PREDAVANJE: Gnezdilke na njivah – poseben naravovarstveni izziv v kmetijski krajini

V sredo, 20. decembra 2023 vas ob 19.00 uri vabimo, da se nam pridružite na naravoslovnem predavanju z naslovom Gnezdilke na njivah – poseben naravovarstveni izziv v kmetijski krajini, ki ga bo za člane in članice Prirodoslovnega društva Slovenije pripravil varstveni biolog in ekolog Blaž Blažič.

Populacije ptic kmetijske krajine v Evropi so od leta 1980 upadle za okoli 60 %. Vzrokov za tako velik upad je več,  delno pa ga vsekakor lahko povežemo tudi s spremembami kmetijskih praks na ornih zemljiščih. Ta namreč postajajo vse bolj intenzivna in čedalje večja, s čimer se v krajini povečuje delež homogenega ter za ptice neprimernega življenjskega prostora. Kljub temu, da se s problematiko ptic kmetijske krajine na društvu ukvarjamo že skoraj dve desetletji, smo se njihovega varstva na njivskih površinah v praksi, v večjem obsegu lotili šele lani. Priložnost za to smo dobili v obliki novega triletnega projekta  EIP VIVEK – Kmetovanje z(a) biodiverziteto na nižinskih kmetijah v Sloveniji, ki ga delno financirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija iz podukrepa 16.5. Projekt med drugim naslavlja izboljšanje gnezditvenih in prehranjevalnih razmer treh vrst ptic, ki v Sloveniji pretežno gnezdijo na njivah, njihova gnezditev pa je zaradi obstoječih  kmetijskih praks pogosto neuspešna. Te tri vrste, ki bi jih lahko oklicali za nekakšne »ambasadorje projekta« in o katerih bomo govorili na predavanju so priba ter hribski in poljski škrjanec.

Mladiči pribe Foto: Blaž Blažič

 

Predavanje bo potekalo v prostorih Prirodoslovnega društva Slovenije, (Poljanska cesta 6, Ljubljana, drugo nadstropje levo) ter prek spletne platforme Zoom.

Povezava do spletnega predavanja: https://us06web.zoom.us/j/87235221994?pwd=o6PQ1yfawT513OU1PWxHerTdenxvV4.1

VABILO

 

Projekt je sofinanciran iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije 2014 – 2020 in Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja v okviru ukrepa Sodelovanje, podukrep M16.5 – Okolje in podnebne spremembe.

Comments are closed.