bomo ob zvokih tamburašev pričakali leto 2018 v Etno dvorcu Zmaj od Noćaja.

4. dan (ponedeljek, 1. 1. 2018)

Po poznem zajtrku bo sledila vožnja proti Ljubljani, kamor bomo prispeli v večernih urah.

 

Cena potovanja, pogoji, doplačila

Cena za člane: 205,00 € – 20 oseb (prijavljenih le 15 oseb: doplačilo 40,00 €, prijavljenih le 10 oseb: doplačilo 125,00 €).

Cena za nečlane je višja za 10 %.

Plačilo aranžmaja je možno v 5. obrokih, pri plačilu v enem obroku nudimo 5 % popust na osnovni aranžma.

Cena vključuje:

 • prevoz s turističnim avtobusom z vsemi pripadajočimi stroški,
 • 3 x nočitev z zajtrkom (Etno naselje Tiganjica – 1 x, Hotel Wood Sremska Mitrovica – 2x),
 • slovenskega vodnika z licenco TZS in srbskega vodnika z licenco,
 • organizacija potovanja.

Cena NE vključuje:

 • dodatne hrane in pijače,
 • enoposteljne sobe (v Tiganjici na voljo le dvo-, tri- in štiriposteljne sobe),
 • vstopnine za morebitne dodatne oglede,
 • vse ostalo, kar ni navedeno v programu.

OBVEZNO DOPLAČILO: 110,00 €, kar vključuje

 • večerje (Tiganjica – 1 x, Zmaj od Noćaja – 1 x + 1 x novoletna večerja z 20 jedmi in neomejeno količino hrane in pijače ob živi glasbi),
 • kosila pri izbranih gostinskih ponudnikih (3x),
 • vse vstopnine in degustacije po programu (6 x).

Doplačilo po želji:

 • 5 % vrednosti aranžmaja za zavarovanje rizika odpovedi potovanja (odstopnina),
 • 6,50 € za osnovno zdravstveno zavarovanje za tujino Coris (osnovno multirisk).

Doplačilo poravnate ob vplačilu akontacije.

POMEMBNO!

 • med potovanjem potniki niso zdravstveno zavarovani (se ureja posebej), niti ni zavarovana lastnina ali kakršne koli poškodbe (osebne poškodbe, tatvine, avtomobilske nesreče, naravne nesreče kot so potresi, požari, poplave, plazovi, …)
 • ne odgovarjamo, če bi se v primeru naravnih nesreč, kot so potresi, požari, poplave, plazovi, … moral spremeniti program potovanja,
 • ne odgovarjamo za nesreče ali poškodbe med hojo in posledicami le-te,
 • v primeru povišanja cen bencina, hotelov ali katerih koli drugih cen, se lahko poviša cena aranžmaja.

Avtorica programa: © Janja Benedik, 2017.

Organizator in izvajalec programa: © Prirodoslovno društvo Slovenije, 2017.

Vodstvo: Janja Benedik, Pavle Pavlović in lokalni vodniki.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa.

Prirodoslovno društvo Slovenije je 6. septembra 2012 pridobilo licenco za opravljanje dejavnosti organiziranja (št. 1390) in prodaje turističnih aranžmajev (št. 1391) pri Turistično gostinski zbornici Slovenije.

PRIJAVNICA

 

Comments are closed.