Naravoslovna ekskurzija – dolina zgornje in srednje Kolpe

Spoštovano članstvo!

Že kar nekaj let je minilo, odkar smo se redno družili na naravoslovno obarvanih enodnevnih in večdnevnih izletih Prirodoslovnega društva. Obdobje pandemije Covid19 je pomenilo zastoj in konec te dejavnosti, ki se je medtem tudi preselila drugam, v zasebne vode. Ker gre za eno od pomembnih dejavnosti, ki nas združuje, bi sedaj to želeli ponovno obuditi, zato nas zanimata vaš interes in pripravljenost.
Za začetek bi poskusno organizirali enodnevni ali dvodnevni izlet v dolino zgornje in srednje Kolpe, in sicer v tednu od 12. – 16. junija, v primeru dobrega odziva in uspešne izvedbe pa bi z izletniško dejavnostjo nadaljevali v jeseni, v začetku predvidoma z izletom na Kočevsko in izletom po kraškem robu Tržaškega zaliva (Rilkejeva pot).
Za izlet v dolino Kolpe ponujamo dve možnosti:
Enodnevni izlet: zjutraj odhod iz Ljubljane, avtobus preko Ribnice in Kočevske reke do Osilnice; kratek postanek v Osilnici; vodeni ogled Mirtoviškega potoka (1,5 – 2 uri); nadaljevanje do gradu Kostel in ogled gradu (1 ura), s pokušino lokalnih dobrot;  nadaljevanje ob reki Kolpi, s kratkimi postanki pri Kobilji jami in kovačiji Bilpa; prihod v Prelesje in kosilo v Turizem Kapš; popoldne več možnosti: (A) organiziran spust po reki Kolpi (rafting), ali (B) pohod na hrib Kozice (razgled po kolpski dolini), ali (C) obisk zeliščarske kmetije, ali (D) pohod v krajinskem parku Kolpa (slabo uro hoda), po gozdni poti ob reki Kolpi od Radencev do Brega pri Sinjem vrhu; možnosti A, B in C je v primeru zanimanja mogoče tudi združiti v različne kombinacije; povratek iz Prelesja z avtobusom preko Predgrada nad Kolpo, Mozlja in Kočevja do Ljubljane. Okvirna cena takega izleta bi bila od 50,00 do 70,00 Eur na osebo, odvisno od kombinacije.
Dvodnevi izlet: 
  1. dan: zjutraj odhod iz Ljubljane, avtobus preko Ribnice in Kočevske reke do Osilnice; kratek postanek v Osilnici; vodeni ogled Mirtoviškega potoka (1,5 – 2 uri); nadaljevanje do gradu Kostel in ogled gradu (1 ura), s pokušino lokalnih dobrot,  nadaljevanje ob reki Kolpi, s kratkimi postanki pri Kobilji jami in kovačiji Bilpa; prihod v Prelesje in nastanitev v Turizem Kapš; popoldne pohod v krajinskem parku Kolpa (slabo uro hoda), po gozdni poti ob reki Kolpi od Radencev do Brega pri Sinjem vrhu; povratek z avtobusom v Prelesje; obisk zeliščarske kmetije; večerja in prenočitev v Turizem Kapš.
  2. dan: zajtrk v Turizem Kapš; vodeni spust po reki Kolpi (rafting)  ali (alternativno) pohod na hrib Kozice (razgled po kolpski dolini); kosilo v Turizem Kapš; povratek iz Prelesja z avtobusom preko Predgrada nad Kolpo, Mozlja in Kočevja do Ljubljane. Okvirna cena takega izleta bi bila od 120,00 do 140,00 Eur na osebo, odvisno od izbora (pohod na Kozice ali rafting).
Enodnevni ali dvodnevni izlet bi izvedli predvidoma v tednu od 12. do 16. junija oziroma (če bodo turistične kapacitete proste) lahko tudi preko vikenda 17.-18. junija. Da bi lahko zagotovili predlagani termin in obliko izleta, prosimo, da vaše zanimanje za eno do predlaganih oblik sporočite do 16. maja 2023 na e-mail prirodoslovno.drustvo@gmail.com. Takoj zatem bomo lahko izvedli ustrezno prijavo in organizacijo izleta.

Kolpa_kostel_dol (1)

Vir slike: Savinjc at Slovenian Wikipedia, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

 

Comments are closed.