PREDAVANJE: Skrita simfonija kemičnih signalov

V sredo, 17. aprila 2024 vas ob 19.00 uri vabimo, da se nam pridružite na naravoslovnem predavanju z naslovom Skrita simfonija kemičnih signalov, ki ga bo za člane in članice Prirodoslovnega društva Slovenije pripravil biolog Matic Gabor.

Z Butenandtovim odkritjem feromona sviloprejke je ob koncu petdesetih let prejšnjega stoletja nastalo novo in hitro rastoče področje kemične ekologije. Področje proučuje semiokemikalije, spojine, ki živim bitjem zagotavljajo najrazličnejše informacije o njihovem okolju in usmerjajo njihove interakcije. Na predavanju vas bomo popeljali skozi bogat svet kemične komunikacije žuželk, predstavili vam bomo, kako ta obskuren in kompleksen medij proučujemo in kako ga lahko uporabimo sebi (in naravi) v prid.

O predavatelju: Matic Gabor je biolog z globokim zanimanjem za entomologijo, še posebej za hrošče, ki predstavljajo osrednji fokus njegovega dela. Zaposlen je kot mladi raziskovalec Nacionalnem inštitutu za biologijo, kjer je bil že kot študent vpleten v različne favnistične in ekološke projekte. V okviru doktorskih raziskav se posveča kemični komunikaciji hroščev strigošev.


mali strigoš (Cerambyx scopolii) Avtor: Al Vrezec

Predavanje bo potekalo v prostorih Prirodoslovnega društva Slovenije, (Poljanska cesta 6, Ljubljana, drugo nadstropje levo) ter prek spletne platforme Zoom.

Povezava do spletnega predavanja: https://us06web.zoom.us/j/88273889917?pwd=ZmUXfjk8baujZU3F7afTCkRC7ABGe9.1

VABILO

Comments are closed.