Toskana & Cinque Terre

11. – 13. oktober 2014

tridnevna ekskurzija Ÿ · avtobus

1. dan: (sobota, 11. 10. 2014): Pienza – San Quirico d’Orcia – Rapolano Terme – Siena

 

Zjutraj odhod iz Ljubljane in vožnja mimo Benetk in Padove do okolice Pienze oziroma dela Toskane z imenom Crete Senesi, kjer se bomo seznanili s splošno geološko zgradbo Italije in Toskane ter si natančneje pogledali razvoj pliocenskih sedimentacijskih bazenov, zaradi katerih je Toskana pokrajinsko drugačna od ostalih delov Italije. Pot nas bo vodila po okolici doline Val d’Orcia, ki je znana kot »tipična« Toskana. Seznanili se bomo tudi z značilnimi geomorfološkimi oblikami, ki jih lokalno poimenujejo biancane in calanchi. V bližini Siene se bomo ustavili na aktivnem prelomu, ki poteka ob obrobju sedimentacijskega bazena pri kraju Rapolano Terme, kjer se danes izloča travertin, ki ga izkoriščajo v več bližnjih kamnolomih. Sprehodili se bomo po aktivnem grebenu travertina, v katerem so vidni tudi listi rastlin, prekriti s karbonatom. Sledila bo vožnja do Siene, kjer bo v bližini namestitev v hotelu in prenočevanje.

2. dan (nedelja, 12. 10. 2014): Monterotondo Marittimo – Larderello – Carrara – Portovenere

 

Po zajtrku se bomo odpeljali do mesteca Monterotondo Marittimo, kjer si bomo ogledali občasno aktivne fumarole, ki nastanejo zaradi povečane geotermalne aktivnosti in precej stanjšane zemeljske skorje na območju Toskane. Po območju fumarol in kamninah, ki so spremenjene zaradi geotermalne aktivnosti, se bomo sprehodili po urejeni peš poti. Sledila bo vožnja do mesta Larderello, kjer je bila leta 1904 postavljena prva geotermalna elektrarna na svetu in kjer to energijo izkoriščajo še danes. Ogledali si bomo muzej geotermalne energije in visokotlačno vrtino. Po ogledu se bomo odpeljali v osrčje Apuanskih Alp, kjer že stoletja izkoriščajo svetovno znani carrarski marmor, znan po izjemni čistosti in kvaliteti kot okrasni kamen za potrebe kiparstva, fasaderstva in še česa. Poleg površinskega izkopavanja si bomo v enem od tamkajšnjih kamnolomov ogledali tudi podzemno izkopavanje marmorja. Dan bomo zaključili v mestecu Portovenere, kjer bo namestitev v hotelu in prenočevanje.

3. dan (ponedeljek, 13. 10. 2014): Cinque Terre

 

Celoten dan bo namenjen ogledu narodnega parka Cinque Terre (v prevodu Pet dežel). Gre za območje v Liguriji ob Tirenskem morju, ki združuje pet ribiških vasic: Riomaggiore, Manarolo, Corniglio, Vernazzo in Monterosso al mare. Območje je zaščiteno kot narodni park, zato je tudi ena izmed večjih italijanskih turističnih zanimi­vosti. Geološka zgradba tega področja je precej pestra – na relativno majhnem ozemlju se pojavljajo različne kamnine: od karbonatov, flišev do ofiolitov, ki jih bomo spoznali od bliže. Med posameznimi vasicami bomo potovali z ladjo. Splošen pregled ozemlja bomo podali v največji vasi Riomaggiore, v kraju Monterosso al mare bomo videli in spoznali ofiolite – kamnine nekdanjega oceanskega dna, v Vernazzi bomo razložili vzroke in posledice uničujočih poplav leta 2011 in se peš sprehodili od vasi Manarola do vasi Riomaggiore po poti Via dell’Amore (v primeru zaprte poti zaradi obnove bomo pot opravili z ladjo), kjer si bomo ogledali sedimentološke in tektonske strukture v fliših. Sledil bo povratek v Ljubljano, kamor bomo prispeli v večernih urah.

Strokovno vodstvo

Timotej Verbovšek, Andrej Šmuc, Janja Benedik.

Organizacija

Ekskurzija bo izvedena v soorganizaciji Slovenskega geološkega društva in Prirodoslovnega društva Slovenije.

Cena potovanja, pogoji, doplačila

Cena za člane obeh društev: 260,00 € – 25 oseb, 230,00 € – 30 oseb, 210,00 € – 35 oseb. Možno je plačilo v 3 obrokih.
Cena za nečlane: 286,00 € – 25 oseb, 253,00 € – 30 oseb, 231,00 € – 35 oseb. Možno je plačilo v 3 obrokih.
Cena vključuje: Prevoz po programu s turističnim avtobusom in vsemi pripadajočimi stroški, spanje z zajtrkom (brez večerje) v dvo- tro- ali štiriposteljni sobi, organizacijo potovanja in strokovno vodstvo, DDV.
Doplačilo: 53,00 € za vstopnino v muzej v Larderellu, vodstvo v Carrari in vožnjo z ladjo v Cinque Terre. Navedeni znesek plačate v gotovini vodniku na poti.
Doplačilo po želji: 5 % vrednosti aranžmaja za zavarovanje rizika odpovedi potovanja (odstopnina), 6,50 € za osnovno nezgodno zavarovanje za tujino Coris. Doplačilo poravnate ob vplačilu akontacije.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa.

Vsi prijavljeni boste prejeli končno obvestilo en teden pred odhodom.

Prijave sprejemamo do petka, 3. oktobra 2014 oziroma do zapolnitve mest.

PRIJAVNICA

Avtor programa: © Slovensko geološko društvo, 2014.

Organizator in izvajalec programa: © Slovensko geološko društvo in Prirodoslovno društvo Slovenije, 2014.

Comments are closed.