PREDAVANJE: Mravlje – dominantne žuželke

V sredo, 21. februarja 2024 vas ob 19.00 uri vabimo, da se nam pridružite na naravoslovnem predavanju z naslovom Mravlje – dominantne žuželke, ki ga bo za člane in članice Prirodoslovnega društva Slovenije pripravil biolog Gregor Bračko.

Mravlje so ene izmed žuželk z evsocialnim načinom življenja, ta pa naj bi bil tudi eden glavnih razlogov, da mravlje štejemo za ekološko in evolucijsko zelo uspešno skupino. Lahko dosegajo veliko biomaso in imajo v številnih kopenskih okoljih vlogo vodilnih organizmov. V predavanju bo predstavljenih nekaj glavnih značilnosti te skupine. Med drugim bomo spoznali njihove pestre odnose s številnimi drugimi organizmi. Pred enim letom je izšel Atlas mravelj Slovenije, v katerem so zbrani vsi dosedanji podatki za to skupino pri nas. Zato sledi tudi krajša predstavitev te publikacije in nekaj informacij o vrstah, na katere pogosto naletimo v naravi.

O predavatelju: Gregor Bračko je že skoraj 25 let zaposlen na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete. Kot samostojni strokovni delavec je član raziskovalne skupine za speleobiologijo. Že od študentskih let del svoje raziskovalne aktivnosti namenja mravljam, predvsem favnistiki in ekologiji mravelj Slovenije in na Balkanu.

 Foto: Messor capitatus

Predavanje bo potekalo v prostorih Prirodoslovnega društva Slovenije, (Poljanska cesta 6, Ljubljana, drugo nadstropje levo) ter prek spletne platforme Zoom.

Povezava do spletnega predavanja: https://us06web.zoom.us/j/82977870971?pwd=BhyIa7wXdsD7SjjphX9HgpQt6bwR9O.1

VABILO

Comments are closed.