Zelena Istra

8. – 9. april 2017

dvodnevna ekskurzija Ÿ • avtobus

 

Osrednja Istra, ki leži na flišu, s svojo blago valovito pokrajino in majhnimi vasicami, ki počivajo na vrhu gričev, spominja na Toskano. Skoraj neznani kraji kar vabijo, da spoznamo prijetne ljudi, skrivnostne legende o vampirjih, štigah in štrigunih, obenem pa občudujemo naravne lepote. Na obrobju mehke flišnate pokrajine se nam ponujajo čudoviti kraški pojavi, reke so ustvarile kanjone in slapove, z najvišje istrske gore Učke pa lahko uživamo v prekrasnih razgledih na Istro in Kvarnerski zaliv.

 

1. dan: (sobota, 8. 4. 2017): Od vampirjev do svetnikov

 

Zjutraj se bomo odpeljali iz Ljubljane preko mejnega prehoda Sočerga do Pazina, mesteca v osrčju Istre. Tam si bomo ogledali udornico, ki je povezana s Pazinsko jamo in se sprehodili ob rečici Pazinčici (pribl. 1 ura hoje), ki v bližini mesta tvori čudovita korita in slap Pazinski krov. Pot bomo nadaljevali do vasice Kringa, kjer je po zapisu J. V. Valvasorja v 17. stol. živel vampir Jurij Granda in se seznanili s še vedno živimi verovanji v vampirje, štrige (čarovnice) in kersnike. Sledila bo vožnja do vasi Gračišće, kjer se bomo po poti Sv. Šimuna spustili do slapu Sopot, od tam pa po poti Sv. Roka povzpeli do vasice Pićan (pribl. 3 ure hoje). Med potjo bomo spoznavali gozdne in travniške združbe na flišu in uživali v čudovitih razgledih proti Učki in Labinu. Po ogledu vasice in postanku za kavo se bomo odpeljali na nekdanjo posest baronov Lazzarinijev v vasici Sv. Martin, kjer bo večerja in prenočevanje.

 

2. dan (sobota, 9. 4. 2017): Učka

 

Po zajtrku se bomo skozi skrivnostne vasice odpeljali do kanjona Vela Draga, ki se razteza pod pobočjem Učke in je zavarovan kot geomorfološki spomenik narave. Sprehodili se bomo po urejeni učni poti (približno 30 min hoje) in se seznanili z geološkim nastankom Učke in kanjona. Sledila bo vožnja v NP Učka, kjer se bomo s strokovnim vodstvom iz vasi Vela Učka skozi bukov gozd povzpeli na najvišji vrh Učke Vojak (1.401 m n. v.). Na Vojaku se nahaja razgledni stolp, s katerega so čudoviti razgledi na Istro, Kvarnerski zaliv z otoki, Gorski kotar, Velebit, Alpe in Italijo. Po krajšem počitku se bomo sprehodili po učni poti Plas, ki poteka po grebenu Učke, pot pa končali pri Poklonu, kjer nas bo čakal avtobus (približno 5 h hoje, 500 m višinske razlike). Sledilo bo pozno kosilo in povratek v Slovenijo.

 

Strokovno vodstvo

Janja Benedik, vodniki NP Učka.

 

Organizacija in izvedba

© Prirodoslovno društvo Slovenije, 2016-2017.

 

Cena potovanja, pogoji, doplačila

Cena za člane: 175,00 € – 15 oseb, 155,00 € – 20 oseb, 140,00 € – 25 oseb, 130,00 € – 30 oseb.
Cena za nečlane: 195,00 € – 15 oseb, 170,00 € – 20 oseb, 155,00 € – 25 oseb, 145,00 € – 30 oseb.
Cena vključuje: Prevoz po programu s turističnim avtobusom in vsemi pripadajočimi stroški, polpenzion v dvoposteljni sobi (zajtrk, večerja), kosilo v NP Učka, stroške lokalnega vodnika iz NP Učka, organizacijo potovanja in slovensko strokovno vodstvo, DDV.
Doplačilo po želji: 5 % vrednosti aranžmaja za zavarovanje rizika odpovedi potovanja (odstopnina), 6,50 € za osnovno nezgodno zavarovanje za tujino Coris, 15,00 € za enoposteljno sobo. Doplačilo poravnate ob vplačilu akontacije.

Možno je plačilo v 3 obrokih. Pri plačilu v enem obroku nudimo 5 % popust.

 

Splošni pogoji poslovanja so sestavni del programa.

Vsi prijavljeni boste prejeli končno obvestilo nekaj dni pred odhodom.

 

PRIJAVNICA

 

Prirodoslovno društvo Slovenije je 6. septembra 2012 pridobilo licenco za opravljanje dejavnosti organiziranja (št. 1390) in prodaje turističnih aranžmajev (št. 1391) pri Turistično gostinski zbornici Slovenije.

Comments are closed.