Divji zahod – Srbija

29. junij – 5. julij 2019

sedemdnevno potovanjeŸ • avtobus

 ODHOD ZAGOTOVLJEN!

Zahodna Srbija se še vedno lahko ponaša z divjo in neokrnjeno naravo. Številna gorovja, planote, reke, ki so vanje vrezale globoke soteske, slapovi, kraške jame in prostrani gozdovi nam ponujajo široko paleto naravnih bogastev. Odlične destinacije, okusna domača hrana pri prijaznih in gostoljubnih domačinih, ohranjena bogata kulturna in naravna dediščina ter vrhunsko vodstvo lokalnega vodnika – več kot dovolj razlogov, da Zahodno Srbijo obiščete z nami.

 

1. dan: sobota, 29. junij 2019 (V)


 

Vožnja iz Slovenije preko Slavonije do Srbije, kjer si bomo v vasi Trsič najprej ogledali rojstno hišo srbskega jezikoslovca Vuka Karadžića, ki je vključena v etnografski muzej na prostem. Sledila bo vožnja do vasi Tekeriš pod planino Cer, kjer si bomo ogledali spominski kompleks, posvečen bitki proti Avstroogrski vojski na začetku I. svetovne vojne. Pot bomo nadaljevali do reke Drine, kjer bomo v idiličnem etno naselju Sunčana reka imeli večerjo. Prenočevanje.

 

2. dan: nedelja, 30. junij 2019: NARODNI PARK TARA (Z, LP, V)


 

Po zajtrku vožnja do Bajine Bašte, kjer si bomo ogledali znamenito hišico na Drini in pritok Drine, eno najkrajših rek v Evropi (reka Godina/Vrelo, dolžina 365 m). Z obale Drine se bomo z avtobusom povzpeli proti razgledišču Banjska stena (od parkirišča do razgledišča in nazaj pribl. 1 h hoje, 2,5 km), kjer si bomo ob čudovitih razgledih na sotesko Drine privoščili lunch paket, nato pa se odpeljali do Zaovinskega jezera, kjer si bomo ogledali omoriko (Picea omorika), endemit Balkana. Z Zaovinskega jezera nas bo pot vodila na planoto Taro, kjer bomo prenočevali na kmečkem turizmu pri domačinih v naselju Mitrovac sredi gorske pokrajine. Večerja v bližnji restavraciji in prenočevanje.

 

3. dan: ponedeljek, 1. julij 2019: REKA DRINA (Z, LP, V)


 

Po zajtrku se bomo z Mitrovca odpravili na pohod po bližnjem gozdnem rezervatu Crveni potok – Krnja Jela – Tepih livada (približno 2 h hoje), nato pa se bomo spustili do reke Drine do Peručaca, kjer se bomo s kajaki spustili po reki Drini in občudovali neokrnjeno naravo. Po končani avanturi si bomo v Bajini Bašti privoščili degustacijo znamenitega srbskega brinovca (klekovača). Vrnili se bomo v Mitrovac v osrčje NP Tara, kjer bo večerja in prenočevanje.

 

4. dan: torek, 2. julij 2019: ZLATIBOR (Z, LP, V)


 

Dan bomo preživeli na območju Zlatiborja in se najprej odpeljali do Mokre gore, kjer se bomo peljali po znameniti ozkotirni železniški progi Šarganska osmica. Sledil bo ogled čudovite kraške jame Stopića pećina, od tam pa se bomo odpravili v znano vas Sirogojno in se seznanili z značilno nekdanjo podeželsko arhitekturo tega predela Srbije. Po ogledu vožnja do obale reke Uvac, kjer bomo prenočevali na kmečkem turizmu.

 

5. dan: sreda, 3. julij 2019: NARAVNI REZERVAT UVAC (Z, LP, V)


 

Dan bo namenjen spoznavanju reke Uvac in njenih nepozabno lepih meandrov. Peš se bomo odpravili po poti ob robu kanjona do razgledišča in nazaj ter med potjo občudovali naravo v vsej njeni lepoti. Opazovali bomo tudi beloglave jastrebe, za katere območje reke Uvac predstavlja pomembno območje za gnezdenje. Po pohodu (14 km, pribl. 7 ur hoje) se bomo odpeljali do mesta Arilje, kjer bomo prenočevali ob reki Rzav.

 

6. dan: četrtek, 4. julij 2019: DIVČIBARE (Z, LP, V)


 

Pot nas bo vodila mimo Požege do planote Divčibare, ki postaja priljubljen kraj med pohodniki. Sprehodili se bomo do rezervata Vražji vir in ob kanjonu rečice Kamenice (9 km, 3 h hoje), nato pa bomo počasi zapustili gorato pokrajino in se odpeljali proti reki Savi, kjer si bomo privoščili odlično domačo večerjo pri Zmaju od Noćaja na obrobju Sremske Mitrovice.

 

7. dan: petek, 5. julij 2019: ODHOD DOMOV (Z)


Po zajtrku vožnja iz Sremske Mitrovice proti Ljubljani.

 

 

CENA POTOVANJA:

Cena za člane in/ali naročnike revije Proteus na osebo v dvoposteljni ali triposteljni sobi: 470,00 € (prijavljenih 25 oseb).

Cena za nečlane je višja za 10 %.

DOPLAČILA PO ŽELJI:

 • enoposteljna soba: 15,00 € (enoposteljne sobe v vseh prenočiščih ne bo možno zagotoviti),
 • zavarovanje za tujino Coris: 15,00 €,
 • zavarovanje rizika odpovedi za osebe do 75. leta starosti: 4,3 % vrednosti aranžmaja.

OBVEZNO DOPLAČILO OB PRIJAVI MANJŠEGA ŠTEVILA OSEB:

 • doplačilo, če bo v skupini le od 20 do 24 oseb: 55,00 €
 • doplačilo, če bo v skupini le od 15 do 19 oseb: 145,00 €.

OBVEZNO DOPLAČILO ZA VSTOPNINE IN VOŽNJO S KAJAKOM:

 • spominski park Vuka Karadžića, muzej in spominski park Tekeriš, vožnja s kajakom po Drini, degustacija klekovače (brinovca), vožnja z vlakom Šarganska osmica, vstopnina v rezervat Uvac, vstopnina v jamo Stopića: 35,00 €.

POPUSTI

 • plačilo v enem obroku: -5 %.

Možno je plačilo v 4 obrokih. Vsaj 2 obroka morata biti plačana pred odhodom.

Cena vključuje:

 • prevoz s turističnim avtobusom z vsemi pripadajočimi stroški,
 • 5 x polni penzion, 1 x polpenzion (2 x hotel 4*, 3 x spanje pri domačinih, 1 x spanje v etno naselju),
 • vodstvo slovenskega vodnika z licenco TZS in srbskega planinskega vodnika z licenco,
 • stroške priprave in organizacijo potovanja.

V ceno NI vključeno: vstopnine za morebitne dodatne oglede, dodatna hrana in pijača, vse ostalo, kar ni navedeno posebej.

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa. Na voljo so na spletni strani www.proteus.si ali na sedežu društva.

Avtorja programa: © Janja Benedik, Pavle Pavlović, 2018.

Organizator in izvajalec programa: © Prirodoslovno društvo Slovenije, 2018-2019.

Vodstvo: Janja Benedik, Pavle Pavlović.

 

Prirodoslovno društvo Slovenije ima licenci za opravljanje dejavnosti organiziranja in prodaje turističnih aranžmajev: št. 1390 in 1391 z dne, 6. 9 . 2012 (Turistično gostinska zbornica Slovenije).

POMEMBNO!

 • med bivanjem v Srbiji potniki niso posebej zdravstveno zavarovani (zavarovanje se ureja posebej), niti ni zavarovana lastnina ali kakršne koli poškodbe (osebne poškodbe, tatvine, avtomobilske nesreče, ugrabitve, teroristični napadi, nemiri v državi, naravne katastrofe kot so potresi, požari, poplave, plazovi, …)
 • ne odgovarjamo, če bi se v primeru naravnih nesreč, kot so potresi, požari, poplave, plazovi, … moral spremeniti program potovanja,
 • ne odgovarjamo za nesreče ali poškodbe med trekingom in posledicami le-tega,
 • v primeru povišanja cen bencina, hotelov ali katerih koli drugih cen, se lahko poviša cena aranžmaja,
 • posebna zdravstvena oskrba (npr. cepljenje) pred odhodom ni potrebno.

 

POZOR! Prijava na potovanje je za potnika obvezujoča, odpoved udeležbe je mogoča le v skladu z IX. členom Splošnih pogojev poslovanja.

 

PRIJAVNICA ZA POTOVANJE

 

Pot Wild West

Comments are closed.